Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Čínská ekonomika začíná opět připomínat „nemocného“ muže

Čínský jüan
ČTK
Kryštof Míšek

V minulém týdnu se do hledáčku investorů dostala se svým neblahým ekonomickým vývojem Čína. Tamní ekonomika začíná opět připomínat „nemocného“ muže. Realitní sektor v čele se společností Evergrande se opět otřásá pod tíhou nesplacených úvěrů a klesajících cen nemovitostí. Hodně mi to připomíná Japonsko 90. let. Hlavní americký index S&P 500 se tak podíval dále hlouběji pod 4400 bodů.

Reklama

Čínská centrální banka snížila sazby

Silně zadlužená čínská realitní skupina Evergrande požádala ve Spojených státech o ochranu před věřiteli. To firmě umožní ochránit její aktiva v USA v době, kdy pracuje na dohodě o restrukturalizaci svého zahraničního dluhu v jiných zemích.

Čínská skupina je v hluboké krizi a je považovaná za nejzadluženější realitní společnost na světě. Celkem její dluh činí více než 300 miliard dolarů. Od roku 2021 nesplatila některé své dluhové závazky a loni bylo také pozastaveno obchodování s akciemi firmy.

V reakci na problémy v realitním sektoru nečekaně snížila sazby čínská centrální banka, aby podpořila oslabující ekonomiku. Hlavní jednoletá úroková sazba byla snížena o 15 bazických bodů na 2,50 procenta a 7denní repo sazba o 10 bazických bodů na 1,80 procenta. V tamní ekonomice se skutečně něco děje a není to dobrá zpráva, kolabující čínské hospodářství není rozhodně nic, co bychom si měli přát. Na vině mohou být vysoké úrokové sazby, relativně slabá světová poptávka a strukturální změny ve světové ekonomice po konci kronavirové pandemie.

Analytik agentury Fitch Ratings varoval, že americké bankovnictví se přiblížilo dalšímu zdroji turbulencí – riziku rozsáhlého snížení ratingu desítek amerických bank, které by se mohlo týkat i takových bank, jako je J.P. Morgan Chase. Pokud Fitch sníží hodnocení odvětví o další stupeň, tedy z "AA-" na "A+", bude agentura nucena přehodnotit ratingy všech více než 70 amerických bank, které pokrývá. To znamená, že americké banky mohou být vhodným kandidátem na „short“ (spekulace na pokles) i přes zlepšující ziskovost v případě, že bychom byli svědky další šířící se bankovní nákazy.

Wall Street

Týden tradera: Downgrade od Moody´s znejistěl Wall Street

Uplynulý týden se nesl opět spíše ve znamení určité nejistoty. Vysoké valuace, nepříznivé zprávy a patrný výběr zisků ze strany investorů si vybraly svoji daň. Hlavní americký index si prošel určitou volatilitou a obchodoval se i hlouběji pod 4500 bodů. Mezi hlavní témata patřila změna ratingu u menších amerických bank nebo pokračující krize kolem převratu v Nigeru.

Přečíst článek

Podle dat společnosti Bloomberg se průměrná úroková sazba pro 30leté hypoteční úvěry v USA vyšplhala na 7,5 procenta, což představuje nejvyšší úroveň za posledních 23 let. Není tajemstvím, že právě dlouhodobé úrokové míry mají významný vliv na reálnou ekonomiku. Překvapivé je, že i přes to, že Fed zatím neohlásil další měnové utažení, měnové prostředí se samo o sobě zpřísňuje. Akcie řady společností navázaných na realitní sektor tedy mohou být časem pod velkým tlakem. Podobně, jako tomu bylo během těžkých let 2008 až 2009.

Ratingová agentura Fitch nečekaně snížila rating USA

Týden tradera: Trhy zasáhlo nečekané snížení ratingu Spojených států

Pěkná sprcha. Ratingová agentura Fitch nečekaně snížila rating USA, což vyvolalo vlnu výprodejů napříč aktivy na finančních trzích. Situace je o to bizarnější, že situace v tamní ekonomice je relativně dobrá (bavíme se o míře nezaměstnanosti, ekonomickém růstu apod.). Krom toho reportovaly svoje výsledky těžké váhy, jako je výrobce polovodičů AMD nebo domácí Komerční banka.

Přečíst článek

Satya Nadella, CEO Microsoft

Týden tradera: Microsoftu se daří, Fed možná naposledy zvýšil sazby

Máme za sebou týden ve znamení Fedu, kdy se opět po čase rozhodovalo o úrokových sazbách. Očekával se další pohyb směrem vzhůru o 25 bodů, což se také nakonec stalo. Indexy v reakci zatím zaznamenaly spíš menší růst. Je to dáno tím, že většina účastníků trhu stále sází na to, že tato úprava sazeb směrem vzhůru by mohla být již skutečně poslední. Nechejme se ale překvapit, jak to nakonec dopadne.

Přečíst článek

Reklama

Související

Wall Street

David Havrlant: Amerika sílí a roste. Čína naopak čelí kaskádě krizí

Přečíst článek
Wall Street

Týden tradera: Turbulentní období na burzách. Pohodu vystřídala krušnější tržní realita

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme