Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Downgrade od Moody´s znejistěl Wall Street

Wall Street
iStock
Kryštof Míšek

Uplynulý týden se nesl opět spíše ve znamení určité nejistoty. Vysoké valuace, nepříznivé zprávy a patrný výběr zisků ze strany investorů si vybraly svoji daň. Hlavní americký index si prošel určitou volatilitou a obchodoval se i hlouběji pod 4500 bodů. Mezi hlavní témata patřila změna ratingu u menších amerických bank nebo pokračující krize kolem převratu v Nigeru.

Reklama

Dalšího překvapení se dočkali investoři od globálních ratingových agentur. Světová dvojka v udělování známek pro dluhopisy, ratingová agentura Moody's se rozhodla snížit hodnocení dluhu u amerických menších bank, což notně muselo otřást nejen s bankovními tituly na burzách. Hlavní důvody jsou vyšší náklady na financování, potenciální slabé stránky regulatorního kapitálu a rostoucí rizika spojená s úvěry na komerční nemovitosti v důsledku slábnoucí poptávky po kancelářských prostorech.

dolar

Lukáš Kovanda: Ohrožuje zhoršení ratingu USA jejich „dolarové priviliegium“?

Warren Buffett dále bezmezně věří dlužnické spolehlivosti vlády USA. Legendární investor, resp. jeho společnost Berkshire Hathaway, napůjčovala v tomto a minulém týdnu americké vládě v přepočtu zhruba 450 miliard korun, dalších více než 200 miliard jí půjčí v pondělí. Přitom toto úterý renomovaná ratingová agentura Fitch historicky vůbec poprvé Spojeným státům zhoršila hodnocení spolehlivosti coby dlužníka.

Přečíst článek

Společnost rovněž pohrozila, že by mohla snižovat rating i jiných velkých amerických bank. Mezi postižené bankovní domy patří: M&T Bank, Webster Financial, BOK Financial, Old National Bancorp, Pinnacle Financial Partners a Fulton Financial. S postupem dalšího růstu úrokových sazeb v USA v kombinaci s kvantitativní utahování by se snadno krize okolo menších bank mohla opakovat. Moody's si je toho určitě vědoma a jedná předem.

Stanislav Šulc: Černé úterý pro banky. Jejich problémy dopadnou na všechny

Stanislav Šulc: Černé úterý pro banky. Jejich problémy dopadnou na všechny

Dnešní den nepřinesl příliš dobré zprávy pro bankéře, akcionáře finančních domů, a vlastně pro všechny investory. Italové totiž zavádějí windfall tax na bankovní sektor a v USA dostaly některé banky výrazně horší hodnocení od ratingových agentur. Co to přinese? Problémy.

Přečíst článek

Niger, který se stal ropným producentem v roce 2011 zásluhou čínských investic, může čelit plnohodnotné válce. Převrat, který zde provedla vojenská skupina v poslední době dál „dráždí“ celou řadu států. Pokud by se konflikt rozhořel, měl by pravděpodobně dopad na migraci, ceny nerostných surovin, ekonomický vývoj atd. Rozhodně bude zajímavé ho dále sledovat.

Společnost WeWork, která poskytuje kancelářské prostory, se znovu ocitá v potížích, a dokonce vzbuzuje pochybnosti o své budoucí existenci. Při prezentaci svých ekonomických výsledků za druhé čtvrtletí sama uznala, že má „významné pochybnosti“ o schopnosti přežít, dochází ji totiž hotovost na účtech. Pandemie covid-19 firmu hodně zasáhla, společnost tak byla v uplynulých měsících výborným kandidátem na „short“ pozici (spekulace na pokles). Akcie společnosti reagovaly na výše uvedené zprávy poklesem o dalších 30 procent.

Poskytovatel sdílených kanceláří WeWork vzbudil pochybnost o své další existenci

Nejistá budoucnost WeWork. Odstoupilo několik členů představenstva, akcie firmy prudce klesly

Poskytovatel sdílených kanceláří WeWork je znovu v potížích a vzbudil dokonce pochybnosti o své další existenci. Firma uvedla, že odstoupili tři členové jejího představenstva. Vydala také varování, že její management potřebuje získat dodatečný kapitál, aby se společnost udržela nad vodou a udržela likviditu během příštích 12 měsíců. Akcie podniku po skončení obchodování ztrácely až 27 procent.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

S&P 500 oficiálně vstoupil do býčího trhu

Týden tradera: Hlavní index americké burzy oficiálně vstoupil do „býčího“ trhu. Překazí mu to snad Fed?

Přečíst článek
Během minulého týdne akciové trhy projevily opět větší nestabilitu, S&P 500 se neúspěšně pokusil překročit hranici 4200 bodů.

Týden tradera: Čínské zotavení zpomaluje a v Česku ožívá strašák inflační spirály

Přečíst článek
Wall Street

Týden tradera: Turbulentní období na burzách. Pohodu vystřídala krušnější tržní realita

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme