Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Indexy ožily, ČNB nezklamala a inflace dál drtí Turecko

Týden tradera: Indexy ožily, ČNB nezklamala a inflace dál drtí Turecko
iStock
Kryštof Míšek

Zlepšující se nálada na trzích, lepší výsledky firem a výrazné uzavíraní „krátkých pozic“ vynesly americké indexy (zejména technologický Nasdaq) opět k výšinám. Investoři jsou zjevně přesvědčeni, že to nejhorší je za námi. Historicky recese v USA přinesla větší pokles indexů (průměrně americký index S&P 500 klesá o více než třetinu hodnoty v medvědím trendu), než by odpovídalo současnému stavu. Uvidíme časem, kde nakonec bude pravda.

Reklama

Pozitivní zprávou pro motoristy je rozhodnutí skupiny OPEC+ a jejích spojenců v čele s Ruskem zvýšit produkci ropy, která se stále nachází na vysokých úrovních. Kartel se dohodnul, že od září navýší cílovou těžbu o 100 tisíc barelů denně. Tento faktor spolu s koncem turistické sezony by mohl na podzim přinést výraznější pokles cen „černého zlata“. To by mělo mít pozitivní vliv na pokles nákladů na přepravu a mohlo by dojít k určitému zmírnění inflačních tlaků ve světovém obchodě. Přesto je to určité zklamání pro administrativu prezidenta Joe Bidena, která dlouhodobě usiluje o vyšší růst produkce ropy ze strany členů OPEC. Cena ropy Brent reagovala mírným poklesem k 102 dolarům za barel. 

Turecko zažívá mimořádnou inflaci

Spotřebitelské ceny v Turecku dál nezadržitelně rostou a inflace zde nejeví absolutně žádné známky zpomalení. Meziroční růst dosáhnul v červenci 79,6 procenta ze 78,6 procenta v předchozím měsíci. Takovou inflaci Turecko nepamatuje od roku 1998. Růst cenové hladiny je tažen zejména výrazným poklesem hodnoty liry a růstem cen energetických komodit. Oproti minulému měsíci pak ceny rostly o 2,37 procenta.

Neustálé zrychlující vývoj inflace v zemi nutí analytiky a ekonomy dál přepracovávat prognózy hospodářského růstu a růstu cenové hladiny. Inflace významně ukrajuje z životní úrovně obyvatel a prezident Erdogan nakonec může být v určitý moment nucen přehodnotit svůj přístup k měnové politice, který je výrazně proinflační po dlouhou dobu (sazby jsou na úrovni 14 procent) a zkázu tamní ekonomiky jen prohlubuje.

Avast se loučí silným růstem

Na domácím parketu bylo v uplynulém období mimořádně živo. Akcie skupiny Avast, která se zabývá kybernetickou bezpečností, vyskočily o více než 40 procent poté, co regulátor hospodářské soutěže učinil obrat a oznámil, že povolí fúzi s americkou softwarovou společností NortonLifeLock v hodnotě osmi miliard dolarů. Pražská burza danou informací žila celý den a na akcii Avastu se protočil objem ve výši 600 milionů korun. Ceny akcií se usadily okolo úrovně 200 korunza akcii a vrátily se na svá historická maxima.

Komerční banka zvýšila svůj zisk o více než polovinu na 4,81 miliardy korun. Jedná se o meziroční růst o 54 procent. Na růstu zisku se jednoznačně podílel vyšší úrokový výnos, který odpovídá růstu úrokových sazeb ČNB v posledním roce a půl. Čistý úrokový výnos dosáhnul 7,3 miliardy korun. „Celkové čisté bankovní výnosy Skupiny KB za rok 2022 by měly ve srovnání s rokem 2021 růst o více než 20 procent ve srovnání s nízkou základnou roku 2021, ovlivněnou pandemií Covid-19,“ uvedla banka.

Podle vedení KB mít na výnosy vliv především vývoj zpomalující se české ekonomiky, který by se mohl promítnout do nákladů na rizika banky formou opravných položek k úvěrům. V 3Q 2022 by pak mohlo ještě dojít k výplat mimořádnědividendy. Akcie rostla k hladině 615 korun a nadále nabízí zajímavý potenciál, když letos ze svých maxim klesla bezmála o 40 procent. Hrozbou zůstává pro akcie možné uvalení mimořádně daně ze zisku. Rozhodnutí vlády v této věci má padnout do 10. září.

Aleš Michl je novým guvernérem ČNB

Bude to trvat, ale inflaci ke dvěma procentům stlačíme, říká guvernér Michl

Česká národní banka (ČNB) ve čtvrtek ponechala úrokové sazby na stávající úrovni. „Nebylo to jednoduché rozhodnutí, jsme ale přesvědčeni, že to bylo rozhodnutí správné,“ uvedl její nový šéf Aleš Michl v dokumentu zveřejněném na webu ČNB. Newstream přináší Slovo guvernéra v plném znění.

Přečíst článek

Ve čtvrtek ČNB rozhodovala o výši sazeb poprvé v čele s guvernérem Alešem Michlem. Očekávaní trhu bylo posazeno na ponechání sazeb na stávající úrovni, případně na mírném růstu o 0,25 procentního bodu. Osobně jsem si dokázal představit, že vzhledem k výhledu ekonomiky a prognóze růstu inflace k 20 procentům ve třetím čtvrtletí, může banka již nyní sáhnout k zvýšení až klidně o 50 bazických bodů. Vedly mě k tomu i rychle se ztenčující rezervy banky při intervencích na koruně. Doposud ČNB na intervence vydala minimálně 400 miliard korun. Centrální banka nakonec na svém zasedání ponechala sazby na úrovni sedmi procent. ČNB tak jemně upřednostnila ekonomický růst oproti cenové stabilitě.

zlato, zlaté slitky

ČNB chce nakoupit zhruba 100 tun zlata. Česko by ho mělo nejvíce v historii

Česká národní banka by ráda rozšířila své zlaté rezervy přibližně desetinásobně, na více než 100 tun. Má se tak stát během několika let. V rozhovoru pro deník Právo to uvedl nový guvernér ČNB Aleš Michl. Do zlata zamýšlí takto rozsáhle investovat, neboť vývoj ceny drahého kovu má podle něj nulovou vazbu na vývoj cen akcií. Také podíl právě akcií v devizových rezervách chce nový guvernér navýšit.

Přečíst článek

Týden tradera: Zvyšování sazeb v USA a výsledková sezona přinesly akciovou rallye

Událostí číslo jedna v minulém týdnu bylo jednoznačně zasedání amerického Fedu a lze konstatovat, že se mu podařilo rozpoutat výraznou akciovou rallye. Akcie reagovaly na zvýšení sazeb „pouze“ o 75 bazických bodů prudkým růstem okolo čtyř procent. Způsobeno to mohlo být zejména úlevou, že nedojde k prudšímu zvýšení sazeb (o 100 bodů), o kterém se spekulovalo v minulých týdnech. A do toho všeho se přidaly hospodářské výsledky velkých jmen, jako je Alphabet (Google) nebo Microsoft.

Přečíst článek

Burza, ilustrační foto

Týden tradera: Bouře na akciích ustaly. Střídá je kolaps na energetickém trhu

První červencový týden přinesl mírné zotavení akcií po bouřlivém prvním pololetí. Kurzotvorných zpráv však bylo méně. Investoři se stále ptají, je již potenciál recese zanesen do cen aktiv? Máme se obávat další prudkých poklesů, nebo je to úplně nejhorší již za námi? To jsou otázky, které se honí hlavou býkům i medvědům napříč investicemi. Pravda bude asi někde uprostřed. Faktem je, že jsme vstoupili do historicky sezonně lepšího období pro akcie.

Přečíst článek

Reklama

Související

Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Které země zvýšily základní sazby? Mnohé hlásí rekord od dob globální krize. Tady je přehled

Přečíst článek
Ekonom Lubomír Lízal

Lubomír Lízal: Řešení závislosti na ruském plynu? Přestaňme ho využívat na výrobu elektřiny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme