Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rusové čekají rekordní úrodu pšenice. Hladovějící svět má ale smůlu – na export obilí nepůjde

pšenice, pšeničné pole (ilustrační foto)
Pixabay
Dušan Kütner
duk

Zatímco svět a zejména rozvojové země bojují s nedostatkem obilí a jeho vysokými cenami, Rusko se dostává do opačné situace. Podle odhadů tamní poradenské firmy SovEcon letos dosáhne úroda pšenice rekordních 100 milionů tun. Jenže kvůli potížím s exportem – na který se u obilí sankce nevztahují, ale mnohé země se přesto obávají s Ruskem kvůli jeho invazi na Ukrajinu obchodovat – se obilí hromadí v Rusku a na vývoz zatím čeká, napsala agentura Bloomberg.

Reklama

Zemědělci po celém Rusku nyní finišují se sklizní úrody, na jejíž výši se projevily dobré pěstební podmínky po celé léto. Vysoká úroda u největšího světového exportéra pšenice by za normálních neválečných okolností pomohla snížit světové ceny obilí i potravin. Letos je ale všemu jinak. Obilí se více než obvykle hromadí v Rusku. Je to kvůli daním Kremlu uvaleným na export a také logistickým problémům v Černém moři vyvolaným válkou na Ukrajině, uvedl Bloomberg.

Aktuální odhad sklizně ve výši 100 milionů tun je vyšší než ten předchozí ze strany Mezinárodní rady pro obilniny dohlížející na obchod s touto komoditou o šest milionů tun. Rada ani ruská poradenská firma SovEcon ale neočekávají, že by se zvýšil i export, jeho odhadovaná výše podle obou institucí zůstává stejná ve výši 36,5 milionu tun. „Tato obrovská úroda se nepřeměňuje na další export," řekl agentuře výkonný ředitel SovEconu Andrej Sizov.

Sklizeň pšenice v Rusku v letech 2017 až 2022:

zdroj: Bloomberg                                                                                                                                                                       * odhad

„Skladování pšenice je pro některé farmáře problém už několik měsíců," podotkl Sizov. „Něco takového jsme neviděli od sezony 2017/18," dodal. 

Oděsa, nákladní loď s obilím

Světové ceny potravin opět klesly. Pomohlo otevření ukrajinských přístavů

Světové ceny potravin v srpnu pátý měsíc po sobě klesly, jejich index se tak ještě více vzdálil rekordu ze začátku roku. Obnovení vývozu obilí z ukrajinských přístavů navíc přispělo ke zlepšení vyhlídek na zásobování. Uvedla to Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Přečíst článek

Ruské vývozní ceny pšenice se v poslední době staly konkurenceschopnějšími vůči ceně pšenice z Francie či USA, což znamená, že by se export mohl zvýšit. Jenže aktuálně vyšší vývozní ceny způsobené válečnými daněmi Kremlu a problémy s přepravou ruského nákladu – některé pojišťovny a banky se po únorovém začátku invaze na Ukrajinu vyhýbají ruským komoditám z obav o bezpečnost nákladu i posádek  – vývoz na začátku sezóny zpomalily. A to i přesto, že export potravin z Ruska není postižen západními sankcemi – některé firmy a instituce se ale v důsledku sankcí bojí kvůli své pověsti a případným pochybením s Ruskem obchodovat.

Ceny pšenice letos celosvětově prudce vzrostly poté, co Rusové začali blokovat ukrajinské přístavy v Černém moři a válka zastavila export obilí z Ukrajiny, která je rovněž jedním z největších světových exportérů. Blokáda zároveň zvýšila ceny potravin ve světě, což mělo za následek varování OSN a dalších, že hrozí prudké zvýšení míry hladu ve světě, zejména v rozvojových zemích. Dohoda o znovuotevření přístavů uzavřená v červenci mezi Moskvou a Kyjevem sice pomohla zmírnit ceny, eskalace nyní již sedmiměsíční války na Ukrajině vrátila ceny pšenice zpět na úroveň před uzavřením dohody, podotkl Bloomberg. 

Pšeničný klas

Pšenice zlevňuje. Dolů ji táhnou obavy z recese

Pšenice zlevňuje. Její cena se dostala blízko předválečné úrovně. Pomohlo otevření ukrajinských přístavů a strach z globální recese.

Přečíst článek

 

Reklama

Související

Kombajn, ilustrační foto

Jídlo jako zbraň. Rusko blokuje vývoz pšenice z Ukrajiny a samo na obilí vydělává miliardy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme