Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jídlo jako zbraň. Rusko blokuje vývoz pšenice z Ukrajiny a samo na obilí vydělává miliardy

Kombajn, ilustrační foto
Pixabay
Dušan Kütner

Alespoň na jedné frontě, té potravinářské, si může Rusko připadat jako vítěz. V rámci invaze na Ukrajinu zablokoval Kreml ukrajinské přístavy, a tím i značnou část vývozu ukrajinského obilí do světa. Rusko tak nyní vesele prodává své obilí v zahraničí za vyšší ceny, a jen za dobu invaze vydělalo téměř dvě miliardy dolarů navíc, uvedl server Bloomberg.

Reklama

Zatímco ukrajinské přístavy jsou ruskými vojáky blokovány, Moskva prodává nyní nedostatkové obilí ochotným kupcům ve světě za výrazně vyšší ceny. Ruská válka proti Ukrajině prohlubuje globální potravinovou krizi a z vojenského vetřelce udělala největšího vítěze potravinářského chaosu, který Rusko pomohlo vytvořit, uvedl Bloomberg.

Ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Zákaz vývozu pšenice z Indie zdraží chleba i v Česku, stát může i 60 korun

Výrobní ceny v tuzemském zemědělství letos v dubnu rostly nejvýrazněji v dějinách České republiky a současně v celé historii měření od roku 1992. Oproti loňskému dubnu se totiž zvýšily o 35,3 procenta.

Přečíst článek

Válka zablokovala ukrajinský vývoz obilí po moři a odřízla životně důležité dodávky zemím od Somálska po Egypt. Narušení exportu z Ukrajiny, která je společně s Ruskem největším exportérem obilí na světě, společně s vedry a suchy, jež poškozují úrodu pšenice v jiných částech světa, poslalo ceny obilí na téměř rekordní maxima a ohrožuje zvýšení hladu v částech Středního východu a severní Afriky

Rusko na rozdíl od Ukrajiny pokračovalo v dodávkách své pšenice za aktuální vyšší cenu, našlo ochotné kupce a shráblo více výnosů na tunu. V příští sezóně také očekává převratnou úrodu pšenice, což naznačuje, že ze situace bude i nadále profitovat. Globální ceny pšenice letos vzrostly o více než 50 procent a podle odhadů zemědělského konzultanta SovEcon vybral Kreml v letošní sezóně zatím 1,9 miliardy dolarů na příjmech z exportních daní pšenice

Trh s kuřaty v Malajsii

Malajsie zakázala vývoz kuřat. Potravinový nacionalismus prohloubí krizi, varují odborníci

Po Indii a Indonésii přichází další země, která kvůli ochraně domácích spotřebitelů zakazuje export. Tentokrát jde o Malajsii, která přestane vyvážet do okolních států kuřata, upozornil server BBC.

Přečíst článek

Je to používání jídla jako válečné zbraně prostřednictvím globálního pákového efektu, silnějšího než přímý útok na obyvatelstvo,“ řekl Tim Benton, ředitel výzkumu pro vznikající rizika v Chatham House, v narážce na ruské komentáře, že by Kreml odblokoval ukrajinský přístav Oděsa pouze v případě zrušení protiruských sankcí vyhlášených Západem kvůli ruské invazi na Ukrajinu.

Desítky hladem ohrožených zemí

Zablokováním ukrajinských přístavů Rusko přinutilo Kyjev, aby se pokusil přepravovat obilí po souši, což vedlo k vývozu pouze asi čtvrtiny jeho obvyklého potenciálního objemu. „Neotevření přístavů je vyhlášení války globální potravinové bezpečnosti,“ řekl v pondělí na Světovém ekonomickém fóru v Davosu David Beasley, šéf Světového potravinového programu OSN. Beasley řekl, že nedostatek přístupu k potravinám může podnítit miliony lidí k migraci.

Putinova válka vyhladoví svět. Nejhůř dopadnou země Afriky a Asie

Kvůli ruské invazi na Ukrajinu hrozí světu největší hladomor od druhé světové války. Na úvod dvoudenního zasedání ministrů pro rozvoj ze zemí skupiny velkých světových ekonomik G7 to prohlásila německá ministryně pro rozvoj Svenja Schulzeová. Je proto podle ní nezbytné vytvořit mezinárodní alianci pro potravinovou bezpečnost.

Přečíst článek

Každé jednoprocentní zvýšení míry hladu ve světě má za následek dvouprocentní nárůst migrace,“ řekl s tím, že 49 milionů lidí „klepe na dveře hladomoru“ ve 43 zemích. „Je to 43 zemí, kvůli kterým musíme být extrémně znepokojeni, neboť to povede k destabilizaci a masové migraci,“ dodal.

Rusko a Ukrajina jsou hlavními dodavateli pšenice a slunečnicového oleje do světa. Ukrajina také patří mezi šest největších vývozců kukuřice, kuřecího masa a medu. Tradičně přepravovalo miliony tun obilí ročně přes Černé moře a vydělávalo asi deset procent svého hrubého domácího produktu ze zemědělství a potravinářství.

Indie, druhý největší producent pšenice na světě, zakázala její vývoz

Indie, druhý největší producent pšenice na světě, zakázala její vývoz. Obchodníci jsou v šoku

Indie, která je druhým největším producentem pšenice na světě, zakázala s okamžitou platností vývoz této komodity do zahraničí. Informovala o tom agentura Reuters. Důvodem jsou rychle rostoucí ceny na domácím trhu. Vláda bude ale moci udělit ze zákazu výjimky. Analytici se obávají dalšího růstu cen pšenice na mezinárodních trzích poté, co omezení vývozu hrozí kvůli válce i v případě dalších dvou velkých světových dodavatelů – Ruska a Ukrajiny.

Přečíst článek

I když se Rusko bezprostředně po invazi dostalo do několika krátkodobých problémů, nyní dodává svou zemědělskou produkci rychlejším tempem než loni – mezinárodní obchodníci jako Viterra a Cargill stále dodávají zásilky. Některé objemy dokonce expedovali do Izraele, který často nakupuje z Ukrajiny, uvádí AgFlow. 

Něco za něco. Jídlo za podporu

Rusko invazí účinně odsunulo na vedlejší kolej klíčového konkurenta, řekl Hugo Boudet, analytik společnosti AgFlow, s tím, že mezi 1. dubnem a 23. květnem Rusko výrazně zvýšilo své dodávky obilí do zemí včetně Turecka a Íránu ve srovnání s loňským rokem. „Ukrajina byla hlavním konkurentem,“ řekl. „Rusko má nyní v této oblasti velkou výhodu, protože je menší konkurence a letos navíc na Středním východě a v severní Africe klesá produkce plodin,“ dodal.

Pšenice, ilustrační foto

Válka neválka, ruská pšenice jde na dračku stejně jako před invazí. A Putin to ví

Světová chuť na ruskou pšenici zůstává i přes invazi Kremlu na Ukrajinu silná. Navzdory tlakům vyplývajícím z důsledků války, protiruských sankcí a reakcí Moskvy obchodníci s pšenicí nadále exportují velké množství ruského obilí, po kterém je ve světě vysoká poptávka. A nic nenasvědčuje tomu, že by vývoz brzy klesl, napsala agentura Bloomberg. Ostatně i prezident Vladimir Putin ve čtvrtek uvedl, že očekává rekordní sklizeň pšenice a růst vývozu.

Přečíst článek

Současné trendy pravděpodobně přetrvají i v dohledné době. Na Ukrajině farmáři na příští sezónu sázejí pod hrozbou bomb a dokonce odklízejí ze svých pozemků mrtvá těla. Očekává se, že Rusko díky příznivému počasí v nové sezóně sklidí rekordní úrodu. Naproti tomu jiní velcí dodavatelé pšenice z USA do západní Evropy zažívají sucha, která ohrožují jejich úrodu. Rusko také dominuje v dodávkách slunečnicového oleje od začátku války, poté, co byl ukrajinský vývoz po moři přerušen.

„Potraviny z pohledu Ruska se stávají ekonomickým sektorem, kde mají politický a ekonomický vliv,“ řekl Benton z Chatham House. „Lze si představit, že během příštích let Rusko řekne: Pěstujeme hodně obilí – dáme vám je, když nás podpoříte,“ míní.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme