Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Světové ceny potravin opět klesly. Pomohlo otevření ukrajinských přístavů

Oděsa, nákladní loď s obilím
iStock
 ČTK

Světové ceny potravin v srpnu pátý měsíc po sobě klesly, jejich index se tak ještě více vzdálil rekordu ze začátku roku. Obnovení vývozu obilí z ukrajinských přístavů navíc přispělo ke zlepšení vyhlídek na zásobování. Uvedla to Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Reklama

Souhrnný index, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, se snížil na 138 bodů ze 140,7 bodu v červenci, uvedla FAO.

Kombajn, ilustrační foto

Letošní sklizeň je o něco nižší než loni, ceny obilovin výrazně neklesnou

Letošní žně jsou v České republice u konce, k 25. srpnu zemědělci sklidili 99,63 procenta obilovin a 99,99 procenta řepky. Sklizeň letos výrazně urychlilo sucho, loni bylo touto dobou sklizeno 76 procent obilovin a 95 procent řepky. Na agrosalonu Země živitelka to uvedli ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) a prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

Přečíst článek

Ve srovnání s loňským srpnem je však index o 7,9 procenta vyšší. Letos v březnu, po únorové invazi ruských vojsk na Ukrajinu, index vystoupil na rekordních 159,7 bodu.

Index cen obilovin se v srpnu meziměsíčně snížil o 1,4 procenta. Mělo na to vliv opětovné otevření ukrajinských přístavů v Černém moři po diplomatické dohodě a příznivé vyhlídky na sklizeň pšenice v Severní Americe a Rusku. Ceny kukuřice ale vzrostly o 1,5 procenta, protože horké a suché počasí snížilo vyhlídky produkce v Evropě a ve Spojených státech.

Další rána pro ceny potravin. Evropští výrobci čpavku omezují výrobu, poškodí to úrodu

Tíživá situace ve výrobě hnojiv se v Evropě zhoršuje, již třetí evropská firma oznámila, že omezí výrobu čpavku zásadního pro výrobu hnojiv. Je jí norská společnost Yara International, důvodem jsou rekordní ceny plynu. Informovala o tom agentura Bloomberg, podle níž produkce dusíkatých hnojiv v Evropě klesla po ruské invazi na Ukrajinu více než o čtvrtinu. Klesající zásoby hnojiv se podle expertů mohou odrazit na úrodě a posléze na ceně potravin.

Přečíst článek

Klesly také dílčí indexy cen rostlinných olejů, cukru, mléčných výrobků a masa. Důvodem je částečně zlepšení dodávek.

FAO současně snížila výhled odhadu produkce obilovin v letošním roce na 2,774 miliardy tun z červencových 2,792 miliardy tun. To je o 1,4 procenta méně, než odhadovaná produkce na loňský rok. Důvodem jsou vyhlídky na slabší sklizeň kukuřice na severní polokouli kvůli počasí. V EU se očekává pokles výnosů pod pětiletý průměr o 16 procent.

FAO také očekává, že spotřeba obilovin v roce 2022/2023 převýší produkci, což povede k předpokládanému poklesu světových zásob proti roku 2021/2022 o 2,1 procenta na 845 milionů tun.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme