Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

OSN: Ceny potravin se kvůli ruské invazi dál drží blízko rekordu

Pšenice, ilustrační foto
Pixabay
Dušan Kütner

Světové náklady na potraviny podle předběžných odhadů OSN klesly v květnu oproti předchozímu měsíci o 0,6 procenta, zůstávají ale stále blízko svému březnovému rekordu. Hlavním důvodem je ruská invaze na Ukrajinu, která zásadně omezila export obilí z Ukrajiny, která je jedním z největších světových producentů, uvedla agentura Bloomberg. 

Reklama

Globální ceny potravin zůstaly blízko rekordu, protože ruská invaze na Ukrajinu narušila obchod, zvyšuje míru hladu ve světě a zhoršila krizi domácností co se týče jejích životních nákladů, uvedl Bloomberg.

Ruská invaze prudce snížila export z Ukrajiny, jednoho z největších světových dopravců obilí a rostlinného oleje. Blokáda klíčových černomořských přístavů ruskou armádou zhoršila nedostatky v dodavatelském řetězci. Ceny prudce vzrostly a OSN varovala, že nedostatek potravin může podnítit miliony lidí k migraci do míst, kde nehrozí hlad. Na vývozu obilí tak nyní kvůli blokádě ukrajinských exportních tras nyní vydělává právě Rusko.

Oděsa, nákladní loď s obilím

Válka na Ukrajině plodí světový hlad. Viníkem je pouze a jen Putin

Ruský prezident Vladimir Putin je kvůli své invazi na Ukrajinu zodpovědný za narůstající hlad lidí po celém světě, píše list The Washington Post (WP).

Přečíst článek

Světové ceny potravin podle OSN klesly v květnu oproti předchozímu měsíci o 0,6 procenta, u rostlinného oleje činí pokles dokonce 3,5 procenta – částečně kvůli odstranění zákazu vývozu palmového oleje v Indonésii, uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Blokáda ukrajinských přístavů se mezitím stala politickou otázkou. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj před pár dny vyzval k okamžitému otevření přístavů, které blokují ruská vojska. Upozornil, že současná situace může vyvolat potravinovou krizi ve světě. Šéf Kremlu Vladimir Putin zase podmiňuje konec blokády přístavu zrušením sankcí uvalených na Rusko západním světem.

Putinova válka vyhladoví svět. Nejhůř dopadnou země Afriky a Asie

Kvůli ruské invazi na Ukrajinu hrozí světu největší hladomor od druhé světové války. Na úvod dvoudenního zasedání ministrů pro rozvoj ze zemí skupiny velkých světových ekonomik G7 to prohlásila německá ministryně pro rozvoj Svenja Schulzeová. Je proto podle ní nezbytné vytvořit mezinárodní alianci pro potravinovou bezpečnost.

Přečíst článek

Zemědělci zároveň kvůli invazi na Ukrajinu a zvýšení cen ropy a plynu čelí rekordně vysokým nákladům na energie. OSN uvedla, že nedostatek hnojiv by mohl prohloubit potravinovou krizi v roce 2023. Ceny potravin přitom už byly vysoké před invazí kvůli logistickým problémům a oživení poptávky po pandemii. Potravinová inflace dopadá nejvíce v chudých zemích, kde potraviny tvoří velkou část spotřebitelských rozpočtů.

Index cen potravin OSN v březnu – bezprostředně po ruském útoku – stoupl o 13 procent, což bylo jeho nejrychlejší zaznamenané tempo. V dubnu index cen potravin FAO mírně poklesl, protože poptávka po rostlinném oleji klesla a ceny kukuřice oslabily. 

Ceny rostlinného oleje a obilí byly zničeny protekcionistickými opatřeními, když se země snažily chránit své vlastní trhy. Malajsie zakázala vývoz kuřat, zatímco Indie přistoupila k omezení dodávek pšenice a cukru.

Kombajn, ilustrační foto

Jídlo jako zbraň. Rusko blokuje vývoz pšenice z Ukrajiny a samo na obilí vydělává miliardy

Alespoň na jedné frontě, té potravinářské, si může Rusko připadat jako vítěz. V rámci invaze na Ukrajinu zablokoval Kreml ukrajinské přístavy, a tím i značnou část vývozu ukrajinského obilí do světa. Rusko tak nyní vesele prodává své obilí v zahraničí za vyšší ceny, a jen za dobu invaze vydělalo téměř dvě miliardy dolarů navíc, uvedl server Bloomberg.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ruské útoky na ukrajinské energetické cíle zdvojnásobil počet hladovějících ve světě

Ruské útoky na ukrajinské energetické cíle zdvojnásobil počet hladovějících ve světě

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme