Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Shein chtěl ohromit Wall Street. Stačit mu bude muset Londýn

Shein
Profimedia
 ČTK

Čínský internetový prodejce levné módy Shein by mohl brzy vstoupit na londýnskou akciovou burzu. Firma by mohla příslušné dokumenty k nabídce podat už tento týden, uvedl server zpravodajské televize BBC. Analytici se domnívají, že společnost může být oceněna až na 66 miliard dolarů (1,5 bilionu korun).

Reklama

Shein se stal jedním z největších prodejců módy na světě. Nabízí obrovské množství levného módního oblečení a k propagaci využívá influencery na sociálních sítích. Čelí však ostré kritice kvůli svým ekologickým praktikám a obvinění, že v dodavatelském řetězci využívá nucenou práci.

Firma se pro vstup na burzu zaměřila na Británii, protože ve Spojených státech čelila překážkám a intenzivní kontrole. Dokumenty podala firma v USA loni v listopadu. Pokud by se Shein rozhodl pro Británii místo USA, byla by to pro londýnský akciový trh významná podpora.

Skupina amerických zákonodárců loni vyzvala k prošetření společnosti Shein kvůli tvrzení, že při výrobě některých oděvů, které prodává, je využívána nucená práce Ujgurů. Firma u dodávek oblečení spoléhá na tisíce dodavatelů třetích stran a smluvní výrobce blízko své centrály v čínském Kantonu. Serveru BBC firma Shein sdělila, že má nulovou toleranci vůči nucené práci. V květnu se však objevila zpráva, která naznačovala, že zaměstnanci některých jejích dodavatelů stále pracují 75 hodin týdně, přestože firma slíbila, že podmínky se zlepší.

Shein si chce vyšlápnout na kosmetické giganty

Shein si chce vyšlápnout i na kosmetické giganty. Nebude to mít snadné

„Rtěnkový index“ funguje. Čerstvé výsledky kosmetických gigantů opět potvrzují, že v dobách, kdy jsou lidé nuceni se uskromnit, dělají si radost aspoň více či méně drobnými nákupy kosmetiky a vůní. A tak obchodníci s módou, kteří nyní čelí menší ochotě zákazníků utrácet, hledají cesty, jak si ukrojit kus i z trhu „beauty“. To ovšem platí také o úspěšném predátorovi na poli rychlé módy, čínském Sheinu.

Přečíst článek

Reklama

Firma dnes také oznámila, že v Evropě a Británii bude k dispozici její platforma pro další prodej, na které mohou zákazníci nakupovat a prodávat její oblečení, které si dříve koupili a už ho nechtějí. Platforma byla spuštěna v USA zhruba před dvěma lety. Nyní bude nejprve spuštěna ve Francii, v další fázi mají následovat Británie a Německo.

Módní paradox. Značky začaly sázet na udržitelnost a převálcoval je Shein

Západní móda se snaží o udržitelnost, ale je to marné. Všechny válcuje levný čínský Shein

Před pár týdny zkrachovala švédská firma Renewcell, jeden z nejslibnějších start-upů v oblasti recyklace módy. Z textilního odpadu začal vyrábět surovinu pro nové tkaniny. Trh mu předpovídal velkou budoucnost, protože značky potřebují materiály jako Renewcell's, aby splnily přicházející nařízení o udržitelnosti. Odběratelem a podporovatelem Renewcellu byl například řetězec H&M. Ovšem i ten dnes svádí zápas o svoji budoucnost. Příčinou je čínský Shein, který jde proti proudu udržitelnosti.

Přečíst článek

Čínská švadlena tráví za strojem 12 hodin denně, foto je ilustrační

Práce 12 hodin denně, 6 dní v týdnu za 20 tisíc měsíčně. To je život šiček pro čínský Shein

Zaměstnanci dodavatelských firem čínského internetového prodejce textilu Shein pracují 75 hodin týdně. A to přesto, že firma slíbila zlepšit pracovní podmínky. Píše o tom s odkazem na vyšetřování švýcarské skupiny Public Eye zpravodajský web BBC.

Přečíst článek

Král fast fashion Ortega si mne ruce. Zara a spol. obstály v konkurenci levného dovozu z Číny

Král fast fashion Španěl Amancio Ortega bohatne. Jeho módní impérium Inditex, které vlastní Zaru a další značky oděvů, loni zvýšilo čistý zisk o téměř třetinu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme