Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Strach z Trumpa v Bílém domě rekordně zdražuje zlato

Češi prchají před inflací ke zlatu
iStock
Lukáš Kovanda

Zlato v úterý poprvé v historii překonalo hranici 50 000 korun českých za troyskou unci, vyplývá z dat agentury Bloomberg. Za výrazným růstem ceny drahého kovu stojí i obava z „neřízené střely“ Donalda Trumpa v Bílém domě. Po jeho nynějšího úspěchu v primárkách trhy sází na další růst ceny zlata. Historicky rekordní ceny, takřka 2142 dolarů za unci, dosáhlo také právě v americké měně.

Reklama

Cenu zlata ženou nahoru také nákupy kovu v podání centrálních bank zemí, které se v čase napjaté geopolitické atmosféry, připomínající studenou válku, snaží omezit svoji závislost na dolaru. Jde například o Čínu, Indii, ale třeba i Turecko. S nevypočitatelným Trumpem v Bílém domě tato atmosféra nejspíše ještě zhoustne.

Přidávají se ale také krátkodobé kalkulace. Zejména obava z prudšího propadu akciových trhů v USA. Slabá páteční data k výkonu tamního zpracovatelského průmyslu podporují sázky na spíše dřívější, už dost možná červnové zahájení snižování úrokových sazeb americké centrální banky – Fedu. Swapové trhy nyní přisuzují červnovému zahájení redukce sazeb v USA zhruba 64procentní pravděpodobnost, vyšší než v únoru. Snižování sazeb zvyšuje atraktivitu zlata, které samo žádný úrok nenese. Takže možná je na místě spíše hovořit o tom, že snižování sazeb snižuje neatraktivitu zlata.

Ovšem někteří prominentní analytici stále uvádějí, že Fed letos vůbec snižování úrokových sazeb zahájit nemusí. Exministr financí USA Larry Summers už dříve dokonce řekl, že by jej úplně nepřekvapilo, pokud by další pohyb s úrokovou sazbou v podání Fedu nebyl dolů, nýbrž nahoru. Summers přitom patří k lidem, kteří jako jedni z prvních – už počátkem roku 2021 – správně varovali před přicházející inflační vlnou, kterou i samotný Fed tehdy ještě podceňoval.

Pokud by Fed opravdu snížení sazeb odsunul, akciové trhy – vyhlížející již redukci – by se v šoku mohly pořádně zatřást, takže zlato by zase na druhou stranu zúročilo svoji roli bezpečného útočiště.

Vývoj ceny zlata Bloomberg, poskytnuto Lukášem Kovandou

Další texty ekonoma Lukáše Kovandy čtěte zde

Bitcoin, ilustrační obrázek

Bitcoin přepsal historické tabulky, jeho cena překonala 69 tisíc dolarů

Bitcoin vystoupal na nový rekord. Kryptoměna překonala 69 tisíc dolarů (1,6 milionu korun). K jejímu růstu podle analytiků přispívají bitcoinové fondy obchodované na burze (ETF) i blížící se půlení bitcoinu, takzvaný halving.

Přečíst článek

Hodnota zlata v portfoliu ČNB od začátku roku vzrostla o 65 procent

Co čekat od zlata v roce 2024? Budou padat rekordy

Cena zlata v letošním roce podle analytiků směřuje k novým rekordům. Důvodem jsou deficity státních rozpočtů, které zůstávají od covidu nepřiměřeně vysoké. A pokud centrální banky začnou snižovat úrokové sazby, jde o impulz pro další silný růst ceny zlata, shodli se analytici.

Přečíst článek

Biden a Trump míří k repríze souboje o Bílý dům

Biden a Trump míří k repríze souboje o Bílý dům

Nejrušnější den prezidentských primárek ve Spojených státech nic nezměnil na tom, že americký prezident Joe Biden a jeho předchůdce Donald Trump míří k listopadové repríze souboje o Bílý dům. Klání konaná během tzv. superúterý ale znovu naznačila, že oba čelí ve svých táborech značnému odporu, píší americká média.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme