Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Espresso za stovku brzy už nejen na Letné a v Karlíně. Ceny kávy na burze pokořily rekord

Ceny kávy na burze pokořily rekord
iStock
Stanislav Šulc
sta

Klimatická změna může mít opravdu nepříjemné projevy. Například růst ceny globálně nejoblíbenějšího nápoje, kterým je káva. Kvůli nepřízni počasí se cena kávy robusta vyšplhala na nejvyšší hodnoty od roku 1979, uvedla agentura Bloomberg. Přitom robusta je součástí většiny kávových směsí používaných po celém světě.

Reklama

Ačkoli se negativně podepisuje na našem zdraví, spotřeba kávy ve světě má nadále růst. Vyplývá to z každoroční zprávy Coffee Report and Outlook, kterou na konci loňského roku vydala International Coffee Organization (ICO). Letos by se podle odhadů mělo globálně spotřebovat 177 milionů pytlů kávy. Standardizovaný pytel kávy přitom váží 60 kilogramů.

Růst spotřeby však může narazit na jeden podstatný problém, kterým je cena této komodity na světové burze. Ta totiž nadále roste, zejména kvůli zhoršujícím se klimatickým podmínkám ve Vietnamu, který je předním producentem kávové odrůdy robusta. Ta pak je hlavní součástí většiny kávových směsí.

„Podle měsíční zprávy ICO vzrostly velkoobchodní ceny v dubnu meziročně o 17 procent a dosáhly nejvyšší hodnoty od roku 1979. Vietnam – největší světový producent robusty – se podle ní ‚nadále potýká s potížemi s dodávkami‘ po slabé úrodě v minulé i současné sezoně,“ uvedla agentura Bloomberg.

Starbucks coffee

Týden tradera: Fed se snaží trhům dodat šťávu, akcie Starbucks zažily sešup

Na Blízkém východě se sice schyluje ke klidu, ale na finančních trzích nemůže být o nějakém výraznějším poklesu volatility řeč. Stále se totiž trh přizpůsobuje nové realitě vyšších amerických sazeb po celý rok 2024. Zasedání americké centrální banky v týdnu tyto teze pouze potvrdilo. Hlavní index S&P 500se nadále pohybuje v širokém rozpětí 5130 až 5000 bodů s prudkými pohyby spíše dolů.

Přečíst článek

Zachrání situaci počasí a arabica?

Hlavním problémem Vietnamu jsou pokračující sucha. Teplé a suché počasí po velkou část roku sice běžně robustě nevadí, pokud je sucho příliš dlouhé a období dešťů se opožďuje, způsobuje to kávovníkům problémy.

Přesto situace ještě nemusí být ani zdaleka tak špatná, jak se v současnosti zdá. Podle Bloombergu se v květnu může počasí „umoudřit“, navíc se naopak očekávají lepší sklizně kávy odrůdy arabica.

Kdy zdraží espresso

Cena kávy na komoditní burze je jedna věc. Po jaké době se však růst těchto cen projeví na cenách pro koncové zákazníky? Podle Bloombergu se efekt rostoucí ceny komodity dostaví zhruba po pěti až šesti měsících

Přitom právě za tuto dobu například káva robusta podle ICO zdražila o dvě třetiny (více než 67 procent), a to z částky 1,16 dolaru za libru robusty na 1,94 dolaru.

Kofola kupuje kávové plantáže v Kolumbii.

Kofola kupuje kávové plantáže v Kolumbii. Je to její první investice mimo Evropu

Nápojářská společnost Kofola se stane majitelem jablečných sadů na Šumpersku a spolumajitelem kávových plantáží v Kolumbii. Zaplatí za to řádově desítky milionů korun. Dokončení obou akvizic očekává firma nejpozději v lednu 2024.

Přečíst článek

Ceny olivového oleje vystřelily na rekord

Olivový olej už jen pro bohaté? Jeho výrobci čelí nejtěžšímu období

Výrobci olivového oleje čelí jednomu z nejsložitějších období v historii. Zpravodajskému serveru CNBC to řekl největší producent olivového oleje na světě, španělská společnost Deoleo. Na vině je změna klimatu, prudký růst cen, vysoké úrokové sazby a vysoká inflace. Odvětví proto podle něj musí projít hlubokou transformací.

Přečíst článek

Reklama

Související

Stresovat zákazníky vyšší cenou čokolády před Vánoci nechci. Sáhneme si do marží, říká majitel čokoládovny

Přečíst článek
Ceny komodit klesly o pět procent, nejvíce zlevnil zemní plyn.

Ceny komodit klesly o pět procent, nejvíce zlevnil zemní plyn. Naopak zdražuje cukr a káva

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme