Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kofola kupuje kávové plantáže v Kolumbii. Je to její první investice mimo Evropu

Kofola kupuje kávové plantáže v Kolumbii.
iStock
 ČTK

Nápojářská společnost Kofola se stane majitelem jablečných sadů na Šumpersku a spolumajitelem kávových plantáží v Kolumbii. Zaplatí za to řádově desítky milionů korun. Dokončení obou akvizic očekává firma nejpozději v lednu 2024.

Reklama

„Z pohledu kvality nápojů jsou vždy klíčové vstupní suroviny. Dlouhodobě se proto zaměřujeme nejen na ochranu vodních zdrojů, ale i na kvalitu dalších surovin. Zajímá nás nejen původ, ale i příběh od semínka po produkt,“ uvedl jeden ze zakladatelů a generální ředitel skupiny Kofola Jannis Samaras.

Kofola už před lety koupila tradičního výrobce bylinných směsí a čajů Leros a intenzivně se věnovala pěstování a zpracování bylin. „Abychom mohli ale naplnit naši dlouhodobou vizi, musíme porozumět i dalším zemědělským oblastem. Rozhodli jsme se proto uzavřít dvě strategická partnerství,“ uvedl Samaras.

Kofola bude u Úsova obhospodařovat jablečný sad s cílem vypěstovat speciální odrůdu jablek potřebnou pro výrobu ciderů. Představitelé Kofoly podepsali se zástupci společnosti Úsovsko smlouvu o smlouvě budoucí, na jejímž základě se Kofola ČeskoSlovensko stane nejpozději zkraje roku 2024 majitelem 57 hektarů půdy na konci Hané na úpatí Nízkého Jeseníku.

Kofole se v pololetí dařilo, za loňský rok vyplatí vyšší dividendu

Kofole se v pololetí dařilo, za loňský rok hodlá vyplatit vyšší dividendu

Jednomu z největších středoevropských výrobců nealkoholických nápojů, tuzemské skupině Kofola, v pololetí stouply tržby a výrazně i provozní zisk EBITDA. Vedení Kofoly bude navrhovat výplatu vyšší dividendy za rok 2022 oproti roku 2021.

Přečíst článek

Kávové boby z Kolumbie

„Kromě ní získá firma vedená rodinou Samarasů desítku zaměstnanců a potenciál pro další desítky sezonních brigádníků. Tzv. Pragerovy sady Libina bude Kofola rozvíjet zhruba 40 kilometrů od výrobního závodu Ondrášovka, který také spadá do skupiny Kofola,“ uvedla společnost.

Roční výnos sadů se blíží k 1000 tun jablek. „Zčásti tato jablka už nyní využíváme pro výrobu čerstvých šťáv UGO. Naším cílem je rozšířit produkci sadů o speciální hořko-sladké a hořko-kyselé odrůdy, jejichž šťáva je klíčová pro výrobu poctivých F. H. Prager ciderů. Tu nyní dovážíme z Anglie, případně z Francie,“ uvedl další ze zakladatelů Kofoly Tomáš Jendřejek, který bude mít její zemědělskou divizi na starosti.

V Kolumbii chce Kofola získat pětadvacetiprocentní podíl ve společnosti, která na 230 hektarech plantáží pěstuje kávu a prodává ji na místním i mezinárodním trhu. „Naším strategickým partnerem v Kolumbii je rodina Londoňo, která podniká v oboru kávy již více než 100 let a je pro nás velkým zdrojem inspirace a zkušeností. Jsem rád, že právě s nimi můžeme smysluplně posunout podnikání v oblasti kávy,“ uvedl finanční ředitel skupiny Kofola Martin Pisklák.

pampeliška silně pomáhá čistit játra

Biohacking: Znakem špatných jater je únava

Játra jsou orgánem často trpícím současným moderním životním stylem. Stav jater může značně ovlivnit celkové zdraví organismu i kvalitu života. Jsou největším vnitřním orgánem v těle a  jsou primárním detoxikačním orgánem. Nedetoxikují pouze zřejmé škodlivé látky z vnějšího prostředí, ale také metabolity vnitřních procesů jako je trávení, dýchání, opravy tkání a orgánů, a podobně.

Přečíst článek

Jde o první investici Kofoly mimo Evropu. „Finančním rozsahem to zdaleka nejsou tak velké akvizice jako ty, které jsme dělali v minulosti. Integrace zemědělství do našeho byznysu je ale klíčová proto, abychom spolu s pěstiteli mohli hledat udržitelný model podnikání a přidanou hodnotu v jejich kvalitní surovině pro koncového spotřebitele,“ uvedl Samaras.

Kofola je jedním z nejvýznamnějších výrobců nealkoholických nápojů ve střední Evropě, má 11 výrobních závodů na pěti evropských trzích. K výrobkům firmy vedle stejnojmenného nápoje patří nápoje značek Rajec, Korunní, Ondrášovka, Kláštorná Kalcia, Jupí, Vinea nebo Semtex. Do skupiny patří síť UGO, český výrobce směsí z léčivých rostlin Leros, slovinská společnost Radenska a chorvatský výrobce minerálních vod Studenac. Kofola má více než 2000 zaměstnanců.

René Sion, ředitel společnosti Dallmayr

Češi vypijí tři šálky kávy za den. Za rok jí v průměru spotřebují 2,4 kilogramu

Největšími producenty kávy zůstávají země Jižní Ameriky, Asie a Oceánie. Nejvýraznější skupinu konzumentů ale tvoří evropské státy. Průzkum pro značku L’OR potvrzuje oblibu kávy i v Česku, denně si zde alespoň jeden šálek kávy dopřává 85 procent lidí, nejčastěji si dávají dva nebo tři šálky. Právě na neděli 1. října připadá Mezinárodní den kávy a je také začátkem nového sledovaného období na trhu s kávou. Tedy kávového roku.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Do Česka se dovezly květiny z Nizozemska, Ekvádoru či Kolumbie za dvě miliardy. Tržby květinářů ale klesají

Do Česka se dovezly květiny z Nizozemska, Ekvádoru či Kolumbie za dvě miliardy. Tržby květinářů ale klesají

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme