Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

zdraví - informace o tématu

ilustrační foto

Biohacking: Slinivku si lze efektivně chránit zdravějším životním stylem

Slinivka břišní neboli pankreas je orgán v břišní dutině, zodpovědný za řadu funkcí. Je to takzvaná podvojná žláza se zároveň vnitřní i vnější sekrecí, stejně jako játra. Vnitřní funkce slinivky spočívá ve vylučování inzulinu a jemu podobných hormonů, které regulují hladinu krevního cukru v krvi. Vnější funkce pak představuje tvorbu trávicích enzymů, které se využívají v tenkém střevě pro trávení stravy.

Přečíst článek

Biohacking: Mikrobiom v ústech ovlivňuje plíce. A pozor na ústní vody

Přečíst článek
Půst, přerušovaný půst, dieta

Biohacking: Jak vyrovnat pH žaludku na správnou hodnotu

Bolest žaludku je jedna z nejčastějších bolestí. Často za ni ale může něco jiného - natažený sval či jiný orgán. Pokud bolí skutečně žaludek, bývá to problém v nedostatku kyseliny chlorovodíkové, což brání funkčnímu trávení. Jak to napravit, se dočtete v dalším díle seriálu Biohacking.

Přečíst článek
Bristol-Myers Squibb koupí za 5,8 miliardy dolarů výrobce léků na rakovinu Mirati

Bristol-Myers Squibb kupuje za miliardy dolarů výrobce léků na rakovinu

Farmaceutická společnost Bristol-Myers Squibb koupí za 5,8 miliardy dolarů, zhruba 135 miliard korun, výrobce léků na rakovinu Mirati Therapeutics. Rozšíří tak své onkologické podnikání a získá léky, u kterých doufá, že jí pomohou kompenzovat očekávané ztráty tržeb kvůli vypršení platnosti patentů na některé její hlavní přípravky v tomto desetiletí. Vyplývá to z prohlášení společnosti.

Přečíst článek
Uzeniny

Biohacking: Jak si udělat funkční ledvinovou očistu

Poškodit ledviny umí nezdravý životní styl - včetně stravy s vysokým podílem uzenin a průmyslově zpracovaných jídel. Škodí jim také cukrovka a vysoký krevní tlak.

Přečíst článek

Fejeton Cristiny Muntean: Emoční bažina dělá ustrašené lídry

Ruku na srdce, v prostoru střední a východní Evropy prostě nejsme nejlepší v tvorbě psychologického bezpečí pro nikoho, dokonce ani pro sebe. Není divu, že po 50 letech komunismu, který přišel po dvou světových válkách, a jiných historických katastrofách v našem prostoru, byly naše priority trochu jinde. Chození k terapeutovi či na školení o leadershipu, abychom si uvědomili, co děláme či co je s námi špatně, nebyl čas, ani prostor. Jakou výmluvu pro to ale máme nyní, ptá se koučka a expertka na pracovní trh Cristina Muntean ve svém pravidelném sloupku na newstream.cz.

Přečíst článek
O srdce se musíme starat

Biohacking: Problémy se srdcem zabijí nejvíc lidí. Jak tomu předcházet

V dalším pokračování seriálu o zdravém životním stylu Biohacking se tentokrát zaměříme na srdce a jak o ně pečovat.

Přečíst článek
Britský premiér Sunak uvažuje o zákazu prodeje cigaret příští generaci

Tvrdá rána pro britské kuřáky. Sunak zvažuje zákaz prodeje cigaret a pokuty za nechození k lékaři

Britský premiér Rishi Sunak uvažuje o tom, zda prosadit jedny z nejpřísnějších protikuřáckých opatření na světě, která by v praxi znamenala zákaz prodeje cigaret příští generaci, informuje zpravodajský server The Guardian.

Přečíst článek
Jak se starat o mozek?

Biohacking: Mozek je to nejcennější, co máme. Umíte se o něj starat?

Lidský mozek. Orgán, který nás z mnoha úhlů činí tím, čím jsme, a odlišuje nás od jiných živých forem. Návod, jak ho udržet zdravý a co nejdéle funkční až do vysokého věku, tvoří kombinace řady strategií, které je nejlepší zapojit do života co nejdříve a předejít tak jakýmkoliv problémům ještě než se objeví.

Přečíst článek
Přežije lékařské tajemství v digitální době? Právníci řeší elektronizaci zdravotní dokumentace

Telemedicína získá oporu v legislativě

Digitalizace. Toto heslo moderní doby postupně proniká do všech sfér lidské činnosti. Prosazovat se tak začíná i ve zdravotnictví. Covidová pandemie poukázala na nepřipravenost právních předpisů na rychlý rozvoj komunikačních technologií ve zdravotnictví. Historickým milníkem se tak stává novela zákona o zdravotních službách, která otevírá dveře rozvoji telemedicíny. Podrobněji novelu představíme v podcastu, který vzniká ve spolupráci s právní kanceláří PRK Partners.

Přečíst článek
Cennější než Louis Vuitton. Lék na obezitu udělal z Novo Nordisku největší firmu Evropy

AKTUALIZOVÁNO: Cennější než Louis Vuitton. Lék na obezitu udělal z Novo Nordisku největší firmu Evropy

Největší evropskou firmou se dnes stal Novo Nordisk. Dánský výrobce léčiv překonal dosavadní jedničku, francouzské „impérium luxusu“ LVMH se značkami Louis Vuitton či Moët Hennessy.

Přečíst článek
Bakopa drobnolistá

Biohacking: Zázrak z Indie pomůže srdci, mozku a zažene stres

Bakopa, známá také jako brahmi, pochází z Indie a dnes roste v tropických a subtropických částech světa. Existuje řada druhů bakopy, ale jako léčivka se využívá Bacopa monnieri. Brahmi, nazvaná podle hinduistického boha stvořitele Brahmy, se tradičně používá v ájurvédské medicíně jako diuretikum a tonikum pro nervový systém i srdce. Bakopa je ale zejména mocné nootropikum, což je látka zvyšující kognitivní schopnosti mozku a paměť. Používá se také k léčbě široké škály dalších zdravotních problémů, jako jsou bolesti zad, kloubů a problémů v sexuální oblasti u mužů i žen.

Přečíst článek
Reklama

News box

Do Egypta uteklo z Pásma Gazy od loňského 7. října, kdy tam vypukla válka Izraele s hnutím Hamás, 80 tisíc až 1️⃣0️⃣0️⃣ tisíc Palestinců. Agentuře AFP to dnes řekl palestinský velvyslanec v Káhiře Dijáb Allúh. Egypt odmítá přijmout větší počet palestinských uprchlíků z Gazy, což znovu zopakoval jeho prezident Abdal Fattáh Sísí, který to zdůvodnil národní bezpečností, ale také obavami, že větší vysídlení z Pásma Gazy by ohrozilo dvoustátní řešení izraelsko-palestinského konfliktu.
Evropský výrobce letadel Airbus v prvním čtvrtletí zvýšil tržby meziročně o devět procent na 12,83 miliardy eur (zhruba 3️⃣2️⃣3️⃣ miliard korun). Jeho provozní zisk bez zahrnutí mimořádných položek však klesl o 25 procent na 577 milionů eur (zhruba 14,5 miliardy korun). Výrazně tak zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej odhadovali na 789 milionů eur, napsala agentura Reuters.
Ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj podezřelý z machinací se státními pozemky předal ukrajinskému parlamentu rezignační 📜 dopis. Podle serveru RBK-Ukrajina to oznámil předseda parlamentu Ruslan Stefančuk.
Ruské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo vyhoštění 2️⃣ lotyšských diplomatů. Jde podle něj o reciproční krok za dřívější vykázání dvou pracovníků ruské ambasády z pobaltské země. Ruská státní agentura TASS dříve v souvislosti s dnešním předvoláním lotyšské chargé d'affaires na ministerstvo uvedla, že Riga na konci března prohlásila za personu non grata jednoho ruského diplomata.
Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s ➡️ navracením ukrajinských mužů v branném věku, oznámil dnes podle serveru Delfi litevský ministr obrany Laurynas Kasčiúnas. Ve středu s podobným prohlášením přišlo Polsko.
Koruna dnes 📈 posílila k oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru zpevnila od středečního podvečera o devět haléřů na 25,17 koruny za euro. K dolaru si polepšila o 13 haléřů na 23,50 koruny za dolar. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online kolem dnešních 17:00.
Newyorský odvolací soud dnes zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta 👨 Harveyho Weinsteina za sexuální delikty a nařídil zahájení nového procesu. Informuje o tom zpravodajský web televize CNN. Verdikt, který byl zrušen, mu v roce 2020 uložil trest 23 let vězení. 
Růst americké ekonomiky v prvním čtvrtletí výrazně zvolnil a v přepočtu na celý rok činil 1️⃣,6️⃣ procenta. Ve svém odhadu to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku činil ročně přepočtený růst hrubého domácího produktu (HDP) Spojených států 3,4 procenta.
Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského v loňském roce snížil svůj provozní zisk (EBITDA) na 3️⃣,6️⃣ miliardy eur (zhruba 90,7 miliardy korun). Meziročně jde o pokles o 17 procent. Do hospodaření se promítl pokles cen energií na trhu. Kompletní energetická divize Křetínského skupiny EP Corporate Group (EPCG) pak zaznamenal provozní zisk 7,3 miliardy eur (skoro 184 miliard korun).
Případné zdražení 🍇 ovoce a zeleniny závisí podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy také na tom, jak dopadne úroda v dalších evropských zemích. Výkyvy počasí budou ale podle něj v budoucnu nejspíš čím dál častější, a je tak potřeba hledat cesty, jak jim české zemědělství přizpůsobit, řekl.
Reklama
Reklama
Doporučujeme