Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

zdraví - informace o tématu

Alkohol škodí zdraví. Irsko jako první na světě zavede varovné nápisy na lihovinách i vínu

Irové jako první na světě zavedou varovné etikety na alkoholu. Naštvali tím nejen Italy

Irsko se patrně stane první zemí na světě, která po vzoru varovných nápisů na cigaretových krabičkách zavede povinnost výrobců mít na lahvích s alkoholem podobná varování o škodlivosti alkoholu na lidské zdraví. Platit začne od roku 2026, uvedla BBC. Opatření vyvolalo nelibost výrobců i tradičních zemí vyrábějící alkoholové nápoje.

Přečíst článek
Vývar

Biohacking: Pořádný vývar z kostí a kůže dodá tělu glycin. Ten chrání svaly i střeva

Přečíst článek

Biohacking: Fenylalanin je aminokyselina, co snižuje chuť k jídlu, ale i depresi a úzkost

Přečíst článek

Biohacking: Aminokyselina threonin je základem imunity. A také zdravých kloubů

Přečíst článek
Obezita - ilustrační obrázek

Biohacking: Histidin pomáhá odbourávat následky obezity. A dělá toho mnohem víc

Přečíst článek
Notino je znovu nejlepším e-shopem v oblasti krásy, zdraví a parfémů v soutěži ShopRoku 2022

Notino je znovu nejlepším e-shopem v oblasti krásy, zdraví a parfémů v soutěži ShopRoku 2022

Internetový obchod s parfémy a kosmetikou Notino opět bodoval v tradiční soutěži e-shopů ShopRoku pořádané srovnávačem cen Heureka na základě hlasování spotřebitelů. Zvítězil celkem ve třech kategoriích týkající se zdraví, krásy a parfémů, přičemž Cenu kvality v oblasti krásy a zdraví získalo Notino již poosmé, uvedli zástupci firmy.

Přečíst článek
digitální certifikát, očkování, cestováni v covidu

Po třech covidových letech končí povinnost nakažených být v izolaci

Ode dneška už není povinná sedmidenní izolace po pozitivním testu na covid-19. Ministerstvo zdravotnictví ji po víc než třech letech od vypuknutí epidemie v Česku zrušilo vyhláškou. Lékaři nebo hygienici budou moci dál izolaci nařídit v individuálních případech, například při vyšším riziku v zaměstnání.

Přečíst článek
Mořské řasy, zdravá výživa, aminokyseliny, arganin

Biohacking: Aminokyselina nutná pro omlazení cév i mužskou plodnost

S přibývajícím věkem se snižuje schopnost produkovat dostatečné množství oxidu dusnatého v tepnách. Zvýšení příjmu L-argininu může pomoci zlepši napravit zhoršené funkce cévní vystýlky. Arginin je také schopný snižovat hladinu cholesterolu a vzniku trombóz a zlepšuje symptomy spojené s přerušením průtoku krve ze srdce do končetin. Díky účinkům lepšího prokrvení může být nápomocný v případě mužské neplodnosti či erektilní dysfunkce.

Přečíst článek
Svíčková je nejčastějším jídlem ve školních jídelnách

Zapomeňte na zdraví. Čeští školáci nejvíc jedí svíčkovou a buchtičky s krémem

Průzkum mezi školními jídlenami ukázal, že české školní stravování je stále výrazně konzervativní. Nejčastěji děti jedí svíčkovou s knedlíkem, smaženou tresku a řízek. Polívkám vládne vývar s rýží.

Přečíst článek
Pití kávy ovlivňuje funkci nadledvinek

Biohacking: Proč je káva zabiják spánku? Nabourává funkci nadledvinek. Pomoci může tyrosin

Pocit únavy, stres, deprese. V uspěchaném světě stále častější problém. A nevyvážená strava se na tom podílí významnou rolí. Naštěstí je výzkum látek, které mohou tělu pomoci zvládat vyšší zátěž, čím dál přesnější. Zkoumání aminokyselin, jako je například tyrosin, může lidem pomoci žít mnohem zdravěji a s menším stresem.

Přečíst článek
Děti méně trpí ADHD

Biohacking: Tryptofan pomáhá snižovat projevy ADHD u dětí. Dospělým léčí depresi

Tryptofan je další z řady esenciálních aminokyselin, kterou musíme konzistentně získávat stravou, protože si je nedokážeme v těle sami vytvořit. Jsou přitom klíčové pro správný chod organismu, jsou důležité například pro výstavbu a obnovu svalové tkáně, pomáhají s funkcí neurotransmiterů, zásobují mozek dostatkem energie a vyrovnávají hladinu cukru v krvi. Tryptofan je přitom zásadní pro tvorbu důležité emoce – štěstí.

Přečíst článek
Francouzský buldoček se v roce 2022 stal nejoblíbenějším psím plemenem v USA, poprvé v historii.

Oblíbený i kritizovaný. Francouzský buldoček se stal u Američanů číslem jedna, jeho cena závratně roste

Desítky let kraloval žebříčku nejoblíbenějších psích plemen v USA labradorský retrívr. Stoupající obliba v posledních letech, které pomohly i celebrity jako Leonardo di Caprio či Lady Gaga, však letos poprvé v historii vynesla do čela francouzského buldočka. A s tím pádí nahoru i cena štěňat, která běžně stojí několik tisíc dolarů – a to i přesto, že odborníci upozorňují na riziko rozmnožování buldočků náchylných k nemocím dýchání, páteře, očí i srsti, uvedl server ABC News.

Přečíst článek
Maso patří k hlavním zdrojům lysinu

Biohacking: Lysin se zkoumá při boji s rakovinou a depresemi. Najdete ho i v bůčku

Lysin je esenciální aminokyselina. Lidské tělo se bez něj zkrátka neobejde, ale zároveň si jej nedokáže vyrobit. Přitom pokud jej má tělo dostatek, lépe fungují jeho vnitřní procesy, organismus se lépe vyrovnává s úzkostmi a téměř zázračně umí léčit opary. A kde ho najdete nejvíc? V mase.

Přečíst článek
Sushi na pásech v restauracích, nazývaných kaitenzushi.

Soumrak japonské hi-tech tradice? Kvůli „sushi terorismu“ mizí z restaurací pohyblivé pásy s jídlem, vrací se číšníci

Po Japonsku se začala šířit virální videa, která ukazují, jak se někteří zákazníci oblíbených restaurací, v nichž si lidé vybírají sushi přímo z pohyblivých pásů bez čekání na číšníky, chovají k jídlu decentně řečeno nehygienicky. Velké japonské řetězce těchto restaurací zvaných kaitenzushi proto kvůli těmto „sushi teroristům“ začaly od používání hi-tech vymoženosti upouštět a vracet se k tradiční osobní obsluze, napsal deník The Guardian.

Přečíst článek
Chůze, walking

Rychlá chůze může zabránit předčasnému úmrtí. A stačí i jen 11 minut denně

Člověk nemusí být běžec nebo se aktivně věnovat nějakému sportu, aby mohl pocítit pozitivní dopady pravidelného pohybu. Dostačující by mohla být i rychlá každodenní procházka, vyplývá z britské studie. Pouhých 11 minut chůze denně by podle ní mohlo zabránit každému desátému předčasnému úmrtí, píše web BBC.

Přečíst článek
Reklama

News box

Provozovatelé 🛍️🛍️🛍️obchodů ve Spojených státech mění způsob používání samoobslužných pokladen. Některé firmy je zcela ruší, jiné, jako Target, Dollar General a regionální řetězec Schnucks, omezují počty položek, které si zákazníci mohou k samoobslužným pokladnám přinést. Chtějí tak snížit ztráty z krádeží, zlepšit zkušenosti zákazníků a ulevit personálu, píše list The Wall Street Journal (WSJ).
Tornáda🌪️🌪️🌪️ jsou nedílnou součástí počasí v České republice a v průměru meteorologové zaznamenají jedno až tři tornáda ročně. V posledních dvou letech po silném tornádu na jižní Moravě bylo odhaleno tornád více, ale spíše než klimatická změna mají na počet zaznamenaných tornád vliv média, uvedl meteorolog Petr Zacharov z Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd ČR. Meteorologové se dle něj díky tomu v posledních dvou letech rychle dozvěděli i o těch nejslabších tornádech, které se v Česku vyskytly.
Průměrná výše výkupného, které firmy zaplatily 🖥️🖥️🖥️hackerům za odblokování svých počítačových systémů, se za poslední rok zvýšila pětkrát na dva miliony dolarů, tedy asi 47 milionů korun. Výkupné je ale pouze částí celkových nákladů na obnovu systémů. Ty bez započítání výkupného dosáhly 2,73 milionu dolarů, což je nárůst téměř o milion dolarů. Vyplývá to z globálního průzkumu bezpečnostní firmy Sophos mezi 5000 vedoucími pracovníky v oblasti kybernetické bezpečnosti a IT, který byl proveden mezi lednem a březnem letošního roku. Číst více
Statisíce fanoušků přišly v sobotu večer na pláž Copacabana v brazilském Riu de Janeiro na bezplatný koncert pod širým nebem americké zpěvačky Madonny a proměnily rozlehlý písečný pás v obrovský taneční parket. Město odhadlo, že 65letou popovou hvězdu si přišlo poslechnout 1,6 milionu lidí, uvedla agentura Reuters. Brazilský koncert uzavřel turné Celebration, které královna popu odstartovala loni v říjnu v Londýně.
Madonna
Madonna profimedia.cz
Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) není ❌❌❌proti výstavbě dostupného nájemního bydlení na zemědělské půdě, stavět by na ní ale měly obce, nikoli soukromí developeři. Hladík to uvedl v rozhovoru s ČTK. Vládní novelu omezující výstavbu na nejkvalitnější zemědělské půdě v pátek schválila Sněmovna. Právnické osoby, tedy právě soukromí developeři, mohou za určitých podmínek na stavbu dostupného bydlení získat i státní dotaci.
Dělníkům při stavbě metra D v úseku mezi Pankrácí a Olbrachtovou zbývá prorazit desítky metrů tunelu spojujícího trasu D s linkou C a odstavný tunel. V jedné části pak ještě dokončují ražbu tunelu do jeho finální velikosti. Ražby pak budou pokračovat rovněž ve stanicích. Nyní stavbaři pracují na izolacích v takzvaném sekundárním ostění již vyražených objektů metra D. Hotová je stavební jáma pro budování přestupu mezi obchodním centrem a stanicí Pankrác D.  Provoz pražského metra začal před 50 lety.
Snižování úrokových sazeb ČNB zohledňují banky ve svých spořicích produktech. Řada z nich opět snížila základní sazby či upravila podmínky pro jejich poskytnutí. Nejvyšší sazba na spořicím účtu ale stále jen lehce převyšuje šest procent. Vyplývá to z analýzy společnosti Portu. Česká národní banka ve čtvrtek opět snížila sazby o půl bodu na 5,25 procenta. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme