Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Evropská komise - informace o tématu

Brusel povolil Agrofertu převzít chemičku Borealis, holding spojený s Babišem může zdvojnásobit výrobu hnojiv

AKTUALIZOVÁNO: Brusel povolil Agrofertu převzít chemičku Borealis. Těžká rána pro Rakousko, míní tamní zemědělci

Evropská komise (EK) schválila skupině Agrofert ze svěřenských fondů českého expremiéra Andreje Babiše záměr převzít divizi rakouské chemičky Borealis pro výrobu hnojiv. Komise dospěla k názoru, že transakce nevyvolá žádné obavy z narušení hospodářské soutěže v Evropském hospodářském prostoru, stojí v jejím dnešním prohlášení. Proti plánu prodeje se stavěli zástupci z řad rakouských zemědělců.

Přečíst článek
Britský premiér Rishi Sunak a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová (vpravo) pořádají tiskovou konferenci ve Windsor Guildhall, Windsor, Anglie, pondělí 27. února 2023. Spojené království a Evropská unie v pondělí ukončily roky hádek a rozhořčení, uzavření dohody o vyřešení jejich ožehavého obchodního sporu o Severní Irsko po brexitu.

Konec hádek a rozhořčení. Británie a EU tři roky po brexitu uzavřely dohodu o obchodu týkající se Severního Irska

Přečíst článek
Dukovany

Jaroslav Míl: Sedm bodů, které zachrání českou energetiku

Jeden z nejfundovanějších expertů na energetiku a bývalý šéf ČEZ Jaroslav Míl popisuje pro newstream.cz v sedmi bodech svůj pohled na to, jakým směrem a v jakých krocích by se měla ubírat česká energetika, aby přežila současné výzvy. Doporučuje, co by se mělo stát, aby Česko mělo bezpečný systém a přiměřeně drahou elektřinu a plyn.

Přečíst článek
Stát zarazil dotace za půl miliardy firmám Agrofertu z Babišova fondu. Budou se soudit?

Stát zarazil dotace za půl miliardy firmám Agrofertu z Babišova fondu. Budou se soudit?

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) začal ukončovat 28 žádostí o dotace dceřiných společností Agrofertu, firmy tak na své projekty nedostanou více než půl miliardy korun. Poté, co Evropská komise loni na jaře poslala do Česka závěr auditu ke střetu zájmů tehdejšího premiéra Andreje Babiše (ANO) v oblasti zemědělských dotací a vystavila pokutu, je jasné, že Evropská unie peníze neproplatí. Firmy se mohou odvolat nebo i soudně bránit. Napsal to server iRozhlas.cz. Holding Agrofert je součástí Babišových svěřenských fondů.

Přečíst článek
Česká ekonomika bude letos stagnovat, bude na tom hůře než většina EU

Česká ekonomika bude letos stagnovat, bude na tom hůře než většina EU

Česká ekonomika bude v prvním čtvrtletí letošního roku stagnovat a za celý rok vykáže růst o 0,1 procenta. To bude výrazně pod očekávaným průměrem celé Evropské unie. Počítá s tím dnes zveřejněná makroekonomická prognóza Evropské komise, která v případě České republiky nijak nezměnila dřívější odhady letošního minimálního růstu hrubého domácího produktu (HDP).

Přečíst článek

Slovensku hrozí pokuta za ignorování bruselských pravidel

Evropská komise žaluje Slovensko kvůli obnovitelným zdrojům energie a skládkám.

Přečíst článek
aMAZON

Amazon zásadně změní obchodní pravidla v EU, vyhne se tak obří pokutě

Americká společnost Amazon zásadně změní obchodní pravidla v EU. Vyhne se tak vysoké pokutě, kterou jí hrozila Evropská komise. Pravidla Amazon změní ve vztahu k obchodníkům, kteří své zboží prodávají jeho prostřednictvím. Pokud by tak neučinil, komise po něm mohla vymáhat až 10 procent z jeho celosvětových tržeb.

Přečíst článek
Jozef Síkela: Státy EU se neshodly na cenovém stropu pro plyn

Cenový strop pro plyn se v Bruselu nelíbí. Blokuje i jeho společné nákupy

Země Evropské unie se shodly na novém souboru opatření proti energetické krizi, jeho konečné schválení však podmínily dohodou na omezení cen plynu. Po jednání s kolegy z unijních zemí to řekl český ministr průmyslu Jozef Síkela, podle něhož bude české předsednictví pracovat na dosažení dohody. Síkela dodal, že na 13. prosince svolal mimořádné zasedání ministrů, kde by mohly země své postoje sjednotit.

Přečíst článek
Margrethe Vestagerová, místopředsedkyně EK odpovědná za dohled nad pravidly hospodářské soutěže

Brusel schválil českou podporu firmám zasaženým růstem cen energií

Evropská komise (EK) v úterý schválila pomoc české vlády určenou velkým firmám zasaženým růstem cen energií v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu. Za období od letošního února do konce roku jim bude stát moci poskytnout dotace v celkovém objemu 1,23 miliardy eur (30 miliard korun). 

Přečíst článek
Škoda Auto, ilustrační foto

Česká ekonomika bude příští rok balancovat na hraně recese, tvrdí EK

Recesi v příštím roce už České republice předpovídá také Evropská komise. Její nová makroekonomická prognóza počítá s tím, že růst českého hospodářství zpomalí na 0,1 procenta místo dříve očekávaných dvou procent.

Přečíst článek
Sídlo automobilky Fiat Chrysler v americkém Auburn Hills

Fiat Chrysler ušetří tři čtvrtě miliardy. Vyhrál spor o daně s Evropskou komisí

Automobilka Fiat Chrysler uspěla ve sporu s Evropskou komisí (EK) o čerpání daňových výhod v Lucembursku. Soudní dvůr Evropské unie vyhověl odvolání této italsko-americké společnosti proti rozhodnutí unijní exekutivy, podle něhož měla firma doplatit přibližně 30 milionů eur (730 milionů korun) za neoprávněné slevy na daních. Unijní justice tak zrušila další v řadě rozhodnutí komise, jejíž místopředsedkyně Margrethe Vestagerová se staví proti praktikám řady států lákajících velké firmy na daňové výhody.

Přečíst článek
EU, ilustrační foto

Evropská komise představila nový energetický balík. Omezí cenu plynu, nezavede ale cenový strop

Evropská komise (EK) navrhla vytvořit mechanismus, který by v nadcházející zimě umožnil dočasně omezit velkoobchodní cenu plynu. Jde o součást dalšího souboru opatření, kterými chce unijní exekutiva bojovat proti energetické krizi. Nový plán stanovuje i principy pro společné nákupy plynu a uvolnil by miliardy eur z unijních fondů na pomoc firmám a domácnostem. Nezahrnuje ale dříve diskutované varianty cenového stropu.

Přečíst článek
Reklama

News box

Českobudějovický krajský 👨‍⚖️ soud dnes v insolvenčním řízení se strojírenskou společností Kovosvit MAS Machine Tools vyhlásil moratorium, potrvá tři měsíce. Vyplývá to z usnesení soudu zveřejněného v insolvenčním rejstříku. Firma, která přiznává závazky za více než miliardu korun, o vyhlášení moratoria požádala, aby získala čas na přípravu reorganizačního plánu.
Ceny ropy po zprávě o vývoji nezaměstnanosti 📉 klesají a jsou na cestě vykázat nejvyšší týdenní ztrátu za tři měsíce. Ceny v poslední době snižují hlavně obavy o poptávku a vysoké úrokové sazby.
V bojích na Ukrajině od začátku ruské invaze v únoru 2022 zahynulo okolo 1️⃣5️⃣0️⃣​​​​​​​ tisíc ruských vojáků. V dnes zveřejněném rozhovoru s nezávislým ruským listem Novaja Gazeta Jevropa to řekl francouzský ministr zahraničí Stéphane Séjourné. Neupřesnil ale, na čem tento údaj zakládá.
Pražská burza třetí týden v řadě oslabila. V uplynulém týdnu 📉 klesl index PX o 1,5 procenta na 1520,2 bodu. Nejvíce rostly akcie zbrojovky Colt, největší oslabení zaznamenaly akcie Komerční banky. Vyplývá to z internetových stránek burzy. V předchozím týdnu index PX ztratil 0,5 procenta.
Spojené státy  odsuzují zákeřné kybernetické aktivity ruských zpravodajských služeb namířené proti České republice, Německu a dalším evropským zemím. Podle agentury Reuters to dnes uvedlo americké ministerstvo zahraničí. Útoky na české a německé cíle, o kterých informovaly vlády těchto dvou zemí a spojily je s Ruskem, odsoudila také EU, NATO a Británie.

Dánsko uvolní pravidla umělého přerušení 👶 těhotenství. Nově budou moci dívky od 15 let podstoupit potrat bez souhlasu rodičů. Ženám rovněž bude umožněno interrupci podstoupit až do 18. týdne těhotenství. S odkazem na dánské vládní představitele o tom dnes informovala agentura AP. Dosud byla interrupce v Dánsku legální do 12. týdne těhotenství.

Hutní společnost Liberty Ostrava  nepředpokládá další spolupráci s firmou Tameh Czech. Restrukturalizační plán chce realizovat s jinými dodavateli energií, řekl mluvčí Liberty Ostrava Ivo Štěrba. Tameh Czech podle svého mluvčího Patrika Schobera s restrukturalizačním plánem nesouhlasí. 
Mnozí studenti, kteří v posledních týdnech protestují na amerických 🏫 univerzitách proti izraelské ofenzivě v Pásmu Gazy, tak činí s obličeji zahalenými šátky či rouškami. V rozhovorech uvádí, že si chtějí zachovat anonymitu, aby se vyhnuli potenciálnímu obtěžování na internetu či kariérním problémům, píše deník The New York Times (NYT).
Evropská komise (EK) varovala tři čínské automobilky, že neposkytly dostatečné informace pro její vyšetřování subvencí na výrobu elektromobilů v Číně. Informovala o tom agentura Reuters, která se odvolává na zdroje obeznámené se situací. Varování se týká společností BYD, SAIC a Geely.
Ekonom Pavel Tuleja (TOP 09) se vzdal nominace na ministra pro vědu a výzkum. Žádný člen vlády nesmí být zatížen pochybnostmi, uvedl v prohlášení. Čelil kritice za to, že své vědecké práce publikoval v takzvaných predátorských časopisech, někteří zástupci akademické obce navíc poukázali na podle nich nevalnou kvalitu jeho odborných prací v oboru ekonomie. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme