Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Evropská komise - informace o tématu

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová

EU se pochlapila a omezí dovoz ruské ropy na minimum. Maďaři si vymínili výjimku pro Družbu

Nový balík protiruských sankcí se dotkne až 90 procent ruské ropy dovážené do Evropské unie, uvedla šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Ropovod Družba dostal časově omezenou výjimku.

Přečíst článek

Česká ekonomika letos poroste pod dvě procenta. Je to méně než průměr EU, zní z Bruselu

Přečíst článek

Návrh nových sankcí EU proti Rusku počítá s ropným embargem. Slovensko a Maďarsko mají mít výjimku

Přečíst článek
Viktor Orbán a část jeho kabinetu

Budeme vetovat jakékoli sankce omezující ruský plyn, varoval maďarský ministr Gulyas

Ministři energetiky zemí Evropské unie dnes budou hledat způsob, jak zajistit plyn pro všechny spotřebitele ve svých zemích při omezených dodávkách z Ruska. „Jakékoli zpřísnění sankcí, které by vedlo k omezení dostupnosti energetických zdrojů, budeme vetovat,“ uvedl podle agentury Bloomberg maďarský ministr Gergely Gulyas.

Přečíst článek
Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová (vpravo), polský prezident Andrzej Duda (vpředu uprostřed) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (na plátně) během hlavní akce charitní akce Stand Up for Ukraine, která vynesla na pomoc ukrajinským uprchlíkům 9,1 miliardy eur.

Stojíme za Ukrajinou. Iniciativa přinesla na pomoc devět miliard eur pro uprchlíky před válkou

Více než devět miliard eur (220 miliard korun) poskytli dárci při dnešní akci na podporu Ukrajinců iniciované Evropskou komisí a kanadskou vládou, oznámila na Twitteru předsedkyně komise Ursula von der Leyenová. Miliardou přispěla Evropská komise, další miliardu již navíc jako půjčku poskytne Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD).

Přečíst článek
ilustrační foto

ČTÚ nechal zákazníky na holičkách, odstoupil od plánu regulovat marže mobilních operátorů za data

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) ustoupil od svého záměru dočasně regulovat ceny na velkoobchodním trhu mobilních dat. Proti regulaci spočívající v zákazu stlačování marží a stanovení maximální ceny pro virtuální operátory se postavila Evropská komise i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). O nevydání chystaného opatření obecné povahy rozhodla rada ČTÚ tento týden ve čtvrtek poměrem hlasů tři ku dvěma, uvedl úřad.

Přečíst článek
Elektrárna, ilustrační foto

Jádro a plyn budou čistými zdroji energie, schválil Brusel. Alespoň dočasně

Evropská komise v Bruselu představila svůj tolik diskutovaný návrh, který uznal investice do některých plynových a jaderných energetických zdrojů jako udržitelné. Návrh, jenž je extrémně důležitý i pro Česko, ostře zkritizovali Zelení i Wall Street.

Přečíst článek
Elektrárna, ilustrační foto

Jádro a plyn coby udržitelné zdroje? Brusel dnes oznámí svůj postoj

Evropská komise v Bruselu představí svůj tolik diskutovaný návrh, který by měl investice do některých plynových a jaderných energetických zdrojů uznat jako udržitelné. Zejména česká vláda je na dnešní zprávu extrémně zvědavá.

Přečíst článek
Lufthansa (ilustrační foto)

Letadla v Evropě létají prázdná. Dopravci se bojí, že kvůli Bruselu přijdou o místa na letištích

Nařízení Evropské komise, podle kterého letecké společnosti musejí povinně využívat stanovenou část startovacích míst na evropských letištích, jinak je ztratí, vyvolalo nevoli dopravců. Aby vyhověli požadavku, začaly v zimě létat tisíce jejich strojů téměř prázdných, jen aby letecké společnosti takzvané sloty udržely. Brusel si svým přístupem vysloužil i kritiku ekologických aktivistů, uvedl server CNBC.

Přečíst článek
Elektrárna, ilustrační foto

EU bude asi považovat jadernou energii za zelenou. Lepší příslib si Fialova vláda nemohla na Nový rok přát

České ekonomice – a nové Fialově vládě – se na Nový rok dostává jednoho z nejlepších příslibů, jaký si vůbec mohla přát. Evropská unie by totiž mohla začít posuzovat jadernou energetiku a některé druhy energetiky založené na zemním plynu jako zelenou aktivitu. Zprávu o tom, že Evropská komise chce zařadit jádro a zemní plyn mezi obnovitelné zdroje energie, dnes přinesl The Financial Times.

Přečíst článek
HSBC

Brusel ztrestal pětici bank za kartel devítimiliardovou pokutou

Evropská komise (EK), která plní i roli antimonopolního úřadu, vyměřila nadnárodním finančním institucím UBS, Barclays, RBS, HSBC a Credit Suisse pokutu 344 milionů eur (8,7 miliardy korun) za kartel při obchodování s měnami.

Přečíst článek
ilustrační foto

Cena emisních povolenek v EU je na rekordu. Stojí na 75 eur za tunu

Cena emisních povolenek v Evropské unii se vyšplhala na nové maximum nad 75 eur (více než 1900 korun) za tunu. Systém obchodování s povolenkami byl v EU zaveden v roce 2005 a růst jejich ceny z posledních měsíců je jedním z faktorů, které přispívají ke zdražování energií.

Přečíst článek
Internet, ilustrační foto

EU zpřísňuje pravidla pro Apple a spol., chce podpořit menší firmy

Státy Evropské unie se shodly na nových pravidlech, která mají zlepšit dohled nad chováním velkých internetových firem jako jsou Apple či Google a zefektivnit odstraňování nelegálních příspěvků ze sociálních sítí. Ministři unijních zemí schválili společný přístup k normám o digitálních trzích a službách, o jejichž konečné podobě tak mohou státy začít vyjednávat s europoslanci. Do finální podoby by měla pravidla dospět v prvním pololetí příštího roku.

Přečíst článek
Reklama

News box

Silný vítr zastavil horní úsek kabinové lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku. Spodní úsek lanovky z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu zůstal v provozu. Lanovka na Sněžku může jezdit 🍃 do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině, uvedli vlekaři na webu lanovky. Provoz ostatních lanovek v Krkonoších vítr neomezil. Na hřebenech hor byla silná mlha a slabě pršelo.
Regionální bezpečnostní rada iráckého Kurdistánu uvedla, že zatkla vysoce postaveného představitele teroristické skupiny Islámský stát (IS) Socratese Chalíla. Informuje o tom agentura Reuters, podle níž byl Chalíl důvěrníkem šéfa IS abú Bakra Bagdádího, který se zabil v říjnu 2019 při operaci amerického komanda na severozápadě Sýrie.
Reklama
Reklama
Doporučujeme