Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Evropská komise - informace o tématu

Ursula von der Leyenová, šéfka EK

Šéfka EK: EU je více otevřená stropu na plyn, ve výrobě elektřiny i obecně

Evropská komise je připravena jednat o zavedení cenového stropu na plyn používaný k výrobě elektřiny, oznámila šéfka unijní exekutivy Ursula von der Leyenová. Zároveň před europoslanci naznačila, že komise uvažuje také o obecnějším zastropování ceny plynu, které by bylo dočasným řešením do spuštění nového mechanismu pro stanovování cen na unijním trhu. Jako další odpověď na aktuální vysoké ceny vidí von der Leyenová intenzivnější vyjednávání s partnery, jako je Norsko.

Přečíst článek

Polská vláda zametá špionážní aféru pod koberec. Europoslanci odhalují šokující informace

Přečíst článek

„Patetické, nekonkrétní, vzletné!“ i tak reagovali europoslanci na vystoupení Leyenové

Přečíst článek
Česká pošta, ilustrační foto

Rivalové České pošty se stížností v Bruselu neuspěli. Miliardové dotace pro státní podnik jsou oprávněné

Přečíst článek
topení

Potvrzeno: Evropské státy musejí snížit spotřebu plynu o 15 procent

Země Evropské unie by měly kvůli očekávanému výpadku dodávek ruského plynu omezit během nadcházející topné sezóny spotřebu plynu o 15 procent. Navrhla to Evropská komise v rámci sady opatření, která mají členským zemím mimo jiné prostřednictvím vzájemné solidarity zajistit dostatek plynu pro domácnosti a klíčové provozy.

Přečíst článek
Gazprom, Německo

Rusko Nord Stream 1 nezapne, počítá Evropská komise

Evropská komise (EK) neočekává, že plynovod Nord Stream 1 bude po plánovaném čtvrtečním ukončení údržby znovu spuštěn. Novinářům v Singapuru to řekl eurokomisař pro rozpočet Johannes Hahn.

Přečíst článek

Evropa hledá záchranu v Baku. Chce dovážet víc ázerbájdžánského plynu

Evropská komise (EK) navrhuje členským státům Evropské unie dohodu s Ázerbájdžánem o zvýšení dovozu zemního plynu a podpoře rozšíření plynovodu, které by toto zvýšení umožnilo. Vyplývá to z návrhu memoranda o porozumění, k němuž získala přístup agentura Reuters.

Přečíst článek
Bývalý středočeský hejtman za ČSSD David Rath odsouzený pravomocně za korupci.

České korupční kauzy vzbuzují v Bruselu obavy. Jejich vyšetřování se táhne, zhodnotila Evropská komise

Nová česká vláda sice pracuje na efektivnějším potírání korupce či střetu zájmů, některé korupční případy na vysokých místech a zvláště jejich pomalé vyšetřování však v Bruselu vzbuzují obavy. Uvedla to ve své zprávě Evropská komise.

Přečíst článek
Margrethe Vestagerová, evropská komisařka pro hospodářskou soutěž

T-Mobile, O2 i CETIN se vyhnuly tučným pokutám. Bruselu přislíbily modernizaci sítí

Evropská komise (EK) oznámila, že přijala závazky, které čeští mobilní operátoři T-Mobile a O2 a provozovatel telekomunikační infrastruktury CETIN nabídli s cílem urovnat obvinění z omezování hospodářské soutěže. Podle agentury Reuters tak EK ukončila vyšetřování těchto podniků, kterým hrozily miliardové pokuty.

Přečíst článek
Eurobankovky, ilustrační foto

EU chce přilákat technologické startupy. V investicích jim chce přihrát přes bilion korun

Evropská unie chystá novou strategii pro digitální inovace, jejímž cílem je zvýšit v Evropě počet začínajících firem, takzvaných start-upů, zaměřených na hlubokou technologii, tedy na špičkové technologické inovace. Strategie má přilákat soukromé investice za 45 miliard eur (1,1 bilionu korun) a usnadnit zakladatelům udržet si kontrolu nad firmou po jejím vstupu na burzu. S odvoláním na návrh strategie to uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Česko má za Babišův střet zájmů a chyby v dotacích platit 85 milionů korun

Evropská komise (EK) vystavila Česku pokutu. Za pochybení v čerpání zemědělských dotací má zaplatit přes 85 milionů korun. V částce je zahrnuta sankce kvůli střetu zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO), upozornil server iROZHLAS.cz.

Přečíst článek
chorvatská kuna

V Chorvatsku se už za několik měsíců bude platit eurem

Kuny vystřídá euro. Evropská komise schválila Chorvatsku zavedení jednotné evropské měny od ledna příštího roku. Rozšíření eurozóny by měli koncem června v Bruselu podpořit lídři členských zemí. Poté ho definitivně stvrdit zástupci vlád v Radě EU. Země se pak stane dvacátým členem eurozóny.

Přečíst článek
Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová

EU se pochlapila a omezí dovoz ruské ropy na minimum. Maďaři si vymínili výjimku pro Družbu

Nový balík protiruských sankcí se dotkne až 90 procent ruské ropy dovážené do Evropské unie, uvedla šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Ropovod Družba dostal časově omezenou výjimku.

Přečíst článek
plynové vytápění

Zemní plyn bude Evropa potřebovat ještě řadu let

Zemní plyn bude Evropa potřebovat ještě řadu let. Dodávky ruského plynu lze postupně nahradit dodávkami plynu z jiných zemí, ale i investicemi do zelené energetiky, tedy obnovitelných zdrojů. ČTK to řekli oslovení odborníci. Evropská komise (EK) představila strategii, jejíž pomocí chce v příštích letech ukončit závislost EU na energiích z Ruska.

Přečíst článek
Reklama

News box

Tajné služby v různých evropských zemí varují vlády, že Rusko plánuje 💣💣💣sabotážní akce napříč kontinentem, napsal list Financial Times. Moskva podle nich začala chystat bombové nebo žhářské útoky a akce namířené proti infrastruktuře na evropském území, a to buď sama nebo prostřednictvím svých spojenců. Nebere přitom v potaz možné civilní 💀💀💀oběti, uvedli zástupci tajných služeb.
Izraelská vláda jednomyslně schválila ❌❌❌ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra v zemi. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na vládní prohlášení. Zatím není jasné, kdy zákaz vstoupí v platnost a zda je trvalý nebo dočasný.
V připravovaném 14. sankčním balíku Evropské unie vůči Rusku bude i mediální platforma 📻📻📻Voice of Europe. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekla místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová. Česká vláda tuto společnost koncem března zařadila na národní sankční seznam, podle českých tajných služeb se platforma snažila ovlivnit evropské volby.
Českomoravská konfederace odborových svazů svolala na 21. května do Prahy 🪧🪧🪧​​​​​​​protestní akci proti změnám, které chystá vláda v zákoníku práce a v oblasti důchodů. Vymezit se chtějí například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do důchodu. Odborový svaz o tom informoval na svých webových stránkách. Proti případnému návrhu uzákonit možnost propuštění bez udání důvodu chystá kampaň také aliance 14 odborových svazů. Číst více
Vláda odvolala českého 🕊️🕊️🕊️velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňku, řekl v diskusním pořadu televize Nova Za pět minut dvanáct ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti). Ministerstvo zahraničních věcí doplnilo, že Pivoňka skončí ke konci května. Lipavský již dříve Pivoňkovi za jeho působení v Moskvě osobně poděkoval, doplnila diplomacie.
Od teroristického útoku hnutí Hamás a dalších extremistů z Pásma Gazy na ✡️✡️✡️Izrael a po odvetné izraelské akci propukla celosvětově nejhorší vlna antisemitismus od druhé světové války. Pokud bude tento trend pokračovat, nemuseli by Židé v budoucnosti mít v západním světě zaručenou bezpečnost a svobodu své identity. Uvádí se to ve výroční zprávě o antisemitismu, kterou zveřejnila univerzita v Tel Avivu a americká Liga proti hanobení (ADL).
Provozovatelé 🛍️🛍️🛍️obchodů ve Spojených státech mění způsob používání samoobslužných pokladen. Některé firmy je zcela ruší, jiné, jako Target, Dollar General a regionální řetězec Schnucks, omezují počty položek, které si zákazníci mohou k samoobslužným pokladnám přinést. Chtějí tak snížit ztráty z krádeží, zlepšit zkušenosti zákazníků a ulevit personálu, píše list The Wall Street Journal (WSJ).
Tornáda🌪️🌪️🌪️ jsou nedílnou součástí počasí v České republice a v průměru meteorologové zaznamenají jedno až tři tornáda ročně. V posledních dvou letech po silném tornádu na jižní Moravě bylo odhaleno tornád více, ale spíše než klimatická změna mají na počet zaznamenaných tornád vliv média, uvedl meteorolog Petr Zacharov z Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd ČR. Meteorologové se dle něj díky tomu v posledních dvou letech rychle dozvěděli i o těch nejslabších tornádech, které se v Česku vyskytly.
Průměrná výše výkupného, které firmy zaplatily 🖥️🖥️🖥️hackerům za odblokování svých počítačových systémů, se za poslední rok zvýšila pětkrát na dva miliony dolarů, tedy asi 47 milionů korun. Výkupné je ale pouze částí celkových nákladů na obnovu systémů. Ty bez započítání výkupného dosáhly 2,73 milionu dolarů, což je nárůst téměř o milion dolarů. Vyplývá to z globálního průzkumu bezpečnostní firmy Sophos mezi 5000 vedoucími pracovníky v oblasti kybernetické bezpečnosti a IT, který byl proveden mezi lednem a březnem letošního roku. Číst více
Statisíce fanoušků přišly v sobotu večer na pláž Copacabana v brazilském Riu de Janeiro na bezplatný koncert pod širým nebem americké zpěvačky Madonny a proměnily rozlehlý písečný pás v obrovský taneční parket. Město odhadlo, že 65letou popovou hvězdu si přišlo poslechnout 1,6 milionu lidí, uvedla agentura Reuters. Brazilský koncert uzavřel turné Celebration, které královna popu odstartovala loni v říjnu v Londýně.
Madonna
Madonna profimedia.cz
Reklama
Reklama
Doporučujeme