Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Evropská komise - informace o tématu

Evropská komise schválila Křetínského firmě CMI převzetí francouzského vydavatelství Editis

Eurokomisaři schválili Křetínskému převzetí francouzského vydavatelství Editis

Evropská komise schválila smlouvu o převzetí francouzského vydavatelství Editis firmou Czech Media Invest českého miliardáře Daniela Křetínského. Editis je po Hachette Livre druhé největší vydavatelství ve Francii.

Přečíst článek
Amazon, ilustrační foto

Eurokomisaři představili nová pravidla pro šest technologických gigantů

Evropská komise zveřejnila seznam šesti velkých internetových společností, které musejí splňovat pravidla digitální normy DMA.

Přečíst článek
Ekonomická nálada v Česku stoupla, vede si lépe než celá EU

Ekonomická nálada v Česku stoupla, vede si lépe než celá EU

Ekonomická nálada v Česku se v srpnu třetí měsíc za sebou zlepšila. Země si tak vede lépe než v průměru celá EU, vyplývá z aktuálních údajů Evropské komise.

Přečíst článek
Vláda schválila žádost o redukovanou půjčku od EK ve výši 19,4 miliardy korun

Česká vláda žádá Evropskou komisi o půjčku. Miliardy získají nakonec jen tři ministerstva

Vláda schválila žádost o redukovanou půjčku od Evropské komise ve výši 19,4 miliardy korun. Peníze by měly podle nového návrhu obdržet ministerstva pro místní rozvoj, vnitra a průmyslu a obchodu. Původní návrh počítal s 137,4 miliardy korun. Žádost české vlády posoudí Evropská komise.

Přečíst článek
Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová

Česko může přikulit až 800 milionů eur firmám s vyššími náklady na energie, schválili eurokomisaři

Evropská komise schválila České republice režim v objemu 800 milionů eur (19,3 miliardy korun) na podporu podnikům, které se potýkají se zvýšenými náklady na energie kvůli ruské válce na Ukrajině. Pomoc budou moct získat velké podniky ve všech odvětvích.

Přečíst článek
Frans Timmermans opouští Evropskou komisi

Green Deal bude mít na starosti Slovák Šefčovič. Radikál Timmermans končí

Evropský komisař pro klima Frans Timmermans dnes podal demisi, neboť hodlá kandidovat v listopadových předčasných parlamentních volbách v Nizozemsku, uvedla v prohlášení Evropská komise. Klimatickou agendu Timmermanse, který byl zároveň výkonným místopředsedou unijní exekutivy, převezme místopředseda Maroš Šefčovič ze Slovenska.

Přečíst článek
Margrethe Vestagerová, místopředsedkyně EK odpovědná za dohled nad pravidly hospodářské soutěže

Brusel hrozí Microsoftu tučnou pokutou kvůli spojení produktů Teams a Office

Evropská komise vyšetřuje Microsoft, vadí jí spojení produktů Teams a Office.

Přečíst článek
Symbol spravedlnosti a justice

David Ondráčka: Právní stát stavíme pro špatné časy

Evropská komise zveřejnila svou pravidelnou zprávu o vývoji právního státu, popisuje vývoj ve všech členských zemích. Je dobře, že to dělá. Vláda práva, rovnováha mocí a veřejná kontrola jsou základní principy, na kterém moderní liberální demokracie stojí. Bez právního státu se systém vždy zvrhne v něco nepěkného. Proto ho stavíme hlavně pro špatné časy.

Přečíst článek
Pekárna Zelená louka patřící pod Penam z Agrofertu musí vrátit stomilionovou dotaci na linku k výrobě toastového chleba. Nebyla dostatečně inovativní.

Odebrání stomilionové dotace pekárně Agrofertu už zase pokračuje. Síkela potvrdil, že jeho podřízení nejsou podjatí

Na více než rok se zastavil proces odebírání stomilionové dotace pekárně Zelená louka patřící pod Penam z Agrofertu kvůli námitce koncernu, že ministerští úředníci jsou podjatí. Nyní se opět rozjel poté, co šéf rezortu Jozef Síkela (za STAN) tuto námitku negoval, píše server iROZHLAS.cz

Přečíst článek
EU, ilustrační foto

Rekordní pokuta. Společnost Illumina musí zaplatit přes deset miliard, uvedla Evropská komise

Evropská komise vyměřila americké biotechnologické společnosti Illumina maximální možnou pokutu 432 milionů eur, tedy přes deset miliard korun, za to, že dokončila převzetí firmy Grail před získáním souhlasu evropských regulátorů. Podle serveru CNBC jde o dosud největší pokutu, jakou EK za podobné pochybení vyměřila. Illumina pokutu označila za nezákonnou a nepřiměřenou a hodlá se proti ní odvolat.

Přečíst článek
Komponenty, ilustrační foto

Europoslanci dali zelenou plánům na zastavení čipového hladomoru v unii

Evropská unie by měla do konce desetiletí zdvojnásobit svůj podíl na světové výrobě polovodičů na 20 procent a zajistit několik desítek miliard eur investic do jejich podpory. Evropští poslanci schválili normu, jejímž cílem je snížit závislost EU na dovozu klíčových součástek pro elektroniku či automobilový průmysl z asijských zemí. V Evropě by díky ní měly vyrůst nové podniky a měla by předejít výpadku v jejich dodávkách.

Přečíst článek
Reklama

News box

Skupina tuzemských nemovitostních fondů ZDR Investments vstoupila na slovinský trh, kde koupila tři maloobchodní parky za 6️⃣0️⃣0️⃣ milionů korun. Jde o více než 15 tisíc metrů čtverečních maloobchodní plochy ve městech Slovenj Gradec, Prevalje a Ravne v severní části Slovinska. Rakouská Raiffeisen banka na akvizici skupině půjčila 60 procent částky. 
Kurz japonského 💴 jenu se dnes propadá na několikaletá minima vůči americkému dolaru a euru. Investoři čekají na zasedání japonské centrální banky na konci týdne a podle agentury Reuters vyhodnocují, nakolik pravděpodobná je její intervence na podporu jenu.
Americká zbrojovka Lockheed Martin v prvním čtvrtletí meziročně 📈 zvýšila tržby o téměř 14 procent na 17,2 miliardy dolarů (přes 400 miliard korun). Firma to oznámila v dnešní tiskové zprávě. Lockheed Martin těží z geopolitického napětí, v jehož důsledku se zvyšují výdaje na zbrojení. Výsledky podniku jsou považovány za ukazatel vývoje v celém zbrojním průmyslu, napsala agentura Reuters.
Americký výrobce elektrovozů Tesla  zruší v gigafactory u Berlína 400 pracovních míst. To odpovídá asi třem procentům tamní pracovní síly. Firma to podle agentury DPA uvedla v dnešním sdělení. Podnik propouští kvůli malému zájmu o elektromobily celosvětově.
Bývalý český ministr životního prostředí 👨 Jan Dusík se stal zástupcem generálního ředitele pro klimatickou politiku v Evropské komisi, potvrdila dnes unijní exekutiva. Stal se tak jedním z nejvýše postavených českých úředníků v unijních institucích. Výběrové řízení mělo několik kol a Dusík porazil množství uchazečů z několika států.
Evropská unie zvažuje uvalení sankcí na více než 🔟 firem, které dodávají do Ruska z členských zemí EU embargované zboží zahrnující zbrojní technologie. Informovala o tom dnes agentura Bloomberg s odvoláním na dokument, ke kterému získala přístup. Mluvčí Evropské komise se ke zprávě odmítl vyjádřit.
Největší ruská banka Sberbank vyplatí za loňský rok na dividendách rekordních 7️⃣5️⃣0️⃣ miliard rublů (191 miliard korun). Oznámil to generální ředitel banky German Gref. Většinovým vlastníkem Sberbank je stát, dividendy banky jsou tak významným příspěvkem do státního rozpočtu.
Ruská armáda 📈 zesílí útoky na ukrajinská skladiště, kde jsou uložené zbraně dodávané Západem. Uvedl to dnes podle agentury TASS ruský ministr obrany Sergej Šojgu, podle kterého mají nyní ruské jednotky na ukrajinské frontě převahu.
Čistý zisk americké automobilky General Motors (GM) v prvním čtvrtletí letošního roku 📈 vzrostl o 2️⃣4️⃣,4️⃣ procenta na 2,97 miliardy dolarů (70,3 miliardy korun). Hospodaření podpořila poptávka po vozech se spalovacím motorem, zvláště pickupů a dalších modelů s vyšší ziskovostí. Automobilka současně ve svém dnešním prohlášení zlepšila výhled na celý rok.
Moneta Money Bank vyplatí akcionářům na dividendách 4,6 miliardy korun z loňského čistého zisku 5️⃣,4️⃣ miliardy korun. Dividenda bude činit devět korun na akcii. Zbylé peníze převede banka na účet nerozděleného zisku z předchozích let. Schválila to dnes valná hromada banky. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme