Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ChatGPT - informace o tématu

Elon Musk varoval před umělou inteligencí. Ale spustí vlastního chatbota „hledajícího maximální pravdu“

Musk varoval před umělou inteligencí. Teď spustí vlastního chatbota „hledajícího maximální pravdu“

Miliardář Elon Musk spustí konkurenta chatovacího systému umělé inteligence ChatGPT, jeho TruthGPT vyzve rivaly od společností Microsoft a Google. Musk to řekl v pondělí v rozhovoru s americkou televizí Fox News, v němž mimo jiné kritizoval produkt konkurence.

Přečíst článek
Elon Musk

Koupě Twitteru byla bolestivá, ale správná. Musk si nechal 1500 zaměstnanců z původních osmi tisíc

Přečíst článek
Italské úřady kvůli nedostatkům ve zpracování osobních údajů omezily používání chatovacího robota ChatGPT.

Itálie zakázala ChatGPT. Úřadu na ochranu osobních údajů vadí, že shromažďuje data

Přečíst článek
Google 21. března 2023 zpřístupnil - zatím jen v USA - svého chatbota Bard s umělou inteligencí, jehož hlavním soupeřem je ChatGPT od Microsoftu.

Bard vs. ChatGPT. Souboj inteligentních chatbotů začíná, Google zpřístupnil projekt konkurující Microsoftu

Americká internetová společnost Google v úterý zpřístupnila veřejnosti konverzačního robota Bard. Konkurovat bude službě ChatGPT vytvořené společností OpenAI, kterou podporuje Microsoft. Přístup k Bardovi je možný zatím jen ze Spojených států a Británie, uvedla agentura AFP.

Přečíst článek
Chatbot_GPT

Stanislav Šulc: Zeptal jsem se chatbota, co se děje v politice. Neodpověděl, protože je starý a hloupý

Umělá inteligence se stále hlasitěji hlásí o slovo. Tedy přesněji: lidé hrající si s programem ChatGPT nyní již vlastněným Microsoftem stále častěji zaplavují veřejný prostor produkty jejich hrátek s umělou inteligencí. Spolu s tím se údajně rozjíždí debata, které profese tento nebo nějaký podobný program nahradí. My novináři jsme údajně první na ráně. Tak hned na začátku můžeme začít s tím, že to ani náhodou. Text je aktualizován po námitkách odborné komunity, že ChatGPT je naprogramován se znalostmi do roku 2021 a na otázku autora tedy nemohl odpovědět.

Přečíst článek
Chatboti s umělou inteligencí mají problém. Kvůli Číně je musí tvůrci naučit nemluvit o politice

Chatboti v Číně mají problém. Kvůli komunistické cenzuře je musí tvůrci naučit „nemluvit o politice“

Tento týden se čínská vyhledávací společnost Baidu chystá představit svého Ernie Bota, odpověď na vychvalovaný ChatGPT společnosti OpenAI. To přitáhne pozornost nejen západního světa, ale také čínských komunistů. Tvůrci podobných chatbotů tak stojí před zásadním problémem: pokud chtějí se svými dokonalými programy uspět i v Číně, musí je naučit „nemluvit o politice“ a zajistit jejich schopnost vést „politicky košer dialog“ podle cenzurního gusta pekingských vládců, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Makléřka: Microsoft i Google zvyšují své sázky na umělou inteligenci

Nebývalou pozornost a obrovskou vlnu zájmu na sebe strhl nový webový nástroj umělé inteligence ChatGPT vyvíjený neziskovou organizací OpenAI. Od svého listopadového uvedení již přilákal miliony uživatelů a jeho dokonalost překvapila i odbornou veřejnost. A technologičtí giganti Google a Microsoft mají zase o čem přemýšlet, píše ve svém komentáři makléřka z J&T Tereza Jalůvková.

Přečíst článek
Reklama

News box

Hutní společnost Liberty Ostrava  nepředpokládá další spolupráci s firmou Tameh Czech. Restrukturalizační plán chce realizovat s jinými dodavateli energií, řekl mluvčí Liberty Ostrava Ivo Štěrba. Tameh Czech podle svého mluvčího Patrika Schobera s restrukturalizačním plánem nesouhlasí. 
Mnozí studenti, kteří v posledních týdnech protestují na amerických 🏫 univerzitách proti izraelské ofenzivě v Pásmu Gazy, tak činí s obličeji zahalenými šátky či rouškami. V rozhovorech uvádí, že si chtějí zachovat anonymitu, aby se vyhnuli potenciálnímu obtěžování na internetu či kariérním problémům, píše deník The New York Times (NYT).
Evropská komise (EK) varovala tři čínské automobilky, že neposkytly dostatečné informace pro její vyšetřování subvencí na výrobu elektromobilů v Číně. Informovala o tom agentura Reuters, která se odvolává na zdroje obeznámené se situací. Varování se týká společností BYD, SAIC a Geely.
Ekonom Pavel Tuleja (TOP 09) se vzdal nominace na ministra pro vědu a výzkum. Žádný člen vlády nesmí být zatížen pochybnostmi, uvedl v prohlášení. Čelil kritice za to, že své vědecké práce publikoval v takzvaných predátorských časopisech, někteří zástupci akademické obce navíc poukázali na podle nich nevalnou kvalitu jeho odborných prací v oboru ekonomie. 

Společnost Kovosvit MAS Machine Tools ⚙ ze Sezimova Ústí na Táborsku požádala soud o vyhlášení moratoria. Během něj by firma, která je od poloviny dubna v insolvenci, chtěla připravit reorganizační plán. Pokud soud moratorium uzná, bude platit tři měsíce. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Společnost přiznává závazky za více než miliardu korun.

Rusko předpokládá, že se do roku 2030 zbaví závislosti na dovozu lithia a některých dalších vzácných nerostů. Ruské zpravodajské agentuře TASS to řekl Jevgenij Petrov, šéf úřadu Rosnědra, který v Rusku vydává licence k těžbě. Lithium se používá například v jaderné energetice či v bateriích pro elektromobily. Číst více
Míra nezaměstnanosti v Evropské unii v březnu klesla 📉 na šest procent z 6,1 procenta v předchozím měsíci. Nejnižší byla v České republice a Polsku, kde činila shodně 2,9 procenta. Ve své zprávě to uvedl statistický úřad Eurostat. Ten používá odlišnou metodiku než Úřad práce ČR, podle něhož byla březnová nezaměstnanost v Česku vyšší.
Světové ceny potravin v dubnu pokračovaly v růstu, dál zdražuje maso a mírně se zvýšila i cena rostlinných olejů či obilovin. Zlevnil naopak cukr a mléčné výrobky. Ve své zprávě to uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Potraviny od začátku letošního roku zlevňovaly, jejich ceny se začaly zvyšovat v březnu.
Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy sněmovna schválila v mírnější podobě, než jak ji navrhla vláda. Do vládní předlohy doplnila zákaz ❌ prodeje zemědělské půdy vlastníkům z takzvaných třetích zemí, tedy v podstatě mimo Evropskou unii. Upravenou novelu nyní dostanou k posouzení senátoři.
Meziroční růst spotřebitelských cen v Turecku v dubnu zrychlil na 69,80 procenta z 68,50 procenta v předchozím měsíci. Oznámil to turecký statistický úřad. Míra inflace tak vzrostla šestý měsíc za sebou. Prudký růst cen je považován za jednu z hlavních příčin porážky vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) v březnových komunálních volbách, uvedla agentura AFP.
Reklama
Reklama
Doporučujeme