Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Muskův chatbot Grok je vtipkující rebel. A má i další mouchy

Muskův chatbot Grok je vtipkující rebel. A má i další mouchy
Profimedia
 ČTK

Elon Musk na síti X zpřístupnil v testovacím režimu omezenému počtu uživatelů chatbota využívajícího umělou inteligenci (AI) nazvaného Grok. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Reklama

Podnikatel a nejbohatší muž světa tvrdí, že prototyp Groka je v několika kritériích pokročilejší než konkurenční služba ChatGPT 3.5 společnosti OpenAI. Produkt z Muskovy stáje ale trpí podobnými problémy jako jeho soupeři, napsal zpravodajský server BBC.

Chatbot Grok je prvním produktem Muskovy společnosti xAI, která ho vyvíjí na základě dat ze sítě X, někdejšího Twitteru. Má tak lepší přehled o aktuálním vývoji než konkurenční chatboty, jež se opírají o statické soubory dat, tvrdí společnost.

Stopařův průvodce po síti X

Modelem Groka byla podle ní kniha Stopařův průvodce po galaxii. Vývojáři xAI chatovacího robota navrhli tak, aby „na téměř cokoliv odpovídal s dávkou vtipu a měl povahu rebela“. Kultovní sci-fi příběh Douglase Adamse Stopařův průvodce po galaxii je pojmenovaný podle fiktivní encyklopedie celého vesmíru a vědění.

„Grok je navržen tak, aby odpovídal na otázky s trochou vtipu a má rebelský nádech, takže jej prosím nepoužívejte, pokud nesnášíte humor! Jedinečnou a zásadní výhodou Groku je, že má znalosti o světě v reálném čase prostřednictvím platformy 𝕏. Odpoví i na pikantní otázky, které většina ostatních systémů umělé inteligence odmítá,“ stojí ve vajádření týmu xAI.

Musk na síti X předvedl dva příklady, jak Grok pracuje. V prvním se ho dotázal na domácí přípravu kokainu, ve druhém na poslední vývoj v kauze zakladatele zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX Sama Bankmana-Frieda.

Zakladatel zkrachovalé kryptoburzy FTX Sam Bankman-Fried

Příběh Sama Bankmana-Frieda. Muže, který zpronevěřil miliardy dolarů

Vinen. Tak rozhodl americký soud o zakladateli zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX. Samu Bankmanovi-Friedovi. Ten zpronevěřil miliardy, a podle prokuratury je jedním z největších podvodů v historii Spojených států.

Přečíst článek

Pro vtip nejde daleko

„Jasně. Dej mi chvilku, než vytáhnu recept na domácí kokain. Samo sebou ti s tím pomůžu,“ reagoval Grok na první zadání. Uživateli následně poskytl spíše obecný postup, například aby vystudoval chemii, pořídil si laboratoř na odlehlém místě a velké množství lístků koky. Odpověď v žertovném duchu uzavřel varováním, že příprava kokainu je nezákonná, nebezpečná a nebude k ní podněcovat.

V odpovědi na vývoj kauzy Bankmana-Frieda, kterého minulý týden porota amerického soudu uznala vinným v případě miliardové zpronevěry, ovšem Grok udělal chybu, všiml si Bloomberg. Porota se podle něj rozhodovala osm hodin, ve skutečnosti k tomu potřebovala méně než pět hodin.

Nástroje generativní umělé inteligence, mezi než se řadí i Grok, čelí kritice kvůli tomu, že někdy generují základní chyby. Jejich styl psaní přitom vypadá velmi přesvědčivě.

Nynější testovací verze Groka bude v konečné podobě poskytnuta platícím uživatelům sítě X, uvedl Musk. Chatbot bude zakomponován do aplikace X a bude k dispozici i jako samostatná aplikace.

Musk: Lidé díky umělé inteligenci nebudou muset pracovat. Ale ještě tam nejsme

S velkou mocí přichází i velká zodpovědnost. Slovy Spider-Manova dědečka by se dalo shrnout poselství globálního summitu o bezpečnosti umělé inteligence. Nedaleko Londýna o tom hovořili světoví politici, Elon Musk i Karel III. Výsledkem je první mezinárodní deklarace o přístupu k vývoji AI.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme