Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Američtí spisovatelé žalují společnost Meta. Její umělá inteligence jim měla zneužít díla

Američtí spisovatelé žalují společnost Meta kvůli umělé inteligenci
Profimedia
 ČTK

Skupina amerických spisovatelů včetně držitele Pulitzerovy ceny Michaela Chabona žaluje společnost Meta Platforms kvůli jejímu systému umělé inteligence Llama.

Reklama

Podle tvůrců mateřská firma Facebooku či Instagramu porušila jejich autorská práva a zneužila jejich díla, když je použila pro vylepšování svého softwaru. Spisovatelé minulý týden žalovali i společnost OpenAI, která stojí za chatovacím programem ChatGPT.

V případě žaloby na OpenAI autoři uvedli, že firma si je vědoma toho, jak cenné jsou pro vylepšování AI kvalitní literární texty. Kromě Chabona si na postup vývojářů stěžují i dramatik David Henry Hwang a spisovatelé Matthew Klam, Rachel Louise Snyderová a Ayelet Waldmanová.

Meta vyzvala OpenAI na souboj umělých inteligencí

Meta vyzvala OpenAI na souboj umělých inteligencí

Nejlepší, nejvyspělejší, nejvýkonnější. Taková má být umělá inteligence, kterou vyvíjí společnost Meta, za níž stojí technologický miliardář Mark Zuckerberg. Meta tak vyzval tak na souboj dosud nejvyspělejší model nabízený společností OpenAI.

Přečíst článek

Mluvčí společnosti Meta se k žalobě odmítl vyjádřit a bližší informace neposkytl ani právní zástupce žalující strany, uvedla agentura Reuters.

První verzi systému Llama dala Meta Platforms k dispozici letos v únoru a tehdy zveřejnila i soubor dat, které používala pro trénink svého modelu strojového učení. V případě novější verze Llama 2 už tento soubor dat nezveřejnila.

Llama 2 je model AI založený na modelu jazyka, který je dostupný pro veřejnost pod otevřenou licencí. To znamená, že je k dispozici veřejnosti a může být volně používán, upravován a šířen. Na trh byl uveden v červenci a je distribuován prostřednictvím cloudové služby Azure společnosti Microsoft a má konkurovat ChatGPT firmy OpenAI a systému Bard od Googlu.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Kmotr umělé inteligence Hinton opustil Google a chce říkat pravdu. AI lze zneužít, varuje

Co když umělou inteligenci zneužije Putin? Kmotr AI Geoffrey Hinton opustil Google a teď chce varovat lidstvo

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme