Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Přestup do Microsoftu. Sam Altman se nevrátí, v OpenAI ho nahradí bývalý šéf firmy Twitch

Odvolaný šéf společnosti OpenAI Sam Altman přechází s částí týmu do Microsoftu
Profimedia
 ČTK

Odvolaný šéf společnosti OpenAI Sam Altman a bývalý šéf správní rady firmy Greg Brockman přecházejí do Microsoftu, největšího podporovatele OpenAI. Na sítí X to oznámil šéf Microsoftu Satya Nadella. Altman a Brockman v Microsoftu povedou tým pro výzkum pokročilé umělé inteligence (AI).

Reklama

Správní rada OpenAI Altmana překvapivě odvolala v pátek, v reakci na to odešel i Brockman a někteří další výzkumní pracovníci. Firmu OpenAI podle serveru The Information dočasně povede bývalý šéf společnosti Twitch Emmett Shear.

Významní Investoři OpenAI po Altmanově odvolání lobbovali za jeho návrat. Obávali se, že Altmanův odchod by mohl způsobit odliv talentů z firmy a zkomplikovat chystaný prodej akcií, který by OpenAI ocenil na 86 miliard dolarů , v přepočtu 1,9 bilionu korun, uvedla agentura Reuters. Člen správní rady a spoluzakladatel OpenAI Ilya Sutskever zaměstnancům řekl, že členové správní rady si za svým rozhodnutím odvolat Altmana stojí a že jeho chování a komunikace se správní radou podkopávají schopnost firmy dohlížet na vývoj AI.

OpenAI zkoumá možnosti výroby vlastních čipů pro umělou inteligenci

Americká společnost OpenAI, která vyvinula populární chatovací systém ChaGPT, zkoumá možnost výroby vlastních čipů pro umělou inteligenci (AI). Agentuře Reuters to řekly zdroje obeznámené s plány podniku. OpenAI podle nich v této souvislosti dokonce začala zvažovat převzetí některé čipové firmy.

Přečíst článek

Nebezpečí spojená s AI

Shear je spoluzakladatelem platformy pro sdílení videí Twitch, která spadá pod Amazon. Ze svého postu odstoupil začátkem letošního roku. Správní radu OpenAI si podle agentury Bloomberg získal tím, že si uvědomuje, jaké hrozby umělá inteligence představuje. Firmu Twitch budoval přes deset let.

Společnost OpenAI zhruba před rokem uvedla na trh svého chatbota ChatGPT, což spustilo všeobecný zájem o generativní umělou inteligenci a soutěžení technologických firem v tomto odvětví. Termínem generativní umělá inteligence se označují systémy, které na základě tréninku na obrovském množství dat dokážou vytvářet zdánlivě originální výstupy ve formě textů či obrázků v reakci na zadání uživatele.

Altman byl tváří vzestupu společnosti OpenAI a mnozí ho považují za tvář celého odvětví umělé inteligence, napsal server BBC. Altman mimo jiné vypovídal před americkým Kongresem v rámci slyšení, které se zabývalo příležitostmi a riziky spojenými s AI.

Indonésie láká nejchytřejší mozky světa. První zlaté vízum dostal průkopník umělé inteligence Sam Altman.

Indonésie láká nejchytřejší mozky světa. První zlaté vízum dostal průkopník umělé inteligence Sam Altman

Největší ekonomika jihovýchodní Asie spustila projekt udělování „zlatých víz“ pro přilákání zahraničních investic a technologií. Prvním držitelem se stal zakladatel OpenAI, která změnila svět svým ChatGPT s umělou inteligencí, Sam Altman.

Přečíst článek

Sázka na umělou inteligenci. Tyto společnosti jsou připraveny ovládnout ekonomiku poháněnou AI

Investování do AI akcií představuje příležitost podílet se na růstu transformační technologie, která mění podobu průmyslových odvětví. Nvidia, Alphabet a Microsoft jsou přitom tři společnosti stojící v čele této revoluce – nabízejí investorům expozici vůči různým aspektům ekonomiky poháněné umělou inteligencí.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Tvůrce ChatGPT míří do nejvyšší ligy. Prodej akcií by jej zařadil po bok SpaceX.

Tvůrce ChatGPT míří do nejvyšší ligy. Prodej akcií by jej hodnotou zařadil po bok SpaceX

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme