Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

OpenAI zvažuje prodej zaměstnaneckých akcií. Hodnotou by to firmu zařadilo k TikToku či SpaceX

OpenAI jedná o prodeji zaměstnaneckých akcií za 86 miliard dolarů
ČTK
 ČTK

Společnost OpenAI, která stojí za chatovacím systémem ChatGPT, jedná o prodeji zaměstnaneckých akcií za 86 miliard dolarů (přes dva biliony korun), uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Takové ocenění by OpenAI zařadilo mezi nejhodnotnější společnosti, které se neobchodují na burze - vedle videoslužby TikTok a vesmírné společnosti SpaceX Elona Muska.

Podmínky dohody s potenciálními investory se mohou ještě změnit, píše Bloomberg. Deník The Wall Street Journal už v září informoval, že OpenAI v případě prodeje akcií usiluje o ocenění za 80 až 90 miliard dolarů. To je liga, ve které se před svou primární veřejnou nabídkou (IPO) akcií pohyboval například Facebook. Ocenění v rámci kol financování nebo prodeje stávajících zaměstnaneckých akcií bývají ale často i vyšší, než jakou mají firmy později hodnotu na burze, uvedla agentura DPA.

Chatbot ChatGPT, který dokáže formulovat věty na jazykové úrovni člověka a vést konverzaci, vzbuzuje od loňského roku značný rozruch. Společnost Microsoft uzavřela s OpenAI dohodu v hodnotě miliard dolarů a zajistila si také velký podíl v tomto start-upu. Bloomberg v srpnu informoval, že s tím, jak si firmy technologii postupně osvojují, je OpenAI na cestě k dosažení ročního obratu za jednu miliardu dolarů.

Václav Podzimek, Alethes

Mánie kolem AI je jen novou investiční bublinou, říká šéf fondu Alethes Václav Podzimek

Každý ekonomický cyklus končí recesí, je jen otázkou, jak bude hluboká, říká v rozhovoru pro Newstream Václav Podzimek, zakladatel fondu Alethes, který spravuje finance i Dalibora Dědka, zakladatele společnosti Jablotron. Běžní investoři by podle Podzimka neměli investovat do jednotlivých akcií, ale držet se investic do celých indexů.

Přečíst článek

Sázka na umělou inteligenci. Tyto společnosti jsou připraveny ovládnout ekonomiku poháněnou AI

Investování do AI akcií představuje příležitost podílet se na růstu transformační technologie, která mění podobu průmyslových odvětví. Nvidia, Alphabet a Microsoft jsou přitom tři společnosti stojící v čele této revoluce – nabízejí investorům expozici vůči různým aspektům ekonomiky poháněné umělou inteligencí.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Tvůrce ChatGPT míří do nejvyšší ligy. Prodej akcií by jej zařadil po bok SpaceX.

Tvůrce ChatGPT míří do nejvyšší ligy. Prodej akcií by jej hodnotou zařadil po bok SpaceX

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme