Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Politika

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí

Dobrá zpráva pro ČEZ. Windfall tax může skončit dřív, připouští Stanjura

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) chce vládě navrhnout zkrácení účinnosti daně z mimořádných zisků, takzvané windfall tax, aby se v příštím roce už neuplatňovala. Ministr to ve středu řekl novinářům při představení nové makroekonomické prognózy ministerstva.

Přečíst článek
„Pohřbívat“ Kaczyńského je ale předčasné

Karel Pučelík: Další bod pro Tuska. „Pohřbívat“ Kaczyńského je ale předčasné

Přečíst článek
Poslanec SPD Jaroslav Foldyna

Foldyna i člen Pirátů. Jaká je česká stopa kolem proruského webu Voice of Europe?

Asistent poslance SPD Jaroslava Foldyny Milutin Ilić spoluorganizoval v Praze únorovou konferenci, které se zúčastnili zástupci proruského zpravodajského portálu Voice of Europe, který je nově na českém sankčním seznamu.

Přečíst článek
Protext rozjíždí seriál debat s občany. První se bude zabývat migrací a jejími dopady na život v EU.
video

Začíná seriál debat s občany o Evropské unii

První z veřejných debat se koná v Jihočeské vědecké knihovně v Českých Budějovicích 9. dubna od 11:00. Moderovaná diskuse bude vysílána živě na kanálu YouTube, na webu CTK ceskenoviny.cz a na FB klientské služby Protext.

Přečíst článek
Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov a jeho čínský protějšek Wang I

Rusko a Čína posílí strategickou spolupráci. Západ uvaluje nezákonné sankce, uvedl Lavrov

Čína chce posílit strategickou spolupráci s Ruskem pod vedením prezidenta Vladimira Putina, řekl šéf čínské diplomacie Wang I po setkání se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem v Pekingu. Lavrov uvedl, že tématem rozhovoru byla i Ukrajina. Kritizoval také sankce, které na Rusko uvalily západní státy po ruské invazi na Ukrajinu před více než dvěma lety. Na závěr dvoudenní návštěvy se ruský ministr zahraničí sešel také s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.

Přečíst článek
Srbský prezident Aleksandar Vučić a francouzský prezident Emmanuel Macron

Macron: Budoucnost Srbska je v Evropské unii a nikde jinde

Srbsko patří do Evropské unie a nikam jinam, řekl francouzský prezident Emmanuel Macron po setkání se srbským protějškem Aleksandarem Vučičem v Paříži. Snažit se o normalizaci vztahů musí jak Bělehrad, tak Priština, apeloval Macron. Podle Vučiče tak nečiní Kosovo, píše agentura AFP.

Přečíst článek
Je po volbách. Premiér Robert Fico mluví o zvyšování daní

Je po volbách. Slováci musí šetřit, Fico ohlásil zvýšení daní

Slovensko bude muset příští rok kvůli ozdravení veřejných financí ušetřit podle premiéra Roberta Fica zhruba 1,4 miliardy eur, tedy přes 35 miliard korun. Na společné tiskové konferenci s ministrem financí Ladislavem Kamenickým ohlásil Fico zvýšení daně z cigaret a zdanění slazených nápojů, z obou ale stát získá jen zlomek zmíněné částky. Fico se rovněž vyslovil pro propouštění ve státní správě a zároveň proti zvýšení sazby daně z přidané hodnoty (DPH).

Přečíst článek

Lidé by chtěli pro zvířata lepší život, politici na to ale zatím kašlou

Devět z deseti lidí v EU se domnívá, že by životní pohoda hospodářských zvířat měla být lépe chráněna, volení zástupci to ale nereflektují, říkají ekologické organizace. Nová kampaň upozorní na trápení zvířat.

Přečíst článek
Americká ministryně financí Janet Yellenová v Číně

Americká ministryně financí brojí proti záplavě levných čínských výrobků

Spojené státy nebudou akceptovat záplavu čínských výrobků, které jsou na světovém trhu prodávány se ztrátou, jak se to stalo v minulosti, a nepřipustí, aby nová průmyslová odvětví byla decimována čínským dovozem. Americká ministryně financí Janet Yellenová to uvedla na závěr své čtyřdenní návštěvy Číny, kde se snažila prosadit, aby Peking omezil nadbytečné průmyslové kapacity.

Přečíst článek
Ruská střela zasáhla průmyslovou oblast v Charkově

Rusko evakuovalo kvůli ostřelování Belgorodské oblasti deset tisíc dětí

Ruské úřady z míst v Belgorodské oblasti, která se stávají terčem ostřelování, evakuovaly na 10 000 dětí. Podle ruské agentury TASS o tom informoval Vjačeslav Gladkov, gubernátor tohoto regionu u hranic s Ukrajinou.

Přečíst článek
Jaderná elektrárna Temelín

Čtyři další reaktory. Energetická budoucnost Česka je podle Hladíka náročná

Česká republika bude v budoucnu potřebovat čtyři nové jaderné reaktory, otázkou je, v jakém čase je bude nutné a výhodné postavit. V pořadu České televize to uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Vláda by měla rozhodnout o nabídkách uchazečů o stavbu nových bloků v ČR do konce června. Podle ministra budou při rozhodování o počtu nyní vybraných bloků rozhodující ekonomické podmínky nabídek.

Přečíst článek
Pellegrini a Fico na společné tiskové konferenci po vyhlášení výsledků prezidentských voleb

Politologové: Česko-slovenské vztahy se po vítězství Pellegriniho zásadně nezmění

Česko-slovenské vztahy se po vítězství Petra Pellegriniho ve slovenských prezidentských volbách pravděpodobně nezmění, míní politologové. Podle Jana Kubáčka se nyní vztahy zklidní a budou méně politizované. Zásadní změny neočekává ani Lubomír Kopeček z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Politolog Pavel Šaradín podotkl, že pouze nebudou natolik vřelé, jak je reprezentuje spojenectví českého prezidenta Petra Pavla a současné slovenské prezidentky Zuzany Čaputové.

Přečíst článek

News box

Pražská burza dnes zakončila téměř beze změny, index PX 📈 stoupl o 0,02 procenta na 1550,61 bodu. Proti poklesu akcií Komerční banky a energetické společnosti ČEZ působil růst cenných papírů Erste Bank. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Česká koruna mírně oslabila k euru, vůči dolaru stagnovala.
Arménie souhlasila s tím, že vrátí Ázerbájdžánu 4️⃣ strategicky umístěné vesnice, které okupuje od počátku 90. let, oznámilo dnes podle agentury Reuters ázerbájdžánské ministerstvo zahraničí. Arménie přitom počítá s tím, že po předání čtyř obcí klesne bezpečnostní riziko v oblasti, uvedl úřad arménského premiéra podle agentury TASS.
Země Severoatlantické aliance se shodly na poskytnutí dalších systémů 🚀 protivzdušné obrany Ukrajině, která se brání ruské ozbrojené agresi. Po dnešní diskusi ministrů obrany ve formátu Rady NATO - Ukrajina to řekl generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. 
Více argumentů hovoří proti verzi ukrajinské rozvědky o sestřelení ruského strategického ✈️ bombardéru Tu-22M3, který se zřítil v ruském Stavropolském kraji téměř 400 kilometrů od nejbližšího místa na rusko-ukrajinské frontě, napsal v dnešním komentáři server BBC News na svém ruskojazyčném webu. 
Ceny ropy po zprávě o izraelském útoku na Írán stouply o více než tři dolary. Teherán posléze útoky bagatelizoval, což trhy vzaly jako známku toho, že napětí na Blízkém východě by nemuselo eskalovat. Cena suroviny posléze smazala předchozí zisky a oslabuje. Cena severomořské roby Brent klesá o 0,4 procenta na 86,73 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI se snižuje o 0,3 procenta a prodávala se za 82,46 dolaru za barel. 
Český státní dluh se v letošním prvním čtvrtletí zvýšil o 109,9 miliardy korun na rekordních 3,221 bilionu korun. Uvedlo to ministerstvo financí ve čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu ČR. Na každého Čecha tak teoreticky připadá dluh 295 480 korun. Míra zadlužení stoupla na 43,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP) ze 42,4 procenta v roce 2023.
Slovensko nabídne Číně možnost zapojit se do budování či rekonstrukce slovenské dopravní infrastruktury formou projektů veřejně-soukromého partnerství (PPP), řekl novinářům slovenský premiér Robert Fico. Na návštěvu Číny pojede letos v červnu. Bratislava chce také urychlit dokončení jedné z klíčových dopravních staveb u Žiliny na severu země.
Antimonopolní úřad povolil fondu Genesis Capital nákup majoritního podílu ve společnosti GAF ze Žamberku, která se zabývá kovovýrobou. 
Evropská unie dnes poprvé uvalila 📜 sankce na radikální izraelské osadníky kvůli jejich útokům na Palestince na okupovaném Západním břehu. S odvoláním na diplomaty o tom informuje agentura DPA, podle níž členské státy sankce schválily v písemném řízení.
Německá vláda zvýší odhad letošního růstu ekonomiky na 0,3 procenta z dříve očekávaných 0,2 procenta, uvedl zdroj agentury Reuters. Pro příští rok vláda podle něj počítá, že hrubý domácí produkt (HDP) stoupne o procento. Očekávaná prognóza je součástí návrhu jarních projekcí vlády, které má ministr hospodářství Robert Habeck představit příští středu.
Reklama
Reklama
Doporučujeme