Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Politika

Alsa Kurmaševová

Ruský soud poslal do vězení na 6,5 roku novinářku žijící v Česku

Ruský soud poslal na 6,5 roku do vězení rusko-americkou novinářku žijící v Česku Alsu Kurmaševovou, kterou uznal vinnou z šíření toho, co ruské úřady nazývají lživými informacemi o ruské armádě. Napsala to agentura AP s odkazem na soudní záznamy a mluvčí soudu.

Přečíst článek

Šest let vězení za rozdělování sportovních dotací. Kauza exministra Březiny jde do finále

Přečíst článek
protest Izraelců proti Netanjahuovi

"Proč tam jede?" Tisíce Izraelců protestují proti Netanjahuově odletu do USA, neuzavře-li příměří

Tisíce lidí v sobotu večer opět demonstrovaly v několika izraelských městech proti vládě. Demonstranti vyzývali premiéra Benjamina Netanjahua, aby neodlétal na návštěvu Spojených států, dokud nepodepíše dohodu o příměří s palestinským teroristickým hnutím Hamás, jejíž součástí bude propuštění rukojmích. Informoval o tom server The Times of Israel (ToI). Do Spojených států Netanjahu podle nových informací odletí v pondělí ráno.

Přečíst článek
Nové stavební řízení se od července vztahuje na všechny stavby

Města kritizují nový model stavebního řízení. Má zásadní nedostatky

Nový informační systém stavebního řízení, který připravilo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), je podle představitelů opavské radnice nefunkční. Nelze v něm plnohodnotně pracovat. Radnice vyzývá ministerstvo k nápravě. V prohlášení to uvedl tajemník magistrátu Tomáš Elis. Podle něj se na situaci podobně dívají i představitelé dalších měst.

Přečíst článek
Má to Joe Biden spočítané?

Jak odstranit Bidena? Scénářů je několik, všechny jsou komplikované

Demokratické politiky čekají náročné týdny. S rostoucím přesvědčením, že volby ovládne Donald Trump, poroste snaha odstranit stávajícího prezidenta z volebního klání. Nahradit Joea Bidena však není vůbec jednoduché. A paradoxně to nebude snadné ani ve chvíli, kdyby tomu dnešní prezident byl sám nakloněn. Zde jsou scénáře možného odstavení Joea Bidena z demokratické kandidátky.

Přečíst článek
Bývalý americký prezident Donald Trump a senátor J.D. Vance

Miliardový vítr do plachet. Za Trumpa se postavili mocní hoši ze Silicon Valley

Podpora Donalda Trumpa i příspěvky do jeho kampaně od neúspěšného atentátu dramaticky rostou. Podpořili ho také ikoničtí hráči z technologického Silicon Valley, lidé ze tří fondů, kteří táhnou inovace poslední dekády. 

Přečíst článek
Americký prezident Joe Biden

Biden už si připouští, že možná bude muset z kampaně odstoupit

Americký prezident Joe Biden si začíná připouštět, že by nemusel vyhrát listopadové volby a že možná bude muset z klání o nejvyšší úřad odstoupit, uvedl dnes list The New York Times (NYT) s odvoláním na několik lidí z prezidentova okolí.

Přečíst článek

Trump: Chci být prezidentem všech Američanů. Jinak to není výhra

Bývalý americký prezident Donald Trump v závěru čtyřdenního sjezdu Republikánské strany přijal nominaci do listopadových prezidentských voleb. V úvodu svého projevu ve čtvrtek večer (pátek ráno SELČ) vyzval ke sjednocení své strany i celé země a uvedl, že chce být prezidentem všech Američanů. Informovaly o tom světové tiskové agentury.

Přečíst článek
Maďarský prezident Tamás Sulyok (vpravo) a jeho slovenský protějšek Peter Pellegrini

Slováci se postavili za Maďary. K bojkotu EU se nepřidáme, uvedl Pellegrini

Slovensko se nepřidá k bojkotu aktivit maďarského předsednictví v Radě Evropské unie, řekl slovenský prezident Peter Pellegrini při návštěvě Budapešti. Evropská komise v pondělí oznámila, že vzhledem k vývoji od začátku maďarského předsednictví plánuje na neformální jednání ministrů posílat místo eurokomisařů pouze vysoké úředníky.

Přečíst článek
Tabák, alkohol a fosilní paliva ročně v Evropě zabijí 2,7 milionu lidí

Piráti jdou do boje s alkoholem. Chtějí omezit reklamu i přidat varování na etikety

Vládní Piráti navrhují omezit reklamu na alkohol v televizi a rozhlase a zavést zdravotní varování na etiketách alkoholických nápojů.

Přečíst článek
Americký prezident Joe Biden

Bez šance. Nancy Pelosiová řekla Bidenovi, ať odstoupí. Trumpa prý neporazí

Americký prezident Joe Biden je pod tlakem. Lídři demokratů v Kongresu mu totiž naznačili, že by měl vzdát kampaň. A ozval se i bývalý americký prezident Barack Obama.

Přečíst článek
Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Lavrov: Jsme připraveni spolupracovat s USA, chceme jen vzájemně respektující dialog

Rusko je podle ministra zahraničí Sergeje Lavrova připraveno spolupracovat s každým lídrem USA, který bude ochoten vést „vzájemně respektující dialog“. Šéf diplomacie země, která už téměř dva a půl roku vede válku proti Ukrajině, to dnes podle agentury Reuters řekl na tiskové konferenci v OSN.

Přečíst článek

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme