Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

V Česku poprvé po více než deseti letech klesají nabídkové ceny nemovitostí, ukazují data ČSÚ

Výstavba bytů, ilustrační foto
iStock
Lukáš Kovanda

V Česku nebývale zlevňují nemovitosti. V prvním letošním čtvrtletí klesly ceny nových bytů v Praze meziročně o šest procent, což je nejvýraznější propad minimálně od roku 2009, od kdy ČSÚ svoji příslušnou statistiku zveřejňuje. Jedná se přitom o realizované ceny bytů v novostavbách, tedy ceny, za které transakce skutečně probíhá.

Reklama

Realizované ceny starších bytů v Praze v prvním letošním čtvrtletí stále ještě rostly – na rozdíl od bytů v novostavbách. Ovšem v mezičtvrtletním pohledu se ceny starších bytů také už propadaly, a to nejvýrazněji minimálně od roku 2008, totiž o 3,4 procenta.

Z dat tedy vyplývá, že dynamika poklesu cen nemovitostí v Praze předčí rychlost jejich poklesu v době, kdy se v Česku projevovaly dopady světové finanční krize, jež celosvětově nemovitostní trh značně neblaze poznamenala. Ceny realit tehdy klesaly i v Česku, byť tedy v jeho metropoli byly poklesy slabší, než jsou nyní.

Dům Fragment v Karlíně objímá obří socha.

Fragment v Karlíně opět budí pozornost. Po obřích sochách zaujalo obří nájemné

Ještě před svým dokončením vyvolal projekt nájemního domu Marcela Sourala a jeho skupiny Trigema velké pozdvižení. A to hlavně díky obří soše ženy, která dům objímá.

Přečíst článek

Pokles cen nemovitostí pokračoval podle nových dat ČSÚ také ve druhém letošním čtvrtletí, kdy už klesaly dokonce ceny bytů nabídkové, a to celorepublikově. Meziročně se snížily o 0,7 procenta. Jedná se o jejich první pokles od prvního čtvrtletí roku 2012.

Zveřejněná čísla prokazují, že český nemovitostní trh prochází nebývalým útlumem. Pokles dokonce již nabídkových cen, představuje vývoj, jejž realitní trh v zemi nepamatuje více než deset let. V poklesu cen realit se odráží pokles kupní síly obyvatelstva, daný zejména nejvyšší inflací za posledních zhruba třicet let, a také vysoké úrokové sazby hypoték, jež jsou nejvyšší od počátku milénia. Hypotéky zůstanou na nynějších vysokých cenových úrovních nebo v jejich blízkosti ještě minimálně do prvního čtvrtletí příštího roku, což bude poptávku po nemovitostech dále vydatně tlumit.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Central Group vystaví na Žižkově 370 nových bytů

Nákladové nádraží na Žižkově se rychle mění. Central Group zde postaví stovky nových bytů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme