Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Úrok u nových hypoték nepatrně klesl

Úrok u nových hypoték nepatrně klesl
iStock
 ČTK

Hypoteční trh v posledních měsících mírně ožívá a červnová čísla Hypomonitoru, který sestavuje Česká bankovní asociace, tento trend potvrzují. Banky a stavební spořitelny poskytly v červnu hypoteční úvěry za 14 miliard korun, což je proti květnu nárůst o 13 procent. Červnový objem je nejvyšší od poloviny minulého roku. Úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování klesla z květnových 5,9 procenta na 5,86 procenta.

Reklama

Červnový objem i počet poskytnutých hypoték je nejvyšší od července minulého roku, kdy trh začal citelně zamrzat. Přesto zůstává v posledních měsících objem poskytnutých hypoték zhruba poloviční proti situaci v pololetí roku 2020. Z meziročního pohledu se začíná postupně projevovat efekt nižší srovnávací základny z loňského roku. Meziroční pokles poskytnutých hypoték dosáhl 28 procent, ještě v květnu přesahoval 40 procent.

Zdeněk Pečený: Pláčete nad sedmiprocentní hypotékou? Můžete si za to sami

Zdeněk Pečený: Pláčete nad sedmiprocentní hypotékou? Můžete si za to sami

Kdo nyní musí refinancovat hypoteční úvěr za šest či sedm procent, si za to může sám. Lepší sazbu si totiž mohl zajistit s předstihem již předloni, v době před růstem úroků na aktuálně nejvyšší úrovně od 90. let, říká finanční expert Newstreamu Zdeněk Pečený.

Přečíst článek

„Hypoteční trh v posledních měsících mírně ožívá a červnová čísla tento trend potvrzují. Dalšímu vývoji může pomoci rozhodnutí ČNB zmírnit od července posuzování kritéria DSTI při poskytování hypoték, na což podle informací z trhu určitá část klientů čekala. Na druhou stranu se již dostáváme do období sezonního prázdninového útlumu. Další oživení tak můžeme čekat zřejmě až na podzim,” řekl manažer pro hypotéky Komerční banky Ondřej Šuchman.

Na hypotéku od prázdnin dosáhne víc lidí

S platností od 1. července zrušila ČNB limit ukazatele DSTI, který určoval maximální procentní podíl celkové výše všech měsíčních splátek úvěru na čistém měsíčním příjmu žadatele o úvěr. Na hypotéku tak od července dosáhne více lidí.

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování v červnu podle Hypomonitoru dosáhl 11,6 miliardy korun po květnových 10,4 miliardy kroun. Objem refinancovaných úvěrů (interně či z jiné instituce) činil 2,3 miliardy korun proti květnovým dvěma miliardám.

Dalibor Martínek: Český realitní trh stojí před kolapsem. Miliardy půjčených korun nedokážou investoři splácet

Dalibor Martínek: Český realitní trh stojí před kolapsem. Miliardy půjčených korun nedokážou investoři splácet

Situace na realitním trhu se brzo překlopí do ekonomického kolapsu, jaký jsme v Česku nezažili třicet let. Vyplývá to z poznatků firem pohybujících se na trhu. Co k takovému závěru vede? Mnoho společností, developerů, si před pár lety napůjčovaly v součtu miliardy korun za nízké úroky. Jenže dva roky se Česko pere s nejvyšší inflací v celé Evropské unii. Takzvaná dobrá zpráva, že v Česku klesla po dvou letech inflace v červnu pod deset procent, na „pouhých“ 9,7 procenta, na tom nic nemění.

Přečíst článek

„Objem poskytnutých hypoték v červnu vzrostl druhý měsíc v řadě dvouciferným tempem, po zohlednění tradiční sezonnosti a faktu, že červen bývá obvykle nejsilnější měsíc v roce, bylo červnové oživení hypotečního trhu relativně mírné. Podstatným omezujícím faktorem dostupnosti hypoték zůstávají vysoké úrokové sazby,“ uvedl hlavní ekonom asociace Jakub Seidler.

Úroková sazba u skutečně nově poskytnutých hypotečních úvěrů v červnu klesla nejrychleji v letošním roce. Úrokové sazby tak začaly po dvou měsících opět klesat, což bylo umožněno postupným, i když stále rozkolísaným, poklesem tržních úrokových sazeb. I přes uvedený vývoj však zůstávají hypoteční sazby mezi nejvyššími za poslední 20 let, ačkoli v letech 2008 a 2009 se pohybovaly také na obdobně vysokých hodnotách.

Nabídkové sazby jsou nejčastěji v relativně širokém rozpětí mezi šesti až sedmi procenty. Jejich průměr v posledním měsíci mírně klesl, stále se však drží nad šestiprocentní hranicí, kde se pohybuje již zhruba rok. „Původní předpoklady, že sazby začnou ve druhé polovině roku klesat, se nejspíš naplňovat nebudou,“ míní manažer hypotečních úvěrů Raiffeisenbank Milan Voldřich.

hypotéky, hra, Monopoly, mezigenerační úvěry

Lukáš Kovanda: Stát chystá nemorální zásah u hypoték. Poškodí klienty bank a přiživí bonusy bankéřů

Pokuta za předčasné splacení hypotéky trestá zodpovědnost a svědomitost. Banky si umí riziko ošetřit samy, stát k tomu nepotřebují. Jeho zásah okrádá svědomité občany a jen přiživuje už tak tučné bonusy bankéřů.

Přečíst článek

Nejste manželé? I tak můžete získat lepší hypotéku

Nejste manželé? I tak můžete získat lepší hypotéku

Manželé žádají o hypotéku zcela běžně. Často i proto, že jako spolužadatelé dostanou lepší podmínky a získají větší úvěr. Rozhodně to ale neznamená, že když spolu žijete „jen“ jako partneři, o vlastním bydlení můžete jen snít. Jen je důležité přizpůsobit se jiným podmínkám.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Oživení zatím zázrak nepřineslo. Banky loni poskytly meziročně o čtvrtinu méně hypoték

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme