Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

stavební spořitelny - informace o tématu

Oživení zatím zázrak nepřineslo. Banky loni poskytly meziročně o čtvrtinu méně hypoték

Banky a stavební spořitelny poskytly loni hypoteční úvěry za 150 miliard korun, což je meziroční pokles o téměř čtvrtinu. Nové úvěry bez refinancování činily 124 miliard korun. Úrokové sazby v prosinci pokračovaly v poklesu a snížily se z listopadových 5,67 na 5,65 procenta, nejnižší hodnotu od poloviny roku 2022. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Data dodávají všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na tuzemském trhu.

Přečíst článek

Stavební spořitelny půjčily lidem do července 20,3 miliard korun. Polovinu toho co loni

Přečíst článek
Hypoteční trh mírně ožívá, meziročně je stále v hlubokém propadu

Hypoteční trh mírně ožívá, meziročně je stále v hlubokém propadu

Banky a stavební spořitelny poskytly v květnu hypoteční úvěry za 12,3 miliardy korun, což je proti dubnu nárůst o 17 procent. Úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování nepatrně stoupla z dubnových 5,89 na 5,9 procenta. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

Přečíst článek
solární panely

Stavebko spíš přežívá, než prosperuje. A bude hůř

Stavební spořitelny poskytly do konce května úvěry za 14,3 miliardy korun, meziročně o 57,1 procenta méně. Klesá zejména zájem o úvěry zajištěné zástavním právem k nemovitosti. Meziročně se snížil i počet nových smluv o stavebním spoření, naopak vzrostla úhrnná cílová částka, na kterou lidé spoří. Vyplývá to z údajů všech pěti českých stavebních spořitelen.

Přečíst článek
Změny ve státní podpoře stavebního spoření

Vládní změny stavebka pošlou spořílky jinam

Co se stane se zdejšími spořílky, pokud se české vládě podaří protlačit snížení státní podpory stavebního spoření na pouhou tisícikorunu ročně nebo ještě méně? Na kolik se to promítne do trhu s bydlením a do finančních institucí? Někteří odborníci už hovoří o konci stavebního spoření, pokud plánovaná změna projde. Jiní vzkazují vládě, že by měla být razantnější anebo aspoň podpořit stavebko jen s podmínkou využití peněz pouze na bytové účely. Probrali jsme to s odborníky dvou největších finančně poradenských firem v Česku. 

Přečíst článek

Stavební spořitelny rozpůjčovaly ke konci dubna meziročně o 60 procent méně peněz

Stavební spořitelny poskytly od ledna do dubna úvěry za 10,85 miliardy korun. Meziročně se jejich objem snížil o 61,2 procenta. Klesá především zájem o úvěry zajištěné zástavním právem k nemovitosti. Počet nových smluv zůstává na úrovni loňského roku, lidé si sjednávají vyšší cílovou částku spoření.

Přečíst článek
Další propad. Objem poskytnutných hypoték v únoru meziročně klesl o více než dvě třetiny

Další propad. Objem nových hypoték v únoru meziročně klesl o více než dvě třetiny

Banky a stavební spořitelny poskytly v únoru hypoteční úvěry za 7,9 miliardy korun. Proti lednu to znamená nárůst o 20 procent, meziročně se objem hypoték snížil o 69 procent. Úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování druhý měsíc v řadě klesala, snížila se na 5,9 procenta z lednových 5,93 procenta, stále je ale jedna z nejvyšších za posledních 20 let. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace (ČBA) Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

Přečíst článek
Sazba hypoték v březnu klesla nejvíce za dva roky

Sazba hypoték v březnu klesla nejvíce za dva roky

Průměrná sazba hypoték na počátku března klesla na 6,27 procenta z únorových 6,37 procenta. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu, který se zpracovává na základě údajů k pátému pracovnímu dni každého měsíce. Metodika odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro 80 procent hodnoty nemovitosti. Podle odborníků je snížení sazeb důsledkem konkurenčního boje mezi bankami.

Přečíst článek
Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS) oznamuje změny v týmu a organizační struktuře. Výkonného řízení se nově ujímá Monika Zahálková, výkonná ředitelka České bankovní asociace.

Monika Zahálková povede kromě České bankovní asociace i asociaci stavebních spořitelen

Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS) oznamuje změny v týmu a organizační struktuře. Výkonného řízení se nově ujímá Monika Zahálková, výkonná ředitelka České bankovní asociace. Vedoucím komunikace a kontaktem pro média pak bude Radek Šalša, který tuto pozici zastává i v ČBA.

Přečíst článek
hypotéky, hra, Monopoly, mezigenerační úvěry

Počet poskytnutých hypoték byl v lednu nejnižší za posledních 20 let

Banky a stavební spořitelny poskytly v lednu hypoteční úvěry za 6,5 miliardy korun, což je proti prosinci pokles o 16 procent. Úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování poprvé po dvou letech mírně poklesla, a to z 5,98 na 5,93 procenta. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

Přečíst článek

Úroky u hypoték jsou na vrcholu. Klesat začnou až za půl roku

Úroková sazba u nově poskytnutých hypoték v ČR v prosinci vzrostla na 5,98 procenta z listopadových 5,96 procenta. Průměrná sazba patří k nejvyšším za dvacet let. Banky a stavební spořitelny poskytly loni hypoteční úvěry za 197 miliard korun, meziročně o 64 procent méně. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace (ČBA) Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

Přečíst článek
hypotéky, hra, Monopoly, mezigenerační úvěry

Větší propad, než se čekalo. Objem úvěrů od stavebních spořitelen klesl o polovinu

Stavební spořitelny loni poskytly úvěry za 56,7 miliardy korun. Znamená to pokles o polovinu proti předchozímu rekordnímu roku a návrat k dlouhodobému průměru před rokem 2020, kdy se objem úvěrů stavebních spořitelen pohyboval mezi 50 a 60 miliardami korun. Zájem o nové smlouvy o stavebním spoření loni vzrostl o deset procent, spořitelny jich uzavřely zhruba 572 tisíc. Vyplývá to z údajů všech pěti tuzemských spořitelen.

Přečíst článek
Reklama

News box

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil 🔥požár, se  zřítila, uvedl mluvčí 🚒 dánských hasičů. I přes zpevnění a pokus o stabilizaci ohořelých nosných stěn, se jich polovina propadla. Požár těžce poničil renesanční budovu ze 17. století, která přišla o svou vysokou věž i velkou část střechy. Při dnešním zřícení fasády nebyl nikdo zraněn, uvádějí dánské noviny Jyllands-Posten.
Pražský dopravní podnik 🚌obdržel předžalobní výzvu od společnosti Nové Holešovice, kterou založil spolu s firmami Karlín Group a CPI Property Group k rozvoji stanice metra Nádraží Holešovice a jejího okolí, vedení metropole chce ze společnosti vystoupit. Ve výzvě vyčíslil advokát případnou škodu na 1,31 miliardy korun a vyzval k dodržení původní dohody
Spojené státy i po obnovení ropných sankcí vůči Venezuele 👍 umožní některým americkým a evropským ropným firmám pokračovat v obchodování se státní venezuelskou ropnou společností PDVSA. Udělování povolení budou vyhodnocovat případ od případu, napsal americký deník The Wall Street Journal (WSJ).
Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí 🔟 ukrajinských samohybných houfnic Bohdana a v následujících měsících toto množství ještě vzroste, uvedl dnes na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, citovaný médii. Houfnice Bohdana se podle dostupných informací montují na podvozky české automobilky Tatra.
Pražský magistrát koupí budovu v Holešovicích a přestaví ji na 🏫 střední školu, zřejmě gymnázium. Objekt v ulici U Pergamenky nabídne zhruba 520 míst pro žáky, a navýší se tak kapacita středních škol v Praze. Schválili to dnes pražští zastupitelé. 
Spojené státy a Británie dnes rozšířily své protiíránské 📜 sankce v reakci na víkendový vzdušný útok Teheránu na Izrael. Americké ministerstvo financí novými postihy míří na 16 jednotlivců a dva subjekty napojené na výrobu dronů, které byly při útoku použité. Londýn cílí na několik vojenských organizací a osob s vazbami na výrobu bezpilotních letounů i raket, napsala agentura AP.
Průměrné nájemné v České republice v prvním čtvrtletí 📈 vzrostlo mezičtvrtletně o procento na 295 korun za metr čtvereční. Nejvýznamněji vzrostlo nájemné v Olomouci o 4,3 procenta a o 3,1 procenta v Hradci Králové. Naopak propad cen pronájmů byl zaznamenán v Karlových Varech o 1,8 procenta, v Liberci o 1,2 procenta a v Jihlavě o necelé procento.
Zájem o obnovitelné zdroje energie v Česku dál 📈 roste, což se projevilo i v počtu žádostí o dotace. Počet žádostí o dotaci na fotovoltaiku stoupl v prvních třech měsících letošního roku meziročně téměř dvojnásobně, o desítky procent vzrostl i počet žádostí u tepelných čerpadel. Celkově bylo zatím podáno téměř 47 tisíc žádostí. 
Pražský dopravní podnik (DPP) vypsal tendr s předpokládanou hodnotou zhruba 8️⃣6️⃣ miliard korun bez DPH na nákup automatizovaných vlakových souprav určených pro linky metra C a D. Součástí zakázky budou také další potřebné technologie a úpravy stanic a dep. ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělil vedoucí komunikačního odboru DPP Daniel Šabík.  Číst více
Německá letecká společnost Lufthansa prodloužila  pozastavení svých letů do Teheránu a Bejrútu až konce tohoto měsíce, informovala dnes agentura AFP. Důvodem je napětí na Blízkém východě vyhrocené po sobotním útoku Íránu na Izrael. Ve středu oznámily největší kanadské aerolinky Air Canada, že do konce května prodlužují pozastavení letů do Tel Avivu, kam také až do října nebude létat britský EasyJet.
Reklama
Reklama
Doporučujeme