Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hypoteční trh mírně ožívá, meziročně je stále v hlubokém propadu

Hypoteční trh mírně ožívá, meziročně je stále v hlubokém propadu
ČTK
 ČTK

Banky a stavební spořitelny poskytly v květnu hypoteční úvěry za 12,3 miliardy korun, což je proti dubnu nárůst o 17 procent. Úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování nepatrně stoupla z dubnových 5,89 na 5,9 procenta. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

Reklama

Objem i počet hypoték se tak v květnu přiblížil březnovým hodnotám a po zohlednění sezonního vývoje je nejvyšší od poloviny loňského roku, kdy trh začal citelně zamrzat. Hodnoty posledních třech měsíců tak naznačují, že hypoteční trh mírně ožívá, ačkoli oproti minulosti zůstává nadále výrazně utlumený. Z meziročního pohledu byl v květnu obdobně jako v dubnu objem poskytnutých hypoték nižší o 40 procent.

zdroj: ČBA, Hypomonitor

"Situace se začíná stabilizovat. Sledujeme trend klesajících cen nemovitostí, který přetrval také v květnu. Nadále pokračuje i snížený zájem o velké, méně udržitelné stavby a domy ve vzdálenějších lokalitách. Obavy z hůře dostupných hypoték však pozvolna opadávají a hypoteční trh by se tak měl začít postupně zotavovat, čemuž mírně napomůže i zmírnění pravidel ze strany České národní banky," uvedl generální ředitel Hypoteční banky Martin Vašek.

Oproti dubnu stoupnul i objem nových hypoték 

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování v květnu dosáhl 10,4 miliardy korun po dubnových 8,8 miliardy. Jde tak o nárůst o 19 procent proti dubnu. Objem refinancovaných úvěrů, interně či z jiné instituce, činil dvě miliardy korun proti dubnovým 1,8 miliardy korun.

Co zabíjí výkonnost britské ekonomiky? Množí se hlasy, že banky a hypotéky.

Co zabíjí výkonnost britské ekonomiky? Množí se hlasy, že banky a jejich posedlost hypotékami

Velká Británie se po odchodu z EU potácí v ekonomických potížích. Experti tvrdí, že rodiště průmyslové revoluce nutně potřebuje inovace. Jenže tomu podle kritiků stojí v cestě zásadní překážka: banky zatížené hypotékami, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Počet nově poskytnutých hypoték se v květnu zvýšil z 2900 na 3500. I v tomto ohledu se květnová hodnota současně s tou z března pohybuje na nejvyšší úrovni od července minulého roku. Nadále jde ale o nízký počet ve srovnání s tím, že průměrný měsíční počet nových hypoték v první polovině minulého roku se pohyboval kolem 6000 a předloni 9500.

Úrok stále na dvacetiletém maximu

Změny úrokových sazeb byly pouze mírné, a stále tak platí, že se nachází na nejvyšších úrovních za posledních 20 let, ačkoli v letech 2008 a 2009 se pohybovaly také na obdobně vysokých hodnotách. Takzvané realizované úrokové sazby na rozdíl od cen nabídkových reflektují skutečnou reálnou úrokovou sazbu u podepsaných hypotečních smluv. Nabídkové sazby se nejčastěji pohybují v rozpětí mezi šesti až sedmi procenty.

Vývoj úrokové sazby u nových hypoték do května 2023 ČBA, Hypomonitor

Objem nespláceného dluhu poprvé za deset let vzrostl

Češi nemají na splátky. Objem nespláceného dluhu poprvé po deseti letech vzrostl

Poprvé za deset let se v letošním první čtvrtletí zvýšil objem nespláceného dluhu Čechů. „Měli bychom to brát jako varovný signál. Rizikovější jsou zejména krátkodobé úvěry, jejichž celkový objem se opět zvyšuje,“ komentuje statistiku výkonný ředitel Nebankovního registru Jiří Rajl.

Přečíst článek

Výše úrokové sazby jen tak neklesne

"Úrokové sazby setrvávají v posledních měsících stabilní kolem 5,9 procenta. Případný výraznější pokles hypotečních sazeb nyní vzhledem k stabilním cenám zdrojů neočekáváme, postupně by však sazby mohly začít klesat v závěru letošního roku," upozornil vedoucí hypotečních služeb Air Bank Marek Richter.

ČNB od července už nebude vyžadovat od žadatelů splnění limitu splátek dluhu k čistému měsíčnímu příjmu (DSTI). Rozhodnutí ČNB se podle něj velmi pravděpodobně promítne do většího zájmu klientů bank o hypoteční úvěry, protože právě ukazatel DSTI hraje v dostupnosti hypoték významnou roli.

Vše o nemovitostech čtěte v Realitním clubu zde

Nájemní bydlení bude lepší a bude ho víc, říká spoluzakladatel Asociace nájemního bydlení

Nájemní bydlení je od doby, kdy před rokem zavedla Česká národní banka přísné regulace v poskytování hypoték, klíčové téma českého rezidenčního trhu. Jiným slovy, většina Čechů musela zapomenout na sen o vlastním bydlení a nájem se pro ně stal jedinou variantou. Do nájemního bydlení se proto pouští čím dál víc skupin či investorů. Například Česká spořitelna začala budovat své portfolio nájemních bytů. Taktéž pojišťovna Kooperativa, stejně jako spořitelna vlastněná rakouským kapitálem, začala nakupovat nájemní byty.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Hledání nájmu v realitní kanceláři, ilustrační foto

Nájem je nyní výhodnější než hypotéka. Ale nedobrovolně, lidé nemají na výběr, říká průzkum

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme