Reklama

Turisté opět objevili Prahu. I kvůli tomu zdražily nájmy v metropoli až o 30 procent

Turisté opět objevili Prahu. I kvůli tomu zdražily nájmy v metropoli až o 30 procent
ČTK
 ČTK

V Česku v letošním druhém čtvrtletí výrazně zdražilo nájemné v bytech. Ve velkých městech, jako jsou Praha, Brno nebo Mladá Boleslav, to bylo až o 30 procent. Vyplývá to z analýzy realitní sítě Re/Max.

Reklama

Počet uzavřených nájemních smluv podle zástupců realitní sítě Re/Max vytrvale roste. Na trhu se podle firmy projevuje zvyšování hypotečních sazeb a zpřísnění podmínek České národní banky pro schvalování hypoték. Někteří zájemci o vlastní bydlení tak jsou nuceni začít si hledat nájem.

„Vliv na zvýšení ceny nájmů, například v Praze, má však také například návrat zahraničních turistů, kteří opět využívají krátkodobá ubytování prostřednictvím platformy Airbnb nabízející tisíce bytů, jež byly v období covidu pronajímány pro běžné bydlení,” uvedl generální ředitel Re/Max Jan Hrubý. Kromě uprchlíků z Ukrajiny, kteří si hledají v Česku dlouhodobé ubytování, zvýšil podle něho zájem o nájmy i návrat vysokoškolských studentů do univerzitních měst.

Nejvyšší nájmy jsou v hlavním městě, v průměru se tam platí 318 korun za metr čtvereční (Kč/m2). V okrese Praze-západ se nájem pohybuje okolo 287 Kč/m2, v Praze-východ kolem 218 Kč/m2. V okrese Brno - venkov je to 277 Kč/m2, v Brně 262 Kč/m2 a v Mladé Boleslavi 269 Kč/m2. Naopak nejlevnější nájmy jsou od 162 Kč/m2 na Teplicku, 165 Kč/m2 se průměrně platí na Karvinsku a 175 Kč/m2 na Mostecku.

Nájmy se ve Velké Británii utrhly ze řetězu.

Nájmy v Británii raketově rostou, lidé se stěhují zpět k rodičům. Češi jsou na tom ještě dobře

Britům se stále složitěji shání dostupné bydlení. Průměrný nájem v Londýně za rok vzrostl o téměř 16 procent, v druhém největším městě – Manchesteru – dokonce o více než 23 procent. Řada lidí, i předdůchodového věku, se proto stěhuje k rodičům. Situace kopíruje vývoj v řadě dalších zemích. Česká republika si ale zas tak špatně nestojí.

Přečíst článek

Firma Re/Max uvedla, že i ve druhém čtvrtletí přetrvávala zvýšená poptávka po koupi bytu, přesto je ale evidentní, že se proti předchozímu roku snižuje počet zájemců a prodej trvá delší dobu. „V posledním čtvrtletí pozorujeme také mírný nárůst ve prospěch plateb v hotovosti, a to z důvodu zdražování hypotečních úvěrů a dalšího zpřísnění podmínek pro jejich poskytování,” podotkl Hrubý.

Důvodem může podle něj být i doběh produktů, kdy některé banky poskytovaly lhůtu na vyhledání vhodné nemovitosti a čerpání hypotéky až dva roky. „Atraktivita těchto produktů pro banky díky překotně rostoucím sazbám prudce klesá, a tak očekáváme spíše jejich útlum,” dodal Hrubý.

Největší zájem byl o koupi bytů 2+1, 2+kk a také větších třípokojových bytů pro rodinné bydlení. Průměrná cena za metr čtvereční se v jednotlivých regionech výrazně liší. V Praze to podle sítě Re/Max bylo 119 tisíc Kč/m2, v Brně 101 tisíc Kč/m2, v okrese Praze-západ 100 tisíc Kč/m2 a v Praze-východ 85 tisíc Kč/m2. Naopak nejlevnější byty jsou v Ústeckém kraji. Na Chomutovsku se platí průměrně 24 tisíc Kč/m2, na Teplicku 25 400 Kč/m2 a na Mostecku 26 700 Kč/m2.

Finep, byty z projektu Prosek Park v Praze 9

Dalibor Martínek: Krize bydlení je tu. Byty se neprodávají, nájemné je drahé. Bojí se už i developeři

Byty v Praze podle aktuálních údajů přestaly zdražovat. Metr čtvereční nového bytu se nyní prodává za 143 tisíc korun. To je samo o sobě šílené číslo. Podstatné však je, že se ceny od prvního čtvrtletí nezvýšily. To je situace na trhu s bydlením nevídaná. Za posledních deset let šly ceny vždycky vzhůru. 

Přečíst článek

Jakub Chmelař z dubajské společnosti Inspire Real Estate

Dubajská realitní bublina se dál nafukuje. Byty tam skupují Rusové i Češi

Když jde v Dubaji do prodeje nový projekt, před kancelářemi developerů stojí lidé od půlnoci frontu, aby na ně vůbec něco zbylo. „Ten zájem je obrovský. Lidé kupují všechno, co je na trhu,“ říká Jakub Chmelař z dubajské společnosti Inspire Real Estate.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Tomáš Kašpar v podcastu Realitní Club

Tomáš Kašpar: Majitelé psů by mohli platit vyšší kauci za nájemní bydlení

Přečíst článek
Prosek Park - vizualizace projektu nájemního bydlení.

Česká spořitelna nabídne levné nájmy. První byty obsadí zdravotníci z Motola

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme