Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tři bezemisní haly vyrostou v přeshraničním parku u Českých Velenic

České Velenice - Gmünd - česko rakouských hraniční přechod
ČTK
 ČTK

Přeshraniční průmyslová zóna České Velenice – Gmünd se rozroste o tři skladové haly společnosti Astro – Invest. Využívat je bude provozovatel mezinárodní kamionové dopravy. Haly staví firma Swietelsky stavební, uvedl to mediální zástupce firmy Zdeněk Zuntych. Výši investice společnost neuvedla.

Reklama

Hospodářský park je klíčový faktor z hlediska zaměstnanosti nejen pro občany města, ale i obyvatele regionu,řekl českovelenický starosta Jaromír Slíva (Společně pro Velenice). „Bez investorů, kteří zde vytvořili a nadále vytvářejí pracovní místa, by většina lidí musela hledat práci za cenu dojíždění na velké vzdálenosti a s velkou pravděpodobností by nastal i odliv našich obyvatel,” uvedl Slíva. České Velenice jsou třetinovým akcionářem Hospodářského parku, v němž podniká 22 firem se zhruba 1800 zaměstnanci.

Na první ze tří nových hal s rozlohou 2500 metrů čtverečních začala firma Swietelsky stavební pracovat v říjnu. Zbylé dvě přibudou postupně. Využívat je bude Erik Meindl z rakouského města Schrems, jenž provozuje mezinárodní kamionovou dopravu a je také jednatelem investorské firmy. První hala bude hotová v létě 2023. „Její součástí jsou veškeré venkovní inženýrské sítě, trafostanice a zpevněné plochy,” řekl ředitel závodu Pozemní stavby Jih společnosti Swietelsky stavební Pavel Rouha.

Na střeše haly bude bezemisní energetický zdroj. Půjde o vzduchotechnické jednotky, které zajistí vytápění, chlazení a větrání na principu tepelného čerpadla. V podlaze haly budou zabudované kolejnice, po nichž bude jezdit regálový systém. „Pro toto ekologické řešení se investor rozhodl vzhledem k současným vysokým cenám energií,” dodal Rouha.

Logistický Park Nošovice

Trh se sklady láme u nás rekordy. Proč tedy firmy i investoři míří ven?

Česká republika hrála v logistice Střední Evropy vždy docela významnou nebo alespoň zajímavou úlohu. Především to bylo díky centrální poloze a dobré dostupnosti. V poslední době to ale vypadá, že se „vítr obrací“ čím dál více na Polsko, které nabízí spoustu lákadel. Odchází tam nejen firmy, ale i investoři a industriální developeři. Ti, co chtějí zůstat u nás, musí plánovat dlouho dopředu nebo se spokojit s omezenými prostorami. Co dělá Polsko lépe než my?

Přečíst článek

Hospodářský park České Velenice - Gmünd vznikl na ploše 83 hektarů díky vládní smlouvě mezi Rakouskem a tehdejším Československem počátkem 90. let minulého století. Na české straně, kde zabírá park 50 hektarů, se usadil první investor v roce 1994. Na rakouské straně má zóna rozlohu 33 hektarů. V roce 2020 měl park čistý obrat 3,4 milionu korun a vykázal ztrátu po zdanění 1,1 milionu. Vyplývá to z výroční zprávy. V parku drží 65 procent akcií rakouská společnost Eco Plus Beteiligungen a 35 procent město České Velenice.

Firma Swietelsky stavební se sídlem v Českých Budějovicích má kolem 1600 zaměstnanců. V hospodářském roce od 1. dubna 2020 do 31. března 2021 měla tržby za prodej výrobků, služeb a zboží 6,74 miliardy korun. Meziročně stouply o čtyři procenta. Zisk po zdanění vzrostl o 40 procent na 340 milionů korun. Vyplývá to z výroční zprávy. Novější výsledky zatím firma nezveřejnila.

Projekt Penty Nová Waltrovka v pražských Radlicích

Penta si půjčila na dostavbu dvou kancelářských budov skoro dvě miliardy

Developerská firma Penta Real Estate získala bankovní úvěr 74 milionů eur, tedy přes 1,8 miliardy korun, od ČSOB a České spořitelny na výstavbu administrativní části projektu Nová Waltrovka v pražských Radlicích.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Kladenská Poldovka se probírá k životu.

REPORTÁŽ: Kladenská Poldovka vstává z popela. Sloužit bude průmyslu, možná i kultuře

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme