Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Šéf PDS Urbánek: Do deseti let postavíme až osm tisíc bytů

Bytová výstavba
Se svolením PSD
 ČTK

Pražská developerská společnost (PDS) připravuje na padesátku projektů, ve kterých by mělo v následujících deseti letech vzniknout 6000 až 8000 bytů.

Reklama

Letos zahájí městská organizace nutné kroky k výstavbě u dvou až čtyř projektů. Nejblíže k výstavbě mají domy Jalový dvůr v Praze 4, na Zlíchově nebo v Zenklově ulici nedaleko Palmovky, přibližuje šéf PDS Petr Urbánek. PDS založilo hlavní město v roce 2020 a má na starosti rozvoj území a výstavbu.

„V roce 2024 zahájí PDS u dvou až čtyřech projektů povolovací proces. Budou i nadále pokračovat intenzivní práce na koordinaci a přípravě velkých rozvojových území, zejména v lokalitách Nové Dvory, Palmovka a Dolní Počernice. V polovině roku předložíme také pravidelnou roční aktualizaci tržního ocenění pozemků,“ řekl Urbánek.

Letos nebo na začátku příštího roku chce mít PDS vyřešen způsob financování stavebních projektů týkajících se městského bydlení. Pokračovat bude PDS také v expertních pracích pro magistrát, jako je například tvorba konceptu územního rozvoje území Na Strži nebo Kasárna Karlín.

Nejblíže výstavbě je podle Urbánka Jalový dvůr se 40 byty. Půjde o dřevostavbu, která bude tvořena takzvanými CLT panely a vápenopískovými cihlami. Stavební povolení by mohl stavební úřad vydat na přelomu letošního a příštího roku a dokončení je podle ředitele reálné v roce 2026.

natáčení podcastu s Petrem Urbánkem

Petr Urbánek: Palmovka nebo Nové Dvory. Praha postaví několik nových, velkých sídlišť

Pražská developerská společnost (PDS) chystá v Praze zastavět několik velkých ploch. Vzniknou tak v podstatě celá nová „sídliště“. Ne však taková, jak se tomu rozumělo před dvaceti či třiceti lety. Nepůjde o shluk na sebe namačkaných paneláků, ale o oblasti, kde vzniknou stovky bytů, ale i obchody, provozovny služeb, klidové zóny. O stavu záměru mluvil v podcastu Realitní Club Petr Urbánek, ředitel PDS.

Přečíst článek

V pokročilém stadiu přípravy je i multifunkční objekt s městskými byty u Palmovky na rohu Zenklovy ulice a Libeňského mostu nebo dům v Peroutkově ulici. Ke schválení příslušnými orgány směřuje také projekt s 300 byty v Dolních Počernicích.

PDS také vytvořila ve spolupráci s Institutem plánování a rozvoje (IPR) nebo Českým vysokým učením technickým (ČVUT) manuál stavby školy. Určuje, kde je dobré a účelné školy stavět, a zároveň ulehčí práci radnicím. PDS nyní připravuje dokumenty pro stavbu čtyř škol, na Nových Dvorech, v Horních i Dolních Počernicích a na Palmovce.

Petr Urbánek

Šéf Pražské developerské: Město nebude u svých bytů požadovat developerskou marži

První byty postavené městem by mohly být k dispozici za šest let. Bude jich několik stovek. Na větší městské projekty si Pražané budou muset ještě počkat. „Pokud bychom dnes hypoteticky říkali, že by už na všech byla razítka umožňující stavět, tak by bylo potřeba něco k 30 miliardám korun,“ říká Petr Urbánek, šéf Pražské developerské společnosti.

Přečíst článek

Nová Palmovka

Praha plánuje postavit tisíce bytů i nové čtvrti. Pomoci by mohl i soukromý sektor

Až osm tisíc nájemních bytů by mohlo vzniknout do deseti let na městských pozemcích o rozloze více než 600 tisících metrů čtverečních. Výstavbu iniciuje městská příspěvková organizace Pražská developerská společnost (PDS). Plány představili její ředitel Petr Urbánek a náměstek pražského primátora Petr Hlaváček (za TOP09).

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Zleva místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš a předseda představenstva, CENTRAL GROUP a.s. Dušan Kunovský na setkání lídrů českého stavebnictví, 8. června 2023, Praha.

Stavebnictví ne a ne vybřednout z krize. Byty už se nevyplácí stavět, tvrdí tuzemští developeři

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme