Reklama

REPORTÁŽ: Na severu Egypta vzniká nová Dubaj. Tamní vláda hledá investory i v Česku

New Alamein
Petra Jansová/Newstream.cz
Petra Jansová

Až šedesát tisíc nových bytových jednotek, univerzita, opera a desítky kilometrů procházkových okruhů mají vzniknout do roku 2030 na egyptském pobřeží Středozemního moře. Poblíž míst, kde zuřila druhá světová válka, vzniká nové město. Developerský projekt New El Alamein City egyptské vlády chce přitáhnout pozornost zahraničních investorů.

Reklama

Výstavba poblíž památníku druhé světové války roste doslova uprostřed pouště. A dosud spolkla téměř čtyři miliardy dolarů. Podle ministra bydlení egyptské vlády projekt do této chvíle vytvořil asi 100 tisíc pracovních míst. Letos se v El Alameinu prostaví zhruba 17,4 miliardy egyptských liber (asi 22 miliard korun), upozornil server Arab News.

Kromě výstavby veřejných institucí, má na ploše 737 tisíc metrů čtverečních vzniknout asi 60 tisíc bytových jednotek. V plánu je i výstavba čističky odpadních vod s kapacitou 90 tisíc metrů krychlových za den.

Budoucnost Egypta

„Nestavíme jen město pro bohaté, projekt myslí i na sociální bydlení,“ uvedl pro Newstream.cz hlavní koordinátor projektu Mohamed Samir. Byty s regulovaným nájemným mají vzniknout v tzv. downtownech. Naopak ty nejdražší budou umístěny u moře.

Vzniknout mají různě velké byty, od 60 do 200 metrů čtverečních. Ty se budou prodávat v průměru kolem 1500 eur (v přepočtu zhruba za 85 tisíc korun) za metr čtvereční.

Velkolepý projekt, označovaný jako Future for Egypt (Budoucnost Egypta), počítá i s vytvoření tzv. Art City, postavit se má kromě nové univerzity, opery a mešity také kostel. Město má mít i vlastní prezidentský palác a ministerskou budovu.

Burdž Chalífa

Emiráty se mění. Chtějí se stát Silicon Valley Blízkého východu

Proměnit se v blízkovýchodní technologický hub má Spojeným arabským emirátům start-up Deel, který bude svým klientům nabízet pracovní víza. Patří mezi ně firmy jako Coinbase nebo Shopify, píše Bloomberg.

Přečíst článek

Výstavba slavnostně zahájená v březnu roku 2018 egyptským prezidentem Abdala Fattáha Sísího je rozdělena do tří fází. Dokončena by měla být v roce 2030.

Dosud byl projekt financován především egyptskou vládou, finance ovšem pochází i z Číny. „Všechno ale stavíme my, Egypťané,“ dodává Samir s tím, že pro další výstavbu hledají další zahraniční investory.

Infrastruktura je důležitější

Velkolepý projekt, který je jedním z mnoha, jež mají na sever Egypta přivést zahraniční turisty, s sebou přináší i kritiku. „Netuším, pro koho se to tu staví. Ceny budou tak vysoké, že byt nebude dostupný ani pro naši „střední třídu“ natož pak pro místní,“ dodává Mohamad, podnikatel v cestovním ruchu z Hurghady. Podle něj by investice vlády měly mířit například na vybudování potřebné infrastruktury v okolí El Alameinu.

„Jen pár kilometrů odsud žijí v naprosté chudobě celé rodiny. Malé děti tam chodí konvičkou zalévat olivové palmy,“ dodává další podnikatel, rovněž Mohamad. Ani jeden z nich si nepřál uvést celé jméno.

Ilustrační foto

Vila za deset milionů? V Česku ji neseženete, v Dubaji ano

Luxusní apartmán nebo vila s výhledem na moře za 10 milionů korun? Není to nereálné. Zájem Čechů o koupi nemovitosti v zahraničí se zvyšuje, i vlivem války na Ukrajině. A dávno už nejsou v popředí zájmu jen tradiční lokality jako je Chorvatsko nebo Španělsko, podotýkají redakcí Newstream oslovení realitní makléři.

Přečíst článek

Ve snaze přitáhnou do Egypta zahraniční investory a čelit ekonomické krizi udělila v květnu tamní vláda tzv. zlatou licenci několika projektům včetně těch zahrunujících udržitelnou výstavbu nebo odsolování mořské vody. Licence těmto společnostem umožní fungovat na egyptském trhu rychleji a s nižšší byrokratickou zátěží. Do hledáčku se pro projekt „egyptské Dubaje” dostaly i české technologické firmy, uzavřel hlavní koordinátor projektu Samir. 

Hydroponická zahrada v dubajském hotelu

V Dubaji si zamilovali českou technologii. Budou díky ní pěstovat čerstvé saláty

Hydroponická farma URBANIO, která dokáže vypěstovat saláty, bazalky nebo mikrobylinky, zaujala na mezinárodní výstavě Expo vedení hotelového řetězce Radisson Hotel. Designová hydroponická zahrada startupu Green Tech bude nově součásti hotelové restaurace dubajského Radisson Blu Hotel. 

Přečíst článek

Začíná stavba zeleného projektu Modřanský cukrovar. První etapa přeměny brownfieldu vyjde na 970 milionů

První etapa rezidenčního projektu Modřanský cukrovar v Praze 12, jehož stavba právě začíná, bude stát 970 milionů korun. Její součástí bude 112 bytů, polovina z nich je již prodaná. Dokončené mají být v roce 2024. Uvedl developer stavby Skanska Reality. Celkem má v nové čtvrti postupně vzniknout 767 bytů, její součástí budou také obchody, mateřská škola, multifunkční hala či park.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Natáčení podcastu s Markem Lokajem, šéfem developera YIT.

Developer: Přestat stavět paneláky byla chyba. Současné technologie jsou mnohem dál než v socialismu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme