Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Realitní krize v New Yorku. Je tam nejméně volných bytů od roku 1968

V New Yorku je nejméně volných bytů za více než 50 let
iStock
 ČTK

Krize kolem dostupnosti bydlení v největším americkém městě se zhoršuje. Svědčí o tom nová data publikovaná úřady v New Yorku, podle kterých bylo v loňském roce jen 1,4 procenta zdejších pronajímaných bytů připravených k nastěhování. Podíl volných jednotek tak byl nejnižší od roku 1968, napsal deník The New York Times (NYT).

Reklama

Vývoj statistiky podle něj ilustruje, jak dramaticky výstavba obytných domů v New Yorku zaostává za poptávkou. Odborníci na bydlení odhadují, že město, v němž žije přes osm milionů lidí, aktuálně potřebuje statisíce nových bytových jednotek.

FOTOGALERIE: Umělecká čtvrť Chelsea v New Yorku

Za „zdravý“ trh s nemovitostmi považují experti situaci, kdy je míra volných bytů kolem pěti až osmi procent, píše NYT. Samotní newyorští činitelé pak méně než pět procent považují za naléhavý nedostatek. Pod touto hranicí byla statistika už při předchozím průzkumu v roce 2021.

Petr Michálek, šéf představenstva Skanska Residential

Chytří nakupují ve špatných časech. A horší časy pro bytový trh skončily, říká šéf Skansky Michálek

Ceny bytů půjdou nahoru, a to není jen domněnka developerů, říká Petr Michálek, šéf představenstva Skanska Residential. Nasvědčují tomu všechny parametry, ať už jde o malou nabídku nových bytů, ožívající se poptávka či stále vysoké ceny výstavby. Nejhorší je podle Michálka nelepšící se situace s povolovacím řízením staveb. To je nejen podle něj stále velmi zdlouhavé a komplikované, prodražuje výstavbu a způsobuje nedostatek nových bytů na trhu. „Nevidím světýlko na konci tunelu,“ říká Michálek.

Přečíst článek

Zpráva o novém poklesu přichází v době, kdy se město potýká s přílivem migrantů, který vyčerpává kapacity ubytoven pro lidi bez domova. Vysoké ceny bydlení mezitím nutí část lidí stěhovat se mimo město, což zase ohrožuje jeho ekonomiku. S růstem problému sílí také tlak na newyorské politiky, aby se situací něco dělali.

„Newyorčané potřebují naši pomoc a potřebují ji hned,“ komentoval nová čísla starosta Eric Adams. Guvernérka státu New York Kathy Hochulová zase nedávno slibovala kroky proti „nemravně vysokým nájmům“ a proti „nehoráznému nedostatku bydlení“.

„Jediné, co vyřeší krizi dostupnosti bydlení, je postavit statisíce domácností,“ uvedla Hochulová v lednovém výročním projevu.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Budova Wall Street 1 se mění v luxusní byty

Prestižní adresa Wall Street 1 se mění na byty. Stojí o fous víc než v Praze

Přečíst článek
Central Group vystaví na Žižkově 370 nových bytů

Nákladové nádraží na Žižkově se rychle mění. Central Group zde postaví stovky nových bytů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme