Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čínský gigant Evergrande dál prohlubuje ztrátu, za poslední dva roky jde o 1,7 bilionu

Evergrande
iStock
Jiří Frydlewicz
fry

Za dva roky ztráta 81 miliard dolarů, tedy zhruba 1,7 bilionu korun. Taková je bilance čínského realitního obra Evergrande, který ve své zprávě o hospodaření ukázal, jak se mu dařilo v letech 2021 a 2022. Dluhy Evergrande se odhadují na 300 miliard dolarů, zhruba 6,3 bilionu korun.

Reklama

Čisté ztráty Evergrande za roky 2021 a 2022 byly 66,36 miliardy dolarů (zhruba 1,4 bilionu korun) a 14,76 miliardy dolarů (zhruba 312 miliard korun), v důsledku odpisů nemovitostí, navrácení pozemků, či ztrát na finančních aktivech, uvedla podle CNBC zadlužená společnost. S akciemi firmy, která byla dříve největší developerskou společností v Číně, se od března loňského roku přestalo obchodovat.

Agentura Reuters doplnila, že ztráty byly v souladu s očekávaním analytiků. „Účetní výkazy poskytují jen málo důkazů o tom, že společnost může po restrukturalizaci dluhu normalizovat své operace," řekl Charles Macgregor, vedoucí Asie společnosti Lucror Analytics.

Developer YIT koupil Kuta Centrum

Bytový developer YIT koupil „béčkové“ Kuta Centrum. Tamní fitko využíval i někdejší primátor Bém

Novým majitelem kancelářského Kuta Centra na pomezí pražského Braníka a Krče je developerská společnost YIT. Převážně administrativní komplex, který prošel zásadní proměnou v 90. letech minulého století, YIT koupila od podnikatele Martina Kuty. Developer s finskými kořeny staví v Česku bytové projekty. Takové jsou i jeho záměry s Kuta Centrem na Zeleném pruhu, které už nově nese název YIT Office Centrum.

Přečíst článek

Krizí zasažená čínská realitní firma Evergrande v březnu letošního roku uvedla, že plánuje restrukturalizaci dluhu za 20 miliard dolarů (434 miliard korun), který má mimo pevninskou Čínu, a pokusit se tak o obnovení provozu. Server BBC tehdy uvedl, že by tento postup mohl posloužit jako vzor pro další developery, kteří se v Číně potýkají s problémy.

V roce 2020 Čína zavedla nová pravidla, na jejichž základě podléhá kontrole výše půjček velkých realitních firem. Tato změna odvětvím otřásla. V následujícím roce Evergrande nedodržela termín a nesplatila úroky z mezinárodních půjček, které úhrnem činily zhruba 1,2 miliardy dolarů. Evergrande se na konci roku 2021 se dostala do problémů při splácení dluhů. Krize kolem Evergrande citelně zasáhla finanční trhy, které se obávaly, aby se potíže nerozšířily na celý realitní sektor. 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Obchodování s akciemi zadluženého čínského developera Evergrande je zastaveno

Nekonečný příběh Evergrande. Obchodování s akciemi zadluženého developera je pozastaveno

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme