Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pád Evergrande pokračuje. Akcie čínského developera se propadly o 87 procent

Akcie čínského developera Evergrande se propadly až o 87 procent
ČTK
 ČTK

Akcie čínského developera China Evergrande Group, který se potýká s problémy, se na burze v Hongkongu propadly až o 87 procent.

Reklama

Hongkongská burza obchodování s akciemi silně zadlužené realitní společnosti pozastavila loni v březnu a nyní obnovila. Evergrande je nejzadluženější developer na světě a nachází se v centru krize čínského realitního sektoru. Společnost uvedla, že „adekvátně" splnila všechny pokyny hongkongské burzy.

Od konce roku 2021 firma nezaplatila řadu dluhů. Příští měsíc budou soudy rozhodovat o plánu společnosti na restrukturalizaci zahraničních dluhových závazků v hodnotě téměř 32 miliard dolarů (712,6 miliardy korun). Na konci minulého roku firma oznámila, že její dluh se zvýšil na 340 miliard dolarů.

Čínský jüan

Týden tradera: Čínská ekonomika začíná opět připomínat „nemocného“ muže

V minulém týdnu se do hledáčku investorů dostala se svým neblahým ekonomickým vývojem Čína. Tamní ekonomika začíná opět připomínat „nemocného“ muže. Realitní sektor v čele se společností Evergrande se opět otřásá pod tíhou nesplacených úvěrů a klesajících cen nemovitostí. Hodně mi to připomíná Japonsko 90. let. Hlavní americký index S&P 500 se tak podíval dále hlouběji pod 4400 bodů.

Přečíst článek

Kvůli tažení Pekingu proti realitním firmám ztratily akcie firmy za poslední tři roky více než 99 procent své hodnoty. V roce 2020 začala v zemi platit pravidla, na základě kterých se kontroluje objem peněz, které si mohou velké realitní podniky půjčovat.

Hodnota firmy se dnes snížila až na 2,9 miliardy hongkongských dolarů (8,2 miliardy korun). Během posledního obchodování s akciemi firmy, tedy před necelými 18 měsíci, měla hodnotu 21,8 miliardy hongkongských dolarů. Maximálního tržního ocenění společnost dosáhla v roce 2017, a to téměř 420 miliard hongkongských dolarů.

Obchodování s akciemi burza pozastavila 21. března 2022. Její hongkongské divize, China Evergrande New Energy Vehicle a Evergrande Property Services, obnovily obchodování v uplynulém měsíci po 16měsíční přestávce.

Obnovení obchodování s akciemi všech tří společností je pro skupinu Evergrande klíčové, protože její plán restrukturalizace zahraničního dluhu zahrnuje výměnu části dluhu za jimi kryté kapitálové nástroje. Pokud by pozastavení obchodování s akciemi dosáhlo 18 měsíců, hrozilo by Evergrande vyřazení z burzy.

Čínský realitní gigant Country Garden varuje před vysokou ztrátou

Obavy o čínský realitní sektor sílí. Holding Country Garden varuje před obří pololetní ztrátou

Čínský realitní gigant Country Garden Holdings varuje před pololetní ztrátou až 7,6 miliardy dolarů (zhruba 168 miliard korun). Akcie firmy se propadly na rekordní minimum po zprávách, že firma připravuje restrukturalizaci dluhu. V zemi přitom sílí obavy o výhled nemovitostního sektoru za situace, kdy čínská vláda nepřichází s dostatečně ráznými kroky na jeho podporu, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

„Je jen malá naděje, že Evergrande bude moci spoléhat při splácení dluhu na prodej domů, protože kupci nemovitostí budou dávat přednost státním developerům, a firma nebude moci využívat stimulační politiky,“ uvedl Steven Leung, který řídí ředitel hongkongskou banku UOB Kay Hian.

V neděli firma vykázala za prvních šest měsíců roku ztrátu 33 miliard jüanů (bezmála 101 miliardy korun). Ve stejném období loni měla ztrátu 66,4 miliardy jüanů.

Finanční problémy Evergrande se rozšířily po celém realitním odvětví v Číně. Řada dalších developerů nesplácí své dluhy a zanechává po sobě nedokončené stavební projekty po celé zemi.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Šéf zadlužené čínské realitní firmy China Evergrande Chuej Kcha Jen

„Na akcie zapomeň“. Šéf zadlužené Evergrande dostal doživotní zákaz a obří pokutu

Přečíst článek
Obchodování s akciemi zadluženého čínského developera Evergrande je zastaveno

Nekonečný příběh Evergrande. Obchodování s akciemi zadluženého developera je pozastaveno

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme