Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Podcast: Byli bychom naivní, kdybychom nečekali, že ceny bytů nepůjdou dolů, říká Pácal

Jiří Pácal,Ředitel společnosti Central Europe Holding a člen správní rady Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí
Poskytnuto Jiřím Pácalem
Petra Jansová

Aktuální dění na realitním trhu rozhodně není nijak revoluční a nepředvídatelné. „Covid, válku na Ukrajině a razantní proměnu podmínek na úvěrovém trhu bych spíš nazýval evolucí než revolucí,“ říká v dalším díle podcastu Realitní Club Ředitel společnosti Central Europe Holding a člen správní rady Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí Jiří Pácal.

Reklama

Od poloviny 90. let se v Česku rozjížděl a taky se naplno rozjel byznys s jednotlivými byty, říká Jiří Pácal. Trh se podle něj postupně vyčerpal a bude se vyvíjet jiným směrem. Tedy tím, že nastane odklon od vlastnického směrem k nájemnímu bydlení. K tomu by ale podle Pácala došlo, aniž by nastaly zmiňované okolnosti – covid, válka na Ukrajině nebo zdražení hypoték.

Dá se očekávat, že k jisté evoluci dojde i v případě cen tuzemských nemovitostí. „Stejně jako se v minulosti předpokládalo, že ceny bytů porostou, dá se nyní očekávat, že se budou měnit směrem dolů. Byli bychom hodně naivní, kdybychom věřili, že k tomu u nás nedojde,“ uzavírá.

Natáčení podcastu s šéfem komerčním výstavby Penta Real Estate Pavlem Streblovem.

Každý by měl investovat do nemovitostí, říká Streblov z Penty

Investice do nemovitostí vždy byly a budou těmi nejlepšími. A platí to i v současné době, říká šéf komerční výstavby skupiny Penta Pavel Streblov.

Přečíst článek

„Dnešní doba je už několik let specifická tím, že máme strašně špatnou nabídku. Počty prodaných bytů podle dat z katastru nemovitostí klesají každým rokem. Náš trh byl slabý a teď už není vůbec žádný,“ říká Pácal.

Je nájemní bydlení budoucnost? Dá se na něm vydělat? A jsou současná výše nájemného vysoká a poroste dál? Na to všechno odpovídal odborník na nájemné bydlení v dalším díle podcastu Realitní Club, který můžete slyšet již zítra.

Ondřej Boháč, šéf IPRu

Stát se chová jakoby nepotřeboval funkční města, říká šéf pražských plánovačů Boháč

Ondřej Boháč šéfuje Institutu a plánování rozvoje hlavního města Praha pět let. K hlavním úkolům jeho úřadu bezpochyby patří tvorba Metropolitního plánu. Ten ale ani po deseti letech stále není hotov a platit zřejmě nezačne ani za dva roky. Na vině je podle Boháče i zastaralý stavební zákon.

Přečíst článek

Central Group - Žižkov

Ceny starých bytů budou dále klesat. Až o deset procent

Poptávka po novém bydlení je. Vzhledem k razantnímu zdražení hypoték, které jsou třikrát dražší než loni, se ale zásadně zpomalil prodej bytů. V meziročním srovnání až o 60 procent, vyplývá z aktuální analýzy společnosti Central Group. Pád cen u nových bytů - na rozdíl od těch secondhandových - podle zástupců firmy očekávat nelze.

Přečíst článek

 

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Kristýna Faltýnková: Nejsem ajťák, ale myslím, že digitalizace stavebního řízení do poloviny roku nebude

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme