Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Penta si uvolňuje ruce na obří výstavbu. Prodala další kanceláře, tentokrát na Vinohradech

Marek Dospiva, spoluzakladatel a spolumajitel středoevropské investiční skupiny Penta Investments
ČTK
Petra Jansová

Ještě před koncem roku dokončila skupina Penta další z prodejů nemovitostí ze svého portfolia. Uvolnila si tak ruce pro svoje klíčové projekty: Masarykovo nádraží, Florenc 21 nebo Čtvrtý kvadrant na Vítězném náměstí.

Reklama

Společnost Penta Real Estate pokračuje v avizované optimalizaci projektového portfolia, a dokončila prodej nemovitostí v Dykově ulici na Vinohradech. Jedná se o původně kancelářskou budovu, která se však nachází v lukrativní rezidenční lokalitě, a proto se nabízí její transformace na bydlení.

„Vinohrady jsou excelentní lokalita. Dykova ulice a její nejbližší okolí je plné nádherných vil, jde o ideální místo pro komorní projekt, který jsme tímto prodejem přenechali společnosti Fidurock,“ komentuje transakci David Musil, obchodní ředitel pro rezidenční výstavbu Penta Real Estate.

Hodnota tohoto konkrétního prodeje se pohybuje v řádu stovek milionů korun.

Penta prodala také rezidenční projekt v Praze 4

Už před několika týdny společnost Penta Real Estate prodala projekt Rezidence Dvorce v Praze 4, který zahrnuje 60 bytů nebo coworkingové centrum BASE v Praze 2.

Developer se chce v budoucnu soustředit na rozvoj svých vlajkových projektů, například na výstavbu nové čtvrti v Masaryčky, známou jako projekt Florenc 21.

„Náš závazek postavit na brownfieldech v okolí Florence novou moderní čtvrť už není jen vzdálenou vizí, ale reálným plánem. Debaty o rozvoji tohoto území trvaly dlouho, ve spolupráci s městem a IPR Praha ale vznikl jasný rámec, jak se toto území promění,“ uvedl Petr Palička, šéf Penta Real Estate pro Českou republiku.

Akvizici, největší v historii firmy, související s těmito plány dokončila na podzim, kdy koupila společnost ČSAD Praha, a kromě autobusového nádraží Praha-Florenc a související pozemky na pomezí Prahy 1 a Prahy 8, získala i další developerské pozemky v Karlíně, na Smíchově a také několik historických budov v centru Prahy, jako například objekt na nároží Opletalovy a Washingtonovy ulice, nebo budovu známého hotelu Perla.

Obrovský brownfield na Florenci se začne brzy měnit

Výsledky soutěže na novou podobu jednoho z největších brownfieldů v Praze byly vyhlášeny před dvěma roky. Novou podobu tohoto území navrhnou architekti ze studií UNIT architekti, A69 – architekti a Marko&Placemakers.

Tak bude možná vypadat okolí Florence v budoucnu.

Největší brownfield v centru Prahy se změní

Nová náměstí, parky i budovy. Tak by se měl v budoucnu přeměnit brownfield na Florenci podle zadání urbanistické soutěže Florenc 21. Do jejího finále se probojovaly návrhy tří mezinárodních týmů. 

Přečíst článek

„Věřím, že k odsouhlasení změny územního plánu na základě vítězného plánu by mohlo dojít do čtyř měsíců,“ uzavřel Palička.

Penta Real Estate má v současnosti přibližně 40 projektů v České republice a na Slovensku. A kromě Florence se podílí i na dostavbě Vítězného náměstí v Praze 6.

Po 100 letech bude dostavěno Vítězné náměstí. Vítězem se stal holandsko-český tým Benthem Crouwel Architects a Opočenský Valouch Architekti a jejich návrh

Na Kulaťáku vyroste největší „kulturák“ v Praze. Budou v něm byty, pivovar i vysoká škola

Vítězné náměstí se dočká po sto letech dostavby. Vítězem mezinárodní architektonické soutěže na jeho dostavbu se stal holandsko-český tým Benthem Crouwel Architects a Opočenský Valouch Architekti. Architektonické soutěže se celkově zúčastnilo 44 týmů. Na druhém místě se umístil návrh studií Cityförster (NL) a Perspektiv (ČR). Bronzovou příčku obsadilo tuzemské studio A69 - architekti.

Přečíst článek

Maison Ořechovka (ilustrační foto)

Kaprain a Penta společně vybudují nové centrum Vysočan a Libně

Společnosti Kaprain a Penta Real Estate uzavřely dohodu o spolupráci při výstavbě na pozemcích bývalé továrny Howden ČKD v těsném sousedství O2 areny. V projektu, díky kterému na území o rozloze přes 50 tisíc metrů čtverečních vznikne nové centrum pražských Vysočan a Libně, Penta odkoupila 40tiprocentní podíl.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Maison Ořechovka

Proč se v Praze pomalu staví? Každý smí výstavbu blokovat a nenese za to zodpovědnost, říká developer

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme