Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Do nájemního bydlení šlape další velký investor, fond Mint. Hledá velké bytové projekty

Do nájemního bydlení šlape další velký investor, fond Mint. Hledá velké bytové projekty
Mint, užito se svolením
Dalibor Martínek

Nájemní bydlení se stává magnetem pro velké investory, kteří do něj vkládají miliardy korun. Svůj příspěvek do tohoto typu bydlení chce zvýšit i investiční fond Mint, za kterým stojí Radim Bajgar a několik dalších společníků.

Reklama

Bajgar se v oblasti realit pohybuje dvacet let. V Brně například pořídil se svou investiční skupinou před deseti lety sto dvacet bytů a tři a půl tisíce metrů čtverečních kanceláří. Nyní se na nájemní bydlení budou víc soustředit. Před třemi lety založili fond pro širokou veřejnost, sbírali peníze, a během příštího roku a půl je chtějí utratit za projekty nájemního bydlení. Dva projekty již pořídili. Ale chtějí další.

Na projekty z nájemního portfolia se podívejtedo galerie:

Prvním zářezem do nového portfolia byl projekt Skvrňany v Plzni, kde pořídili od developera Trigema sto sedm bytů. Což jsou čtyři bytové domy na okraji Plzně. Letos se projekt dokončuje a Mint se od jara snaží byty obsadit nájemníky.

Skanska Residential dává do prodeje více než stovku nových bytů.

Bod zlomu je na obzoru, věří developeři. Dávají na trh nové byty a začínají stavět

Tuzemští developeři nabírají dech. Navzdory tomu, že trh s novými nemovitostmi se rozjíždí jen pozvolna, plánují zahájení výstavby a startují prodeje.

Přečíst článek

1,5 miliardy na akvizice

Další akvizicí je první etapa bytového projektu Vysočanský mlýn v Praze, který staví Metrostav a fond ho chce přebrat na přelomu srpna a září. V první etapě jde o čtyři objekty s více než dvěma sty nájemními byty a podzemními garážemi. Podle informací newstream.cz by se příští týden měla konat kolaudace. Celkem na místě postaví Metrostav bytovou zástavbu ve třech etapách.

Křest magazínu Realitní Club

Nájemní bydlení je z nouze ctnost, shodují se odborníci z realitního trhu

V době vysokých úrokových sazeb a drahých hypoték je velké téma pro developery a investory nájemní bydlení. Protože se trh s prodeji bytů téměř zastavil, do centra zájmu se dostalo podnikání v nájmu. Jenže při současné situaci ani to pro investory dobře nevychází, shodli se hosté setkání Realitního Clubu, které pořádal Newstream. 

Přečíst článek

To však není všechno. Bajgar v současnosti disponuje financemi na úrovni jedné a půl miliardy korun, a chce pořídit v příštích měsících další minimálně dva velké projekty. „Chceme v Praze v dalších 18 měsících koupit 500 až 600 bytů. Chceme nyní nabrat co nejvíce projektů. Letos snad koupíme jeden projekt, v příštím roce by to měli být dva projekty,“ říká Bajgar.

Full service

Standard bydlení, které chce Mint nabízet, je plně vybavený nájemní byt. Byty budou mít kuchyni či nábytek. Nájemci mohou využívat denní recepci, noční či víkendovou servisní službu. Všechny byty budou vybaveny vzduchovou rekuperací. Nájemní smlouvy budou většinou na jeden rok, maximálně na 24 měsíců. Samozřejmě s inflační doložkou.

 „V Praze u Vysočanského mlýna předpokládám mezi nájemci rozložení zhruba padesát na padesát mezi drobnými nájemci a firmami, které byty potřebují pro své zaměstnance či expaty,“ uvádí Bajgar.

Strategií Mintu je v rámci fondu nabídnout „investiční produkt široké veřejnosti“. „Investujeme v ekonomických centrech, kde roste průměrná mzda a počet obyvatel. Kupujeme nové, velké, moderní bytové domy,“ tvrdí Bajgar.

Jiří Vajner, generální ředitel Creditas Real Estate.

Roste zájem o vybavené byty, ve kterých je vše až po příbory, říká ředitel Creditas Real Estate

Nejen vysoké hypoteční sazby a růst cen nemovitostí míchají kartami na domácím realitním trhu. Mladší generace už tolik netouží po vlastním bydlení a raději dává přednost finanční nezávislosti a větší flexibilitě. Po letech tak roste zájem o nájemní bydlení, na což reagují i developeři. „Trend týkající se přesunu části klientů směrem k nájemnímu bydlení předpovídáme už delší dobu, část kapacit v našich projektech proto věnujeme právě tomuto typu bydlení,“ říká Jiří Vajner, generální ředitel Creditas Real Estate. 

Přečíst článek

Nájemní bydlení bude lepší a bude ho víc, říká spoluzakladatel Asociace nájemního bydlení

Nájemní bydlení je od doby, kdy před rokem zavedla Česká národní banka přísné regulace v poskytování hypoték, klíčové téma českého rezidenčního trhu. Jiným slovy, většina Čechů musela zapomenout na sen o vlastním bydlení a nájem se pro ně stal jedinou variantou. Do nájemního bydlení se proto pouští čím dál víc skupin či investorů. Například Česká spořitelna začala budovat své portfolio nájemních bytů. Taktéž pojišťovna Kooperativa, stejně jako spořitelna vlastněná rakouským kapitálem, začala nakupovat nájemní byty.

Přečíst článek

Zajímají vás realitní zprávy? Pak sledujte Newstream Realitní Club

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Dušan Kunovský, Central Group

Modleme se, aby nedošlo ke kolapsu schvalování nových bytů, říká Dušan Kunovský

Přečíst článek
Jedna z prvních bytových dřevostaveb v Praze čeká na nájemníky. Developer UBM ji prodal fondu

Jedna z prvních bytových dřevostaveb v Praze čeká na nájemníky. Developer UBM ji prodal fondu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme