Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bod zlomu je na obzoru, věří developeři. Dávají na trh nové byty a začínají stavět

Skanska Residential dává do prodeje více než stovku nových bytů.
Se svolením Skanska Residential
Petra Jansová

Tuzemští developeři nabírají dech. Navzdory tomu, že trh s novými nemovitostmi se rozjíždí jen pozvolna, plánují zahájení výstavby a startují prodeje.

Reklama

Alfou a omegou zahájení masovější výstavby je pokles ceny stavebních nákladů. „Vzhledem k tomu, že postupně opadávají inflační tlaky u stavebních materiálů, se mohou být náklady na novou výstavbu nižší než třeba v loňském roce. Vedle toho je možné předpokládat, že s poklesem úrokových sazeb se opět rozpohybuje hypoteční trh, kde jsou určité drobné známky oživení už dokonce i vidět. Zrušení DSTI ale především pak výhledové zlevnění hypoték by mohlo na přelomu roku zájem o nové byty opět rozpohybovat,“ predikuje hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Dopravní zácpy v Praze jsou dílem příčinou nedostupného bydlení v metropoli

Jiří Vančura: Zmírnění jednoho ukazatele rezidenčnímu trhu nepomůže

Česká národní banka (ČNB) od července 2023 zmírní jedno z pravidel pro poskytování hypoték. Jmenovitě jde o limit výše splátek k čistému měsíčnímu příjmu, tzv. ukazatel DSTI. Samotné „změkčení“ jednoho z parametrů pro žadatele o hypotéky trhu však nejspíše výrazněji nepomůže, přestože jde o zásadní parametr, který mnohým blokoval šanci na získání hypotéky, míní šéf nemovitostního financování Trinity Bank Jiří Vančura.

Přečíst článek

Loňský rok se podle analytiků i developerů nesl ve znamení výrazného propadu trhu s novostavbami. Ve srovnání s rokem 2021 se jich prodalo o 60 procent méně. A zatímco se výrazně zmenšil objem prodaných bytů, v souvislosti s válkou na Ukrajině razantně rostly stavební náklady. Tuzemští developeři na situaci reagovali tím, že se rozhodli některé ze svých projektů pozastavit, a to i ti největší. Central Group Dušana Kunovského odložil kvůli zmiňovaným důvodům výstavbu a prodeje více než 700 nových bytů ve svých projektech. A přestože aktuálně pražský rezidenční trh ožívá spíš jen pozvolna, developeři opět zahajují výstavbu i prodeje.

Dušan Kunovský, Central Group

Dušan Kunovský: Konec krize s bydlením se blíží. Připravujeme se na další boom

Největší developer v Česku Dušan Kunovský, jeden z nejbohatších Čechů, má jasno. Loňský propad podeje bytů, šlo o pád o šedesát procent, končí. Už se to podle něj nebude opakovat.

Přečíst článek

Skanska sází na udržitelnost

Skupina Skanska zahájila prodej 126 bytů druhé etapy projektu Modřanského pivovaru. „Přestože trh s novými nemovitostmi v Praze nabírá na tempu zatím pozvolna, svému produktu udržitelného a energeticky úsporného bydlení věříme. Také proto jsme aktuálně spustili prodej,“ dodává Renata Vilidomcová za Skanska Residential. 

Průměrná nabídková cena se při tom v tomto projektu drží na úrovni 150 tisíc korun za metr čtvereční.

Natáčení podcastu s Jiřím Vančurou.

Bankéř Jiří Vančura: Financování výstavby bytů v eurech už není pro developery tak atraktivní

Zpoždění. To je hlavní slovo, které vystihuje dění na trhu výstavby bydlení. Klienti jsou „zpoždění“ ve svém rozhodování, přístup k financování nákupu nemovitostí je značně ztížen. Přesněji řečeno, získat hypotéku je nyní téměř nemožné. A dokonce i lidé, kteří mají hotovost, nyní přemýšlejí, jakým směrem se trh vydá.

Přečíst článek

Další více než sto bytových jednotek plánuje Skanska do nabídky uvést ještě do konce roku. Zda se byty dostanou na trh se ukáže až podle aktuálního vývoje na trhu. „Zvažujeme několik variant prodeje, kde možností je přímý prodej koncovému zákazníkovi nebo spolupráce s institucionálním investorem,“ přibližuje plány Vildomcová.

Dalšímu oživení trhu věří i Dušan Kunovský. „V současnosti vyjednáváme se stavebními firmami a věříme, že se dohodneme na snížení cen stavebních materiálů,“ říká Kunovský.

V prvním čtvrtletí se podle něj prodeje nových bytů v Praze zvedly o pětinu a Kunovský očekává letos až o polovinu vyšší prodeje než v loňském roce. Proto se rozhodl začít stavět zhruba 1600 nových bytů v šesti různých pražských lokalitách. „Poptávka po nových bytech se letos výrazně oživila. A během příštích dvou let se dá očekávat postupné snižování úroků hypoték až k psychologické hranici tří procent,“ dodává zakladatel a šéf Central Group Dušan Kunovský. Stejně jako Skanska nicméně vyhlíží i Central Group další dění na realitním trhu.

Natáčení podcastu s generálním ředitelem Panattoni Pavlem Sovičkou

Česko ztrácí dech. Poláci industrializují ve velkém, říká šéf Panattoni

I kvůli neřešenému územnímu plánováni se development průmyslových nemovitostí potýká s obtížemi. Česko tak pomalu ztrácí konkurenceschopnost, pomalu ho válcují Polsko i Slovensko. Co by potřebovalo změnit tuzemsko, aby dokázalo přitáhnout miliardové investice? A proč jsou potřeba další průmyslové areály? Poslechněte si další díl podcastu Realitní Club s generálním ředitelem společnosti Panattoni Pavlem Sovičkou.

Přečíst článek

Nájem, nebo hypotéka? Co bude letos výhodnější? Na obzoru je bod zlomu

Analýza: Vyplatí se bydlet v nájmu, nebo splácet hypotéku? Na obzoru je bod zlomu

Jak se budou letos vyvíjet nájmy v Praze? A jak ceny bydlení? Co bude v letošním či příštím roce finančně výhodnější, platit nájem, nebo splácet hypotéku? Za prvé, hypotéky jsou nyní téměř nedostupné. S úrokovými sazbami kolem šesti procent a cenou metru čtverečního nového bytu přes 150 tisíc korun přesahuje splátka hypotéky na nový byt o velikosti 35 metrů dvacet šest tisíc korun.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Byty a domy v Česku zlevňují už víc než rok. Ale pozor, velcí developeři se dosud tvářili, že se jich tento vývoj netýká.

Dalibor Martínek: Bod zlomu. Velcí developeři udělali, co nikdo nečekal. Začali zlevňovat, ale snaží se to maskovat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme