Reklama

Nejlepší je stavět nové domy, ne rekonstruovat. Ale Češi si rádi drží staré věci, říká architekt Holna

Jan Holna, spolumajitel architektonického studia DAM
EP Media
Dalibor Martínek

Třeba v Holandsku, ale i jinde, je obrovské chtění postavit něco nového, říká Jan Holna, spolumajitel architektonického studia DAM. Jeho studio, které na českém trhu působí už třicet let, se podílelo na desítkách významných stavebních projektů. Mimo jiné vymysleli výškovou budovu ve spodní části Václavského náměstí zvanou Palác Euro. Se zlatým čtyřstranným vrcholem, naproti paláci Koruna. V DAM vytvořili i návrh výrazné, zvlněné budovy v pražském Karlíně, kde sídlí centrála pojišťovny Kooperativa.

Reklama

Holnovi se líbí přístup, že co je staré a už se nepoužívá, se nahradí novým, lepším, modernějším. „To v Čechách moc nejde, máme jinou mentalitu. Rádi si držíme staré věci,“ říká Holna. To je podle něj překážka v rozvoji Prahy, kde z velké míry jeho studio působí. Na druhé straně v hlavním městě je podle něj velká spousta kvalitních starých domů, které se spíš vyplatí rekonstruovat. Mají genia loci.

Z hlediska povolování staveb je podle něj stejné, jestli se staví nová budova, nebo opravuje stará. „Je řada proluk, které jsou úplnými dírami. Ale stejně musíte ctít místo, doplnit stávající zástavbu. Musíte stavět v kontextu prostředí, ve kterém se nacházíte.“

Praha se bojí rozvoje

Z Holnova pohledu je dobře, že se chrání architektonicky unikátní centrum města. Ale potom jsou části, které jsou z jeho pohledu „přechráněny.“ „Bojíme se rozvoje,“ říká. To podle něj vadí městu z různých úhlů pohledu, ať už z toho architektonického, ale i z pohledu rozvoje města obecně.

„Máme tady spoustu brownfieldů, které není možné využívat, takzvaně se do nich urbanisticky opřít. Tím je Praha relativně dost rozmělněná. Nemáme ji v těchto místech jak využívat, kde bydlet, kde pracovat, mít služby. Praha nevyužívá svůj potenciál,“ říká architekt Holna.

Architekt Jan Holna byl hostem podcastu Realitní Club. Poslechnout si ho budete moci již zítra na Newstreamu nebo na vaší oblíbené podcastové platformě. Realitní Club je na Apple Podcasts, Google Podcasts i Spotify.

Natáčení podcastu s Evou Le Peutrec

Eva Le Peutrec: V Číně panuje kapitalismus, který jsem nezažila ani ve Spojených státech

Pochází z Česka, nejvíc a největší projekty ale podle návrhů architekty Evy Le Peutrec realizovali v Číně. Tam žila šest let a jak říká v dalším díle podcastu Realitní Club málokdo z jejích evropských kolegů tam, tak dlouho vydržel.

Přečíst článek

Natáčení podcastu s generálním ředitelem Panattoni Pavlem Sovičkou

Sovička z Panattoni: Investice Česko čím dál častěji míjí, i kvůli zdlouhavému povolování

Development průmyslových hal je specifickým segmentem realitního trhu, který ani v době, kdy spotřeba Čechů klesá, rozhodně nezamrzl. Poptávku po výstavbě táhne nyní především průmysl a výroba, nikoliv e-commerce. Jak se v Česku staví průmyslové areály a zda jsou vůbec potřeba jsme si povídali s generálním ředitelem společnosti Panattoni Pavlem Sovičkou.

Přečíst článek

QARTA Architektura

Architekti: Lidé nemají respekt k hodnotám, i to prodlužuje výstavbu

Praha by se měla rozvíjet koncepčně, ideálně u klíčových dopravních uzlů nebo na brownfieldech. Není nutné „najíždět” jen do centra. Nejenom o tom, co Praze chybí a kde by se měla inspirovat jsme si povídali v rozhovoru s architekty Jiřím Řezákem (na fotce vlevo) a Davidem Wittasskem z ateliéru Qarta.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Natáčení podcastu s architektem Ondřejem Synkem (re:architekti)

Architekt Synek: Tuzemské architektonické soutěže jsou kvalitní, mají o ně zájem i ateliéry ze zahraničí

Přečíst článek

New York je stokrát větší nemovitostní trh než celé Česko, říká Martin Mucha. Přesto tu tvoří unikátní systém

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme