Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Architekt Synek: Tuzemské architektonické soutěže jsou kvalitní, mají o ně zájem i ateliéry ze zahraničí

Petra Jansová

Zahraniční ateliéry mají o projekty v Česku velký zájem. I z důvodu velkého množství soutěží. Ty jsou navíc relativně otevřené a za posledních 10 let se vylepšila i jejich kvalita. „Zároveň se v tuzemsku se zatím nikdo nesetkal, že by soutěž byla zmanipulovaná,“ přibližuje spolumajitel architektonického studia re:architekti Ondřej Synek v dalším díle podcastu Realitní Club.

Reklama

V Česku se hodně staví a architektonické soutěže se staly jedním ze skvělých nástrojů, jak docílit kvalitní realizace. Jejich počet se v posledních 10 letech zvýšil a staly se běžně využívaným nástrojem. I když se samozřejmě kvalita soutěžení odvíjí od kvality poroty. Tuzemské tendry jsou navíc mnohem víc otevřené, soutěžící na rozdíl od zahraničí nejsou konfrontováni přísnými kritérii.

„Zahraniční ateliéry mají zájem. Hodně se tu staví a českému prostředí už důvěřují,“ říká Ondřej Synek.

Rozhlednu ve Velké Deštné navrhli architekti.in.

Česko je rozhlednová velmoc. Tohle jsou ty nejkrásnější, z jedné vidět je i Malá Fatra

Kam vyrazit o víkendu, když léto odeznělo? No přeci na rozhlednu. V Česku je jich pět set a my jsme pro vás vybrali ty nejhezčí. Některé z nich se dostaly i do hledáčku odborných architektonických porot.

Přečíst článek

Ateliér re:architekti a jeho projekt na rekonstrukci panelového domu na pražském sídlišti letos ocenila mezinárodní porota prestižního ocenění Česká cena za architekturu. Tým, který má za sebou celou řadu realizací po celém Česku, se tak už poohlíží i po projektech v zahraničí.

Takto by mohlo vypadat nové nádraží v Bubnech-Zátorech.

FOTOGALERIE: Vlakem z Úval do Černošic přes Karlovo náměstí. Na „hlavák“ se bude jezdit pod zemí

Desítky nových příměstských i dálkových linek železničních linek má v budoucnu pojmout pražské Hlavní nádraží. Vzniká studie, která vlaky „pošle" pod nynější úroveň a podle níž vzniknou v centru i nové zastávky - třeba na Karlově náměstí.

Přečíst článek

„Zajímavé nám přijde například Polsko díky tomu, co se tam staví, jaká část infrastruktury tam chybí, jako i mohutný development bytových domů,“ přibližuje plány studia Synek. Stejně tak se pražští architekti poohlíží po Rakousku, Německu nebo Belgii.

Prestižní evropské ocenění

Projektem radnice v Lázních Bělohrad se studio nominovalo do prestižního výběru evropského architektonického klání Mies van der Rohe Award 2024, dále se podílí na revitalizaci kina ve Zlíně nebo na nové podobě dopravního terminálu na Černém mostě v Praze.

Jejich studie na podobu Nového Hlaváku, na níž spolupracovali s italským studiem baukuh, ocenila odborná porota soutěžního dialogu třetím místem.

Nejenom o tom, jak by proměnili Hlavní nádraží v Praze a jeho bezprostřední okolí, jsme si povídali s jedním se zakladatelů studia re:architekti v dalším díle podcastu Realitní Club.

Ten si si poslechněte v úvodu tohoto článku nebo na vaší oblíbené podcastové platformě. Jsme na Spotify, Google Podcasts i Apple Podcasts.

Jan Holna, spolumajitel architektonického studia DAM

Architekt Jan Holna: Praha trpí tím, že není zdravě zahuštěná

Praha není zdravým způsobem zahuštěná. A trpí kvůli tomu, říká architekt Jan Holna, spolumajitel architektonického studia DAM. Hlavní město má spoustu satelitů, ze kterých jezdí každé ráno a večer spousta lidí do města za prací. Tvoří dopravní zácpy, zahušťují dopravu a otravují vzduch zplodinami ze svých aut.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Natáčení podcastu s Radkem Váňou. Bavili jsme se o Tiny Houses.

Tiny House přináší jiný rozměr bydlení. Levné to ale není, říká jejich propagátor

Přečíst článek

PODCAST Realitní Club: Investoři překvapivě bývají ti nejflexibilnější, říkají architekti

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme