Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

FOTOGALERIE: Katedrála Notre-Dame dostala nový, sedmitunový krov. Připomeňte si požár, který jej zničil

První 15 metrů dlouhý a 10 metrů vysoký dřevěný příhradový nosník je 11. července 2023 nasazován na své místo v katedrále Notre Dame během její obnovy po masivním požáru před čtyřmi lety.
profimedia.cz

Pařížská katedrála Notre-Dame, kterou před čtyřmi lety výrazně poničil požár, má nový dubový krov. Několikatunovou konstrukci do centra francouzské metropole dopravili po řece Seině na lodi tak velké, že kvůli tomu na několik hodin museli přerušit ostatní lodní dopravu. Podívejte se ve fotogalerii, jak celá akce probíhala, i na požár před čtyřmi lety.

Reklama

Osazení krovu je významnou etapou v opravách svatostánku. Rekonstrukce původními středověkými metodami by měla skončit příští rok slavnostním otevřením v prosinci, uvedla stanice BFM TV.

Podívejte se ve fotogalerii, jak celá akce probíhala, i na požár před čtyřmi lety:

Na obnovu dřevěné konstrukce střechy katedrály bylo pečlivě vybráno 1200 dubů, které tesaři ručně kácí. Z dubových trámů je i dnes instalovaný krov, který je složený ze tří trojúhelníkových částí o rozměrech 15 krát 12 metrů a hmotnosti sedmi tun. Loď, která dopravila i další stavební materiál a trámy, měří 80 metrů. Z lodě na chrám krov vyzdvihl jeřáb.

Atrakce pro turisty i politiky

„Používáme přepravní prostředky, které máme k dispozici. Tento způsob je perfektní, je ekologický, ale je to zároveň nejsnazší způsob, jak tři části krovu přivézt na ostrov Cité," uvedl generál Jean-Louis Georgelin, který na rekonstrukci dohlíží. „Krok za krokem postupujeme ke znovuotevření, klidnému a pokojnému," dodal.

Architekt Josef Pleskot

Josef Pleskot: Pražský hrad je prázdnou nádobou, měl by se do ní konečné vlít ambiciózní obsah

Jméno architekta Josefa Pleskota přitahuje zájem odborníků i široké veřejnosti. Na jeho výstavu Města v Muzeu Kampa přišlo nebývalé množství lidí. Ještě výrazněji se do povědomí české veřejnosti vepsal, když ho nově zvolený prezident Petr Pavel označil jako možného budoucího architekta areálu Pražského hradu.

Přečíst článek

Na převoz krovů se do centra Paříže přišli podívat turisté i místní. Byl tam i ministr dopravy Clément Beaune, uvedla agentura AFP.

Světoznámou architektonickou a církevní památku v srdci Paříže zachvátily plameny 15. dubna 2019. Oheň se rozšířil v krovu a pohltil rozsáhlé části středověké budovy. Příčina požáru ještě nebyla zcela objasněna. Katastrofu mohla způsobit závada v elektroinstalaci či nedopalek cigarety. Památku, chráněnou organizací UNESCO a proslavenou románem Victora Huga Zvoník u Matky Boží, před požárem navštěvovalo na 13 milionů lidí ročně.

Osud Železničního mostu pod Vyšehradem, ač bylo navrženo jeho zbourání, není ještě zpečetěn.

Jako by šla k zemi Eiffelovka nebo Tower Bridge. Píše o mostu na Výtoni britský tisk

Osud Železničního mostu pod Vyšehradem, ač bylo navrženo jeho zbourání, není ještě zpečetěn. Živá diskuse mezi zastánci jeho zachování a těmi, kteří tvrdí, že se nedá kvůli špatnému technickému stavu zachránit, se dostala až do britského tisku.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Byt v domě Neugraf na Smíchově.

Byt kousek od rušného Anděla vypadá uvnitř spíš jako chata. Má dřevěné podlahy a hliněné zdi

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme