Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hlavně nebourat. Architekti přišli na to, jak využít budovu spalovny v Českých Budějovicích

Takto se promění industriální areál českobudějovické spalovny.
Se svolením A8000
Petra Jansová

Další brownfield v Českých Budějovicích se promění. Budovu spalovny chtějí architekti zachovat a proměnit ji na moderní vědecké centrum. V areálu plánují postavit i nové vysokoškolské koleje.

Reklama

Nebourat, ale transformovat, vyzývají architekti ze studia A8000, kteří mají za sebou desítky povedených revitalizací tuzemských brownfieldů. A zachovat a zároveň přeměnit se rozhodli i industriální areál teplárny v Českých Budějovicích.

Ateliér zvítězil v jedné ze tří částí soutěžního workshopu na podobu Energetického parku České Budějovice. Odbornou porotu nejvíce zaujala jeho vize dalšího využití teplárenského areálu.

Brownfieldy mají velký rozvojový potenciál

Existující budovy, konstrukce a zařízení navrhuje z velké části zachovat, část se starou výtopnou pak vyčlenit majetkově i provozně a objekt transformovat jako FabLab – multifunkční centrum pro setkávání, vzdělávání, technologie, výzkum, práci i zábavu.

„Nechceme destrukci, ale evoluci,“ přibližuje architekt Martin Krupauer. Industriální a dnes těžko dostupné území má podle něj díky své poloze mezi dálnicí a hlavní železniční tratí potenciál stát se součástí města.

Současně se stavbou Vltavské filharmonie dojde i na revitalizace veřejného prostranství.

Nejenom nová budova filharmonie. Na Vltavské do dvou let započne stavební revoluce

Čtyři sály, knihovna, kavárny i restaurace. Praha už má jasno, jak bude vypadat Vltavská filharmonie. Dánské studio Bjarke Ingels Group (BIG) představilo architektonickou studii. I ta už si našla svoje kritiky.

Přečíst článek

Provoz teplárny plánuje město ukončit do roku 2028, už za dva roky by také měla skončit její revitalizace.

Plochy areálu zároveň umožňují výstavbu vysokoškolských kolejí pro 250 studentů nedaleké Vysoké školy technické a ekonomické.

Vítězem první a třetí části soutěže, architektonického návrhu pláště ZEVO a pojetí okolní krajiny, se stal česko-švédský ateliér Lasovsky Johansson Architects ApS.

Martin Krupauer

Celé pohraničí je vlastně takový brownfield, říká architekt Krupauer

Brownfield? To přeci není jen Smíchov. Zanedbané plochy bez využití existují i v mnohem méně atraktivních lokalitách. „Pohraničí je v podstatě jeden velký brownfield. Vtisknout nebo vrátit takovým místům život, to je jiná architektonická disciplína,“ říká Martin Krupauer, majitel a zakladatel architektonického ateliéru A8000, v dalším díle podcastu Realitní Club.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Už v létě se tak promění jedno území českobudějovické náplavky.

Ceněné studio promění náplavku v Českých Budějovicích. Zapojí ji do městského života

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme