Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ceny bytů a domů na Slovensku padají druhý kvartál za sebou

Nabídkové ceny bydlení na Slovensku klesly druhý kvartál za sebou
profimedia
 ČTK

Nabídkové ceny bytů a domů na Slovensku se v prvním letošním čtvrtletí snížily mezikvartálně o 3,9 procenta. Klesly tak druhý kvartál v řadě a v průměru byly nejnižší za poslední zhruba rok. Vyplývá to z údajů slovenské centrální banky (NBS).

Reklama

Rezidenční nemovitosti na Slovensku v březnu zlevnily ve srovnání s cenovým vrcholem z loňského července o sedm procent. V meziročním srovnání pak tempo meziročního růstu nabídkových cen v prvním čtvrtletí zpomalilo na 1,8 procenta z 15 procent v loňském posledním čtvrtletí. Šlo o nejpomalejší růst cen od roku 2015. V průměru vyšel metr čtvereční v rezidenční nemovitosti na 2556 eur, v přepočtu zhruba 60 tisíc korun.

Natáčení podcastu s Tomášem Jelínkem (Centrury 21)

Nejlevněji koupíte rodinný dům u slovenských hranic, říká šéf realitky Century 21

O jaké bydlení mají Češi největší zájem? Jak se budou vyvíjet ceny nájmů a starších bytů? A kde koupit nejvýhodnější rodinný dům? Poslechněte si další díl podcastu Realitní Club, tentokrát s ředitel sítě realitních kanceláří Century 21 Tomášem Jelínkem.

Přečíst článek

Sešup zažívají hlavně velká města

Při mezikvartálním srovnání klesly ceny ve všech regionech Slovenska, nejvíce pak v Košickém, Prešovském a Bratislavském kraji. Důvodem byl propad v okresech, kde je bydlení nejdražší.

Ochlazení realitního trhu hlásili realitní makléři na Slovensku už dříve, a sice když ceny bytů a domů loni vystoupaly na nová maxima a když peněžní ústavy začaly zvyšovat úrokové sazby v reakci na zpřísňování měnové politiky za strany Evropské centrální banky (ECB).

Vše o nemovitostech čtěte v Realitním Clubu zde

Southbank - návrh pro novou výstavbu v Bratislavě. Developer Penta Real Estate.

Penta odtajnila návrhy pro novou čtvrť Southbank v Bratislavě. Do 10 let tu chce tisíc bytů

Do deseti let by v Bratislavě mohla vyrůst zbrusu nová čtvrť Southbank, která leží v blízkosti samého historického centra hlavního města Slovenska a řeky Dunaje. Rozsáhlý rezidenční projekt s tisícovkou bytů a 85 tisíci metry čtverečními retailových a kancelářských ploch zde nyní chystá developer Penta Real Estate Slovakia. Ten poté, co pozemek vloni koupil od společnosti HB Reavis, na realizaci projektu vyhlásil mezinárodní architektonicko-urbanistickou soutěž. Jejího vítěze oznámil letos už začátkem března a teprve o měsíc později zveřejnil také vítězný soutěžní návrh. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Manhattan jen pro vyvolené. Ceny nájmů jsou na rekordu, byty vyjdou měsíčně na sto tisíc korun a více.

Manhattan jen pro vyvolené. Ceny nájmů překonaly další rekord, počtvrté za půl roku

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Bez velké krize byty moc nezlevní. Dostupnější bydlení by umožnila stavba „mrakodrapů“, které však brání památkáři (na snímku brněnský N Tower)

Lukáš Kovanda: Bez velké krize byty nezlevní. Dostupné byty by umožnila výstavba mrakodrapů, které brání památkáři

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme