Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ceny nemovitostí na Slovensku trhly rekord, meziročně byly dražší o šestinu

Ilustrační foto
ČTK
Věra Tůmová
tmv

Meziroční 16,6procentní růst cen nemovitostí na Slovensku ve druhém čtvrtletí 2022 byl nejvyšší od roku 2010, od kdy se tato čísla zjišťují. Jedná se přitom o realizační ceny, za které se skutečně prodává. Statistiku táhne nahoru hlavně rekordní růst realizačních cen nových domů a bytů. Ceny stávajících nemovitostí rostou pomaleji, a to v průměru o 13 procent, uvedl slovenský Štatistický úrad (ŠÚ SR).

Reklama

Ceny rezidenčních nemovitostí na Slovensku letos před začátkem prázdnin vykazovaly rekordní růsty. Realizační ceny, za které se nemovitosti skutečně prodají, nikoli ty, které se inzerují, poskočily o šestinu ve srovnání s předchozím rokem a jen od ledna nabraly pět procent, jak vyplývá z nejnovějších statistik ŠÚ SR. Ceny nemovitostí byly podle vyjádření expertů úřadu taženy především rekordním růstem realizačních cen nových domů a bytů. 

Nově ŠÚ SR zveřejňuje nyní i změny cen dokončených prodejů v regionech Slovenska v letošním 2. čtvrtletí. Také z těchto čísel vychází růst v téměř všech regionech. V šesti z osmi regionů růst cen přesáhl 10 procent a ve třech regionech dokonce překročil hranici 20 procent. 

Jiří Pácal, ředitel společnosti Central Europe Holding a člen správní rady Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí

Jiří Pácal: Pořídit si vlastní byt není nárok. Mladí si na to budou muset zvyknout

Ke změnám na realitním trhu dochází, ale ty se podle Jiřího Pácala z Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí daly víceméně očekávat. Prostor pro pokles cen nemovitostí nevidí a nejvíce na aktuální situaci podle něj doplácí mladší generace. „Byt s první výplatou už není fenomén. Zdaleka ne tolik mladých si dnes může hypotéku dovolit. Je i méně těch, kteří si pořídí byt na investici. Ale bohatých s více investičními byty ve vlastnictví je stále dost,“ říká v rozhovoru pro Newstream Pácal.

Přečíst článek

Rostou ceny, za které se skutečně prodává

Realizační ceny slovenských rezidenčních nemovitostí byly ve druhém čtvrtletí roku 2022 o 16,6 procenta vyšší než ve stejném období před rokem, což je nejvíce v historii průzkumu od roku 2010. „Současný vývoj byl především důsledkem rekordního meziročního nárůstu realizačních cen nových nemovitostí o jednu čtvrtinu. Jejich růst poprvé přesáhl 20 procent. Ceny stávajících nemovitostí rostly mírněji, v průměru o necelých 13 procent,“ uvádí statistici.

Realizační ceny nemovitostí na Slovensku (meziročně v %) ŠÚ SR

Mezi prvním a druhým čtvrtletím letošního roku není růst tak vysoký a ani není výrazný rozdíl mezi novými a staršími nemovitostmi. I tak ale realizační ceny stouply v druhém čtvrtletí o 5,5 procenta oproti prvním třem měsícům roku 2022. 

Dlouhodobé srovnání

Rozdíl realizačních cen slovenských nemovitostí mezi letošním rokem a rokem 2010 je ovšem ještě extrémnější. Letošní ceny jsou o 81,5 procent vyšší než průměr v roce 2010, což je základní index. Nejvýrazněji pak za 11 let vzrostly ceny starších nemovitostí, jejich ceny jsou dlouhodobě vyšší až o 91 procent, ceny nových bytů a domů se zvedly o 63 procenta.

Rostly ceny i v regionech SR

Změny realizačních cen nemovitostí v krajích Slovenské republiky za 2.čtvrtletí 2022 ŠÚ SR

Díky tomu, že ŠÚ SR od 2.čtvrtletí 2022 čerpá nově cenové údaje přímo z katastru nemovitostí, jsou nyní dostupná i data za jednotlivé kraje SR. Z analýzy těchto dat přitom vyplývá, že meziročně rostly ceny ve všech osmi krajích u všech nemovitostí, tedy starých i nových.

Nejvýrazněji, v průměru za celý trh o více než 20 procent, vzrostly realizační ceny v Banskobystrickém, Košickém a Trnavském kraji. Naopak v Nitranském kraji vzrostly ceny jen o necelá tři procenta a v Žilinském kraji o necelých deset procent. Tři regiony (Košický, Žilinský a Trenčínský) přitom vykazují opačný trend, než je na celostátní úrovni, kdy více rostly ceny starších bytů a domů než těch nových. Na zbývajícím území Slovenska se ve 2.čtvrtletí zdražovaly rychleji ceny novostaveb. V Banskobystrickém kraji to bylo o téměř 42 procent, v Prešovském kraji o 26 procent a v Bratislavském kraji o téměř 25 procent. 

Ilustrační foto

Ceny nemovitostí na Slovensku trhly rekord, meziročně byly dražší o šestinu

Meziroční 16,6procentní růst cen nemovitostí na Slovensku ve druhém čtvrtletí 2022 byl nejvyšší od roku 2010, od kdy se tato čísla zjišťují. Jedná se přitom o realizační ceny, za které se skutečně prodává. Statistiku táhne nahoru hlavně rekordní růst realizačních cen nových domů a bytů. Ceny stávajících nemovitostí rostou pomaleji, a to v průměru o 13 procent, uvedl slovenský Štatistický úrad (ŠÚ SR).

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Stavba Dvoreckého mostu

OBRAZEM: Jak se staví nový most v Praze? Je to komplikovaná stavba, tvrdí jeho stavbyvedoucí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme