Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Z tenisového trůnu na dno. Byl jsem nikdo, jen číslo, prohlásil Boris Becker po návratu z vězení

Z tenisového trůnu na dno. Byl jsem nikdo, prohlásil Boris Becker po návratu z vězení
ČTK / AP
Dušan Kütner
duk

Bývalý mnohonásobný tenisový šampion a světová jednička Boris Becker v polovině prosince na podmínku opustil věznici Huntercombe v Oxfordshire v Británii, v níž si odpykával trest za zatajování majetku v souvislosti s jeho osobním bankrotem vyhlášeném před pěti lety. O své dojmy z 231 dnů dlouhého pobytu v celkem dvou věznicích se podělil ve svém prvním rozhovoru po propuštění pro stanici Sat 1, z něhož citoval britský deník The Guardian.

Reklama

Boris Becker poskytl svůj první rozhovor od doby, kdy opustil vězení ve Spojeném království a byl deportován zpět do Německa začátkem tohoto týdne. Becker německé stanici Sat 1 v rozhovoru, který bude celý odvysílán dnes večer, řekl: „Ve vězení nejste nikdo. Jen číslo. To moje bylo A2923EV. 

„Nikoho nezajímalo, kdo jsem. Nikdo se nepodělal z mého statusu šampiona,“ zaznívá v úryvcích z rozhovoru, které zveřejnil deník The Guardian.

Becker – který vyletěl mezi tenisovými profesionály jako raketa, když v pouhých 17 letech v roce 1985 jako první nenasazený hráč v historii vyhrál Wimbledon – byl letos odsouzen celkem na 2,5 roku, nejen za zatajování majetku ve výši 2,5 milionu liber, aby se vyhnul placení dluhů, ale i maření insolvenčního řízení. Ve věznici strávil čtvrtinu trestu. „Těch 231 dní ve vězení jsem využil k přemýšlení o svém životě a znovu v sobě objevil lidskou stránku,“ řekl.

Dostal jsem tvrdou, velmi bolestivou lekci

První týdny trestu strávil ve věznici Wandsworth v Londýně. Jídlo tam podle něj bylo špatné, porce příliš malé, volnočasových aktivit nedostatek a hlavně se tam setkal s velkým násilím. „Věřím, že jsem v sobě znovu objevil člověka, osobu, kterou jsem kdysi byl,“ řekl. „Dostal jsem tvrdou lekci. Velmi drahou, velmi bolestivou. Ale celá věc mě naučila něco velmi důležitého a cenného. A že některé věci se dějí z dobrého důvodu," podotkl.

Předčasného propuštění se dočkal minulý čtvrtek. „Od šesti hodin od rána jsem seděl na kraji postele a doufal, že se dveře cely otevřou. Přišli pro mě v 7:30, odemkli dveře a zeptali se: 'Jste připraven?' A já jen řekl: 'Pojďme!' Už jsem měl všechno zabalené předem," poznamenal.

Bývalá tenisová hvězda Boris Becker byl odsouzen na 2,5 roku do vězení za maření insolvenčního řízení.

Ze sportovního trůnu do dluhů, k soudům i do vězení. Becker není jediný

Bývalá tenisová hvězda Boris Becker, věhlasný fotbalový trenér José Mourinho, fenomenální skokan na lyžích Matti Nykänen či český hokejový reprezentant a jeden z hrdinů olympiády v Naganu Roman Čechmánek. Co mají společného? Vydělané miliony až stovky milionů korun během sportovní kariéry dokázali proměnit v dluhy, daňové úniky, soudy, bankroty a v případě Beckera i vězení.

Přečíst článek

Během pobytu ve věznici Huntercombe, která patří k méně přísně střeženým zařízením tohoto druhu, pravidelně trénoval ve vězeňské tělocvičně a pracoval jako asistent po boku vězeňského trenéra. Pomáhal mu s ostatními vězni v otázce nejen fyzické kondice, ale i psychologie, přičemž čerpal ze svých zkušeností bývalého světového tenisového šampiona číslo 1, podotkl The Gaurdian.

Přes propuštění mu ale jeden rodinný problém zůstal – jeho syn stále žije ve Velké Británii. Podle podmínek jeho propuštění – jako nebritského občana – má ale Becker zákaz navštěvovat zemi na příští desetiletí.

Elizabeth Holmesová na cestě k soudu, který jí vyměřil 11letý trest

Největší podvod v dějinách Silicon Valley. Elizabeth Holmesová míří do vězení na 11 let

Měl to být revoluční nástroj, který změní zdravotní péči. Společnost Theranos vyvíjela zařízení, které na základě velkých dat měl analyzovat spoustu nemocí z pouhé kapky krve. Zakladatelka Theranosu Elizabeth Holmesová díky této vizi sehnala miliardy dolarů. Ty však skončily v naprosto nefunkčním prototypu, který nedokázal víc než standardní analytické nástroje. Nyní má největší podvod v dějinách Silicon Valley první část za sebou.

Přečíst článek

Netflix chce natočit dokument o vězněném Radovanovi Krejčířovi (na snímku z roku 2015)

Vězeň Krejčíř zaujal Netflix. Bude o něm točit dokument

Americká streamovací služba Netflix má v úmyslu natočit dokument o českém podnikateli Radovanu Krejčířovi, který nyní pobývá v jihoafrickém vězení. Netflix už kvůli svému záměru oslovil Krejčířovy právní zástupce, informoval portál News 365. Právnička Nastasja Otrebskiová to jako svědkyně potvrdila u soudu ve městě Kempton Park, který se zabývá obviněním, že se Krejčíř v roce 2016 pokusil o útěk z vězení.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Britové varují své fanoušky před Eurem v Německu

Britové varují své fanoušky před Eurem v Německu. Mají tam silnější pivo, zdůrazňuje ministerstvo

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme