Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Česká cena za architekturu - informace o tématu

Galerie Plato v Ostravě vznikla revitalizací někdejších jatek.

Velký úspěch pro Česko. Poprvé se probojovalo do finálové pětice prestižní ceny

Úplně poprvé se do finálové pětice architektonických realizací prestižní evropské přehlídky Cena Miese van der Rohe probojoval i projekt z tuzemska. Odbornou porotu zaujala transformace ostravských jatek na galerii.

Přečíst článek
Natáčení podcastu s architektem Ondřejem Synkem (re:architekti)

Architekt Synek: Tuzemské architektonické soutěže jsou kvalitní, mají o ně zájem i ateliéry ze zahraničí

Přečíst článek

Postavili si ji sami. Chata nad Sušicí z těch nejlevnějších materiálů zaujala i v zahraničí

Přečíst článek

Česko je rozhlednová velmoc. Tohle jsou ty nejkrásnější, z jedné vidět je i Malá Fatra

Přečíst článek
Lávka v Litomyšli/ EHL & KOUMAR ARCHITEKTI

Prestižní architektonická cena putuje do Litomyšle. Porotu zaujala nová betonová lávka

Přečíst článek
Rodinný dům pod Kunětickou horou soutěží o prestižní ocenění Česká cena za architekturu.

Na dvoře bazén, místo traktorů motorky. Dům na Pardubicku zaujal i zahraniční odborníky

Je moderní a má všechno, co je potřeba k pohodlnému životu. Navíc novostavba s výhledem na Kunětickou horu skvěle zapadá do vesnického prostředí. Realizace studia Med Pavlík architekti inspirovaná tradičním hospodářským statkem zaujala i mezinárodní porotu České ceny za architekturu a dostala se i do nominace tohoto prestižního ocenění.

Přečíst článek
Bytový dům Holečkova 26 od architektů DAM.

FOTOGALERIE: Podívejte se na ty nejhezčí bytovky v Česku

Zakulacené, hranaté, ze dřeva nebo z betonu. Bytový dům, chcete-li bytovka se dá postavit ze všeho. A do našeho výběru těch nejpovedenějších, mnohdy jsme se shodli i s odbornou porotou soutěže Česká cena za architekturu, se dostal i jeden panelák.

Přečíst článek
Rekonstrukce stodoly v Pošumaví bojuje o prestižní ocenění Česká cena za architekturu.

Fotogalerie: Stačí půl milionu a stodola se promění na „penzion“

Stodola nemusí být plná odpadků a také nemusí sloužit pouze jako skladiště. Ta v Pošumaví se za půl milionů proměnila na působivé místo setkávání s přáteli. A projekt architektonického studia BYRÓ architekti ocenila i odborná porota soutěže Česká cena za architekturu a poslala ho do nominačního kola.

Přečíst článek
Rozšíření lodžií panelového domu/ re:architekti studio

FOTOGALERIE: Hřbitovy, školy, rozhledny i panelák se utkají o Českou cenu za architekturu

Do užšího výběru letošního ročníku prestižního ocenění Česká cena za architekturu se dostalo 31 projektů.

Přečíst článek
O cenu Česká cena za architekturu soutěží i tento projekt.

Panelák nebo autobusová zastávka? Který z projektů vyhraje prestižní architektonickou cenu

Který z projektů se stane podle odborné poroty letošního ročníku soutěže Česká cena za architekturu tím nejlepším? Bude to rekonstrukce paneláku, autobusová zastávka, rekonstrukce jatek nebo vila inspirovaná barokními dispozicemi? Vybrali jsme některé z přihlášených projektů, snažili jsme se především zohlednit širokou typologickou škálu.

Přečíst článek
Dům na Kozině

Návštěva předčila očekávání a dům získal cenu. I na venkově vzniká kvalitní architektura

Jako výjimečný architektonický počin ohodnotila odborná porota soutěže Česká cena za architekturu projekt rekonstrukce v jihočeské vesnici pocházející z pera architektů Weizenttlových (atelier 111 architekti).

Přečíst článek
Rekonstrukce někdejších Elektrických podniků v pražských Holešovicích.

Funkcionalistická perla Holešovic má nový kabát. A uchází se o prestižní architektonickou cenu

Funkcionalistická budova Elektrických podniků v pražských Holešovicích získala díky rozsáhlé a citlivé rekonstrukci opět svůj zašlý lesk. Projekt ateliéru TaK je rovněž jedním z těch, který zaujal odbornou porotu letošního ročníku soutěže Česká cena za architekturu, dostal se do užšího výběru.

Přečíst článek
Naučná stezka vedoucí kolem rybníku Olšina se line bývalým vojenským prostorem.

Bez techniky jen s pomocí ručního nářadí. Teď se naučná stezka v jižních Čechách uchází o architektonickou cenu

Alternativu k turisty přeplněné Stezce korunami stromů vinoucí se nad lipenskou přehradou přímo na vrcholku kopce Kramolín nabízí necelých 30 kilometrů vzdálená Olšina. Tam podle návrhu architektonického studia Reaktor vznikla sedm kilometrů dlouhá naučná stezka okolo tamního rybníka. Projekt se nyní uchází o prestižní architektonickou cenu.

Přečíst článek
Plovoucí sauna Lom (Atelier HRA)

Nejpovedenější domy Česka. O architektonickou cenu soutěží dům na kolech nebo dům z konopí

Mezinárodní odborná porota soutěže sedmého ročníku soutěže Česká cena za architekturu do užšího výběru nominovala 29 projektů. O cenu v soutěži pořádané Českou komorou architektů se budou ucházet různorodé projekty: sauna na vodě, dům na kolech nebo vinařství a pivovar.

Přečíst článek
Rekonstrukce hradu Helfštýn.

Prestižní architektonickou cenu získala výjimečná rekonstrukce hradu Helfštýn

Prestižní ocenění, Českou cenu za architekturu, udělované letos již pošesté, získali Miroslav Pospíšil a Martin Karlík z kanceláře atelier-r za návrh rekonstrukce hradu Helfštýn.

Přečíst článek
Reklama

News box

Antimonopolní úřad povolil holdingu CE Industries Jaroslava Strnada nákup potravinářské společnosti 🍏 Fruta Podivín, kterou dosud vlastnil koncern Orkla Foods. Spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, uvedl úřad.

Čínská společnost ByteDance navzdory tlaku ze Spojených států nemá v úmyslu prodat svoji videoaplikaci TikTok. Spojené státy přijaly zákon, který firmu k takovému postupu nutí, jinak bude v Americe TikTok zakázán. Uvedl to server zpravodajské televize BBC. Odvolává se na oznámení firmy na jejím oficiálním účtu na sociální síti Toutiao, kterou ByteDance vlastní.
Německá společnost Thyssenkrupp prodá 🤝 20procentní podíl ve svém ocelářském podniku investiční skupině EP Corporate Group (EPCG) českého miliardáře Daniela Křetínského. Hodnota transakce nebyla zveřejněna. Číst více
Japonská automobilka Toyota Motor investuje 1,4 miliardy dolarů (32,8 miliardy korun) do svého druhého závodu na výrobu elektromobilů 🔌🚗 ve Spojených státech. Jejich výroba ve státě Indiana má začít v roce 2026, uvedla agentura Kjódó. Číst více
V prvních dvou měsících letošního roku evropské země vyčlenily na pomoc Ukrajině napadené ruskou armádou celkem asi šest miliard eur 💶 (přes 150 miliard korun), téměř celá suma se týká vojenského vybavení. Uvedl to výzkumný Kielský institut pro světové hospodářství. Suma přitom zdaleka nestačila na to, aby zaplnila mezeru, která vznikla kvůli výpadku americké podpory. Číst více
Americká technologická společnost Alphabet, která je majitelem internetového vyhledávače Google 🌐, zvýšila v prvním čtvrtletí čistý zisk 💰 meziročně o 57 procent na 23,66 miliardy dolarů (zhruba 554 miliard korun). Firma také oznámila, že svým akcionářům poprvé ve své historii vyplatí dividendu. Akcie podniku na zprávu reagovaly výrazným růstem. Číst více
Microsoft ve třetím finančním čtvrtletí zvýšil 📈 čistý zisk 💰 meziročně o pětinu na 21,9 miliardy dolarů (zhruba 513 miliard korun). Tržby vzrostly o 17 procent na 61,9 miliardy dolarů. Překonaly tak očekávání analytiků, kteří je podle průzkumu společnosti LSEG odhadovali v průměru na 60,8 miliardy dolarů. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme