Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Česká cena za architekturu - informace o tématu

Chatku navrhli architekti se studia Byró architekti.

Chatka na 15 metrech čtverečních? Proč ne. Ta v zahrádkářské kolonii má výklopnou zeď

Co je malé, to je hezké. Přesně jako chatka v pražské zahrádkářské kolonii poblíž Vltavy. Je z opalovaného dřeva a celá jedna strana se jednoduše otevře do zahrady. Projekt architektů ze studia Byró ocenila i odborná porota soutěže Česká cena za architekturu a poslala ho do nominačního kola.

Přečíst článek

Nejčastěji se v Česku staví do 30 milionů a mnohem víc se rekonstruuje, ukazuje architektonické klání

Přečíst článek

Velký úspěch pro Česko. Poprvé se probojovalo do finálové pětice prestižní ceny

Přečíst článek
Natáčení podcastu s architektem Ondřejem Synkem (re:architekti)

Architekt Synek: Tuzemské architektonické soutěže jsou kvalitní, mají o ně zájem i ateliéry ze zahraničí

Přečíst článek
Chatku nad Sušicí navrhli architekti ze studia Byró.

Postavili si ji sami. Chata nad Sušicí z těch nejlevnějších materiálů zaujala i v zahraničí

Je tak malá, že ji dokázali postavit ve dvou. Architekti ze studia Byró ji navíc navrhli z těch nejlevnějších materiálů. Chatka možná i proto zaujala v zahraničí. Podle prestižního serveru Dezeen je jednou 10 nejlepších „tiny“ staveb na světě, která byla realizovaná v minulém roce.

Přečíst článek
Rozhlednu ve Velké Deštné navrhli architekti.in.

Česko je rozhlednová velmoc. Tohle jsou ty nejkrásnější, z jedné vidět je i Malá Fatra

Kam vyrazit o víkendu, když léto odeznělo? No přeci na rozhlednu. V Česku je jich pět set a my jsme pro vás vybrali ty nejhezčí. Některé z nich se dostaly i do hledáčku odborných architektonických porot.

Přečíst článek
Lávka v Litomyšli/ EHL & KOUMAR ARCHITEKTI

Prestižní architektonická cena putuje do Litomyšle. Porotu zaujala nová betonová lávka

Prestižní ocenění Česká cena za architekturu získali Lukáš Ehl, Tomáš Koumar z ateliéru Ehl & Koumar architekti za návrh lávky v Litomyšli.

Přečíst článek
Rodinný dům pod Kunětickou horou soutěží o prestižní ocenění Česká cena za architekturu.

Na dvoře bazén, místo traktorů motorky. Dům na Pardubicku zaujal i zahraniční odborníky

Je moderní a má všechno, co je potřeba k pohodlnému životu. Navíc novostavba s výhledem na Kunětickou horu skvěle zapadá do vesnického prostředí. Realizace studia Med Pavlík architekti inspirovaná tradičním hospodářským statkem zaujala i mezinárodní porotu České ceny za architekturu a dostala se i do nominace tohoto prestižního ocenění.

Přečíst článek
Bytový dům Holečkova 26 od architektů DAM.

FOTOGALERIE: Podívejte se na ty nejhezčí bytovky v Česku

Zakulacené, hranaté, ze dřeva nebo z betonu. Bytový dům, chcete-li bytovka se dá postavit ze všeho. A do našeho výběru těch nejpovedenějších, mnohdy jsme se shodli i s odbornou porotou soutěže Česká cena za architekturu, se dostal i jeden panelák.

Přečíst článek
Rekonstrukce stodoly v Pošumaví bojuje o prestižní ocenění Česká cena za architekturu.

Fotogalerie: Stačí půl milionu a stodola se promění na „penzion“

Stodola nemusí být plná odpadků a také nemusí sloužit pouze jako skladiště. Ta v Pošumaví se za půl milionů proměnila na působivé místo setkávání s přáteli. A projekt architektonického studia BYRÓ architekti ocenila i odborná porota soutěže Česká cena za architekturu a poslala ho do nominačního kola.

Přečíst článek
Rozšíření lodžií panelového domu/ re:architekti studio

FOTOGALERIE: Hřbitovy, školy, rozhledny i panelák se utkají o Českou cenu za architekturu

Do užšího výběru letošního ročníku prestižního ocenění Česká cena za architekturu se dostalo 31 projektů.

Přečíst článek
O cenu Česká cena za architekturu soutěží i tento projekt.

Panelák nebo autobusová zastávka? Který z projektů vyhraje prestižní architektonickou cenu

Který z projektů se stane podle odborné poroty letošního ročníku soutěže Česká cena za architekturu tím nejlepším? Bude to rekonstrukce paneláku, autobusová zastávka, rekonstrukce jatek nebo vila inspirovaná barokními dispozicemi? Vybrali jsme některé z přihlášených projektů, snažili jsme se především zohlednit širokou typologickou škálu.

Přečíst článek
Dům na Kozině

Návštěva předčila očekávání a dům získal cenu. I na venkově vzniká kvalitní architektura

Jako výjimečný architektonický počin ohodnotila odborná porota soutěže Česká cena za architekturu projekt rekonstrukce v jihočeské vesnici pocházející z pera architektů Weizenttlových (atelier 111 architekti).

Přečíst článek
Rekonstrukce někdejších Elektrických podniků v pražských Holešovicích.

Funkcionalistická perla Holešovic má nový kabát. A uchází se o prestižní architektonickou cenu

Funkcionalistická budova Elektrických podniků v pražských Holešovicích získala díky rozsáhlé a citlivé rekonstrukci opět svůj zašlý lesk. Projekt ateliéru TaK je rovněž jedním z těch, který zaujal odbornou porotu letošního ročníku soutěže Česká cena za architekturu, dostal se do užšího výběru.

Přečíst článek
Reklama

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme