Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Vše o: Prezidentské volby 2023

Zvolení Pavla otevírá Fialově vládě dveře k politicky nepopulárním reformám

Petr Pavel a premiér Petr Fiala.
ČTK
Lukáš Kovanda

Česko je jediná země EU, které v uplynulém roce narostlo veřejné zadlužení v poměru k hrubému domácímu produktu. To se snad nikdy v historii nestalo. Po včerejším zvolení Petra Pavla prezidentem se Fialově vládě otevírá časové okno příležitosti k provedení politicky nepopulárních, bolestivých kroků k ozdravení veřejných financí. Následující měsíce ji v tomto ohledu plně otestují.

Reklama

Česku jako jediné zemi roste dluh

Je-li Česko jedinou zemí EU, jíž v uplynulém roce rostl dluh, značí to, že všechny ostatní, včetně Polska nebo Pobaltských států, jej snižují i v době války, inflace a energetické krize. Česká vláda se ale dosud mohla odvolávat na to, že nechce rozpočtovými škrty nahrávat politickému arcirivalovi Babišovi. Nyní, když Babiš v prezidentské volbě neuspěl, už ale těžko najde zdůvodnění, proč dluhy „nesekat“.

Mezinárodní měnový fond Fialově vládě radí zvýšit daň ze mzdy na takové úrovně, kde byla před zrušením superhrubé mzdy. Po zvolení Pavla prezidentem bude toto nejspíše i postoj Hradu. Výnos zvýšení daně by byl dost přes 100 miliard korun ročně, což je zhruba polovina strukturálního schodku. Veřejné finance by to tedy pomohlo zásadně ozdravit. Ostatně zrušení superhrubé mzdy bylo jen na dva roky. A už běží rok třetí. Neumí či nechce-li vláda škrtat, toto může být cesta. Byť rezervoár možných škrtů, jež ještě před rokem sama slibovala, rozhodně zdaleka nevyčerpala.

Nově zvolený prezident Petr Pavel

Analýza Jany Havligerové: Jaká očekávání (ne)může naplnit nový prezident Petr Pavel

Nově zvolený prezident bude skládat slib 9. března na Hradě, Petr Pavel má několik týdnů na to, aby sestavil program svých prvních, a dalších kroků ve funkci hlavy státu. Tak se podívejme na to, co český prezident může a zmůže.

Přečíst článek

Nově zvolený Petr Pavel vychází ze svého domu první den po volbách

PŘEHLEDNĚ: Světoví lídři gratulují Petru Pavlovi. Podívejte se, co mu přejí

Prezidenti okolních států, ambasády z celého světa, místní politici i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ti všichni již pogratulovali ke včerejšímu vítězství Petru Pavlovi, který se stane příštím českým prezidentem. Zde je výběr gratulací.

Přečíst článek

Petr Pavel po oznámení, že vyhrál i druhé kolo prezidentské volby v Česku.

Petr Pavel dokázal v ateistickém Česku získat i většinu věřících voličů

Obce s velkým zastoupením věřících volily Petra Pavla. Dokonce více než v roce 2018 Miloše Zemana. Spolupráce s ostatními kandidáty na prezidenta po první kole viditelně Petru Pavlovi pomohla.

Přečíst článek

Reklama

Související

Nově zvolený prezident Petr Pavel

Analýza Jany Havligerové: Jaká očekávání (ne)může naplnit nový prezident Petr Pavel

Přečíst článek
Energetickou krizi už ustojíme. Letos nastane čas na změnu sazeb DPH, dotáhnutí důchodové reformy a snížení deficitu, míní premiér Fiala

Premiér Fiala: Energetickou krizi už ustojíme. Nastal čas na změnu DPH, finiš důchodové reformy a snížení deficitu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme