Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Turci zvolí prezidenta až ve druhém kole. Erdoganův zisk spadl pod 50 procent

Turci v prvním kole prezidenta nezvolili
ČTK
 ČTK

O příštím tureckém prezidentovi se zřejmě rozhodne až v druhém kole voleb. Současný prezident Recep Tayyip Erdogan podle státní agentury Anadolu v první kole voleb sice stále s náskokem vede, po sečtení zhruba 90 procent okrsků ale jeho zisk klesl pod 50 procent. Výsledek pod 50 procenty Erdoganovi přisuzuje i agentura ANKA, kterou citují opoziční média.

Reklama

Druhým je podle obou agentur kandidát opozice Kemal Kiliçdaroglu. Pokud se potvrdí, že žádný z kandidátů nezískal v prvním kole více než 50 procent hlasů, bude se konat druhé kolo voleb v neděli 28. května.

Podle průběžných výsledků, o kterých informuje Anadolu, má po sečtení zhruba 90 procent okrsků Erdogan zhruba 49,8 procenta hlasů. Jeho zisk během sčítání postupně klesá. Roste naopak procentní zisk opozičního kandidáta Kiliçdaroglua, který má podle těchto údajů nyní 44,4 procenta hlasů. Třetí kandidát, bývalý krajně pravicový poslanec Sinan Ogan, má nyní 5,3 procenta hlasů.

volební shromáždění na podporu Národní aliance a kandidáta Kemala Kiliçdaroglua

Turci volí prezidenta. Zásadní roli může sehrát Muskův Twitter, který cenzuruje síť

Stávající turecký prezident Recep Tayyip Erdogan může po dvaceti letech prohrát volby. Vyzyvatelem je dlouholetý lídr opozice Kemal Kiliçdaroglu. Kdo z nich nakonec bude řídit jednu z nejdůležitějších zemí současnosti může ovlivnit i Elon Musk, vládce Twitteru, který krátce před začátkem voleb začal značně omezovat část sítě.

Přečíst článek

Agentura ANKA, kterou citují opoziční média, ukazuje, že je sečteno zhruba 90 procent okrsků. Erdogan podle ní má zatím 49 procent hlasů a Kiliçdaroglu 45,2 procenta. Postupně rozdíly mezi údaji obou agentur klesají.

Opoziční vůdci tvrdí, že Kiliçdaroglu ve volbách vede. Istanbulský starosta Ekrem Imamoglu večer vyjádřil přesvědčení, že se ještě dnes podaří zvolit kandidáta opozice novým prezidentem. Jeho Lidová republikánská strana (CHP) uvedla, že Kiliçdaroglu získal 51,5 procenta hlasů. Původ údajů, které zveřejňuje opozice, však není jasný. Průzkumy zveřejněné krátce před volbami ukazovaly, že opoziční kandidát Kiliçdaroglu má šanci vyhrát už první kolo prezidentské volby.

Opozice zpochybňuje Erdoganův náskok

V prvním prohlášením po skončení hlasování Erdogan postup opozice kritizoval. „Snaha uspěchaně vyhlásit výsledky znamená uzurpovat si vůli lidu," uvedl Erdogan. „Dnes v noc nebudeme spát,“ uvedl v prohlášení Kiliçdaroglu. Oba politici vyzvali své příznivce, aby hlídali sčítání hlasů.

Stále se čeká na prohlášení nejvyššího volebního orgánu YSK. Podle agentury AP úřad uvedl, že poskytuje údaje o sčítání stranám, oficiálně se vyjádří, až bude sčítání dokončeno. Podle stanice BBC by se tak mohlo stát během několika hodin.

Volby v Turecku se blíží. Obří inflace náhle klesá

Volby v Turecku se blíží. A nezkrotná inflace náhle prudce klesá

Míra inflace v Turecku v dubnu zvolnila na 43,68 procenta z březnových 50,51 procenta, uvedl turecký statistický úřad. Výsledek je mírně lepší, než odhadovali analytici. Zemi čekají v polovině května parlamentní a prezidentské volby, ve kterých by mohl kvůli vysokým životním nákladům ztratit většinu úřadující prezident Recep Tayyip Erdogan.

Přečíst článek

V parlamentních volbách má zatím převahu - podle agentury ANKA i Anadolu - Erdoganův blok s dominantní Stranou spravedlnosti a rozvoje (AKP), a to se ziskem kolem 50 procent hlasů. Druhá je aliance kolem Kiliçdaroglua a do parlamentu by se dostala i aliance levicových a prokurdských stran. V parlamentních volbách je nyní sečteno zhruba 85 procent hlasů.

Podle agentury Reuters se očekávalo, že s prvními sečtenými okrsky bude mít Erdogan převahu, protože nejmenší a nejrychleji sečtené okrsky se nachází na tureckém venkově, kde má nynější prezident velkou podporu. Účast ve volbách podle prvních údajů dosáhla 88 procent.

Po skončení hlasování v 16:00 SELČ nejvyšší volební orgán uvedl, že se hlasování obešlo bez incidentů. Na menší potyčky upozornili někteří představitelé opozice. Vláda i opozice vyzvaly své příznivce, aby dohlíželi na sčítání hlasů.

Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek

Reklama

Související

Recep Tayyip Erdogan

Erdoganova vláda v Turecku pokračuje, ve druhém kole prezidentských voleb porazil „tureckého Gándhího“

Přečíst článek
Erdogan bude opět prezidentem Turecka. Gratuluje mu celý svět, čeští politici zatím váhají

Erdoganova vláda nad Tureckem se protáhne na čtvrtstoletí. Gratuluje mu celý svět, čeští politici zatím váhají

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme