Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Vše o: Prezidentské volby 2023

Vyloučení platí, Ústavní soud Rohanovou do voleb nepustí

Ústavní soud nevyhověl stížnosti Denisy Rohanové, prezidentských voleb se zúčastnit nemůže.e.
ČTK

Ústavní soud nevyhověl stížnosti Denisy Rohanové, prezidentských voleb se tak s konečnou platností účastnit nebude. Informaci přinesl iRozhlas.cz s odkazem na vyjádření předsedy soudu Pavla Rychetského. Oficiálně soud zatím výsledek neoznámil.

Reklama

Generální sekretář soudu Vlastimil Göttinger rozhodnutí nekomentoval. „Musíme nejprve informovat účastníky řízení, teprve potom média,” řekl. Oficiálně soud výsledek oznámí pravděpodobně ve středu, uvedl už dříve vedoucí odboru vnějších vztahů a protokolu ÚS Pavel Dvořák.

Rohanová o rozhodnutí ÚS neměla žádné informace. Postup soudu označila za nestandardní a vyjádřila údiv nad tím, že média byla informována dříve než ona.

Andrej Babiš u soudu v dotační kauze Čapí hnízdo.

Politolog: Odstoupení Středuly pomůže Babišovi. Kdyby to vzdali Hilšer s Fischerem, Babiš by neměl šanci

Jak zamíchá s volebními kartami odstoupení Josefa Středuly a má Andrej Babiš druhé kolo jisté? „Odstoupení Marka Hilšera a Pavla Fischera by výrazně pomohlo jak Danuši Nerudové, tak i generálovi Pavlovi. Zřejmě by to kartami zamíchalo natolik, že by Babiš nemusel postoupit do druhé kola,“ říká politolog Miloš Brunclík z FSV UK v rozhovoru pro Newstream.

Přečíst článek

O všech podnětech souvisejících s volbami rozhoduje plénum ÚS, tedy sbor všech ústavních soudců. Plénum se schází neveřejně, výsledek poté oznamuje různými cestami, záleží na způsobu vyřízení stížnosti a výroku rozhodnutí. Že se bude o Rohanové jednat dnes, potvrdil ČTK Rychetský už odpoledne.

Šance Andreje Babiše v prezidentských volbách po osvobozujícím rozsudku podle sázkařů rostou.

Šance Babiše po rozsudku rostou, ale favoritem je dál Pavel

Po osvobozujícím rozsudku v kauze Čapí hnízdo stoupají podle sázkařů šance Andreje Babiše v prezidentských volbách. Během pár hodin po rozsudku kurz na vítězství předsedy hnutí ANO klesl ze 4,4:1 na 3,65:1. Necelý týden před volbami je sázkovým favoritem bývalý vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel s kurzem okolo 1,6:1.

Přečíst článek

Ministerstvo vnitra Rohanovou původně pro volbu prezidenta zaregistrovalo. Nejvyšší správní soud ale rozhodnutí zvrátil. Problém spočíval v tom, že ji podpořili výhradně členové bývalé Sněmovny, a to ještě v roce 2021, před vyhlášením nadcházejících prezidentských voleb. Končící poslanci či senátoři podle Nejvyššího správního soudu nemohou takto „natáhnout” svůj politický vliv daleko za konec mandátu.

Kromě Rohanové, která působí jako prezidentka České asociace povinných, se na ÚS obrátili také další nezaregistrovaní uchazeči o Hrad. Stížnost matematika a podnikatele Karla Janečka soudci už dříve odmítli, stejně jako podnět Pavla Zítka z Kadaně.

Kandidáti na prezidenta před nedělní superdebatou na ČT. Ve vysílání oznámil Středula, že odstupuje z volby.

David Ondráčka: Ostré finále prezidentské volby

Prezidentská kampaň jede konečně naplno, závěrečné dny budou vyhrocené. Kandidáti už nemají co ztratit, budou útočit a napadat soupeře, píše pro Newstream David Ondráčka, protikorupční expert a bývalý ředitel české pobočky Transparency International.

Přečíst článek

O Hrad se podle platných registračních rozhodnutí utkají bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, poslanec SPD Jaroslav Bašta, podnikatel Karel Diviš, senátoři Pavel Fischer (nezávislý) a Marek Hilšer z klubu Starostů, bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel a bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Z voleb odstoupil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula, podpořil Nerudovou.

Od středy mohou na určených místech hlasovat z auta voliči, kteří jsou kvůli covidu-19 v izolaci či karanténě. V pobytových zařízeních bude možné hlasovat 12. ledna. Klasické volební místnosti se otevřou v pátek.

Speciál o prezidentské volbě čtěte zde

Reklama

Související

Andrej Babiš uznal porážku ve volbách

Stanislav Šulc: Volby přinesly novinku. Raněnou šelmu jménem Babiš. Jak se zachová?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme